zaczne moze od tego, ze ten post jest pisany w oderwaniu od tego konkretnie watku, wiec niech autor nie bierze tego jako atak na jego konkretnie osobe. post skierowany jest w 'przestrzen' aby kazdy sobie przemyslal go dla siebie.
crazy_phisic napisał: Niestety odbija się to na ogólnej "atmosferze" w dziale.
ty to widzisz w ten sposob, ja widze we wrecz odwrotny - na atmosferze tego dzialu odbija sie 100% zezwolenie obslugi forum na lamerstwo i lenistwo, ktorego objawem jest bascom. jak to jest mozliwe, ze na najwiekszym polskim forum elektronikow nie mozna znalezc pomocy w sprawie ARMow? czy to moze byc spowodowane tym, ze na tym podforum 90% piszacych to lamki i nikt powazny nie bedzie tu zagladal, bo po co tracic czas, skoro 9/10 tematow jest o pierdolach opisanych doglebnie w instrukcji bascoma, a _czasem_ faktycznie sie trafi ciekawy i interesujacy watek... przyklad - post Ch.M. powyzej. Jest na forum elektrody dzial 'Początkujący, Laborki, Teoria, Referaty' - dlaczego glupawe - zadane po raz 15000 pytania tam nie laduja, albo od razu w koszu? zamiast tego kasujecie dyskusje na calkiem przyzwoitym poziomie dotyczace jezykow programowania, z ktorych mogloby wyniknac cos ciekawego:
1. kazdy poczatkujacy zanim zabralby sie za bascoma przemyslalby sprawe.
2. na forum zrobilaby sie atmosfera bardziej pr0, a mniej sprzyjajaca dla lamerstwa i lenistwa.
czesto podkreslane jest, ze forum elektrody jest takie profesjonalne i w ogole, wrecz elitarne - a tymczasem przekroj przez kilka pierwszych stron tego dzialu to normalnie podstawowka. moze zamiast robic porzadek z sensownymi dyskusjami to mozna by zrobic porzadek z leniami. osobiscie administruje tez jedno spore forum (studenckie) i akurat na tymze forum ktos kto wlazi i od razu bezmozgowo zadaje pytanie na ktore odpowiedz znajdzie:
1. na pierwszej stronie wynikow google
2. na pierwszej stronie wynikow wyszukiwarki
3. na poczatku manuala do czegostam
to na miejscu dostaje ostrzezenie a temat leci do kosza, zeby forum nie szpecic. tutaj ostrzezenia wlepiacie za ortografie i klotnie o Bascoma, za to za takie lamerstwo - zadnych. nie znam Bascoma i nie chce go znac, ale zaloze sie, ze na conajmniej 50% pytan z jego tematu odpowiada jego manual, ktory dodatkowo jest po polsku. oczywiscie nikomu nie chce sie go czytac. po co... przeciez mozna wejsc na elektrode i klepnac posta.
Cytat: Mam nadzieję że temat licznych raportów i PW zostanie wreszcie rozwiązany.
ktorych raportow? moich do was na lamerskie tematy, czy czyichs na moje posty o Bascomie? jesli tych pierwszych - wystarczy mi powiedziec, to przestane zglaszac lamerstwo niektorych tematow. jesli zas tych drugich... prawda w oczy kole <: skoro moje zarzuty na Bascoma sa niesluszne, to czemu nikt nie udowodni, ze jest inaczej, tylko leci z placzem do moderatorow, zeby skasowali moje zle i wredne posty? PW? rozumiem ze jakies lamki wyplakuja sie obsludze forum w ramie, ze ktos urazil ich kochaniutkiego bascoma, jak mieli problem z podstawowa skladnia, opisana doglebnie w manualu i milionie przykladow na tym forum... problem taki mozna latwo i szybko rozwiazac tak jak zaproponowal to kolega Ch.M. powyzej - wydzielic forum dla Bascoma. jakkolwiek stygmatyzujace bedzie to przezycie dla 'programistow' tego pozalowania godnego 'jezyka' - warto to zrobic. jesli forum to ma byc profesjonalne, to musi stad zniknac Bascom, a razem z nim setki userow tak leniwych, ze nie potrafia przeczytac instrukcji do swojego 'kompilatora'. pewnie niektorzy pisza w bascomie sensowne programy. pewnie nawet sa zrobione na nim dobre urzadzenia - niemniej jednak to jest PROMIL w oceanie lamerstwa totalnego.
zeby przyciac od razu nastepne posty z argumentami za Bascomem odpowiem na X najpopularniejszych argumentow:
1. Jak zachecic poczatkujacych do pisania na uC?
- a po co ich zachecac? co to - kazdy musi pisac programy na uC? zostanie pilotem tez jest skomplikowane, jak zachecic poczatkujacych do zostania pilotami?
- patrz pytanie 2.
2. bascom ma prosta skladnie i jest prostszy.
- bascom ma debilna skladnie. co do prostoty skladni, to od czasow C nie wymyslono nic prostszego (no dobra, php jest jeszcze prostsze, ale to jezyk skryptowy). jest prostszy? raczej stworzony dla leni, ktorzy nie potrafia przypisac jedynek do portu jak ma byc wyjsciem/wejsciem i musza miec do tego slowna komende. w tym aspekcie jest prostszy, bo zwalnia od myslenia. efekty tej prostoty widac na tym forum - najwiecej postow z pytaniami i problemami jest o 'najprostszym' jezyku
3. w bascomie da sie napisac dobre programy.
- swietnie. w kazdym jezyku sie da. tyle ze cos mi sie wydaje, ze pisanie _dobrych_ programow w bascomie wiaze sie z tym, ze nie mozna korzystac z ZADNEGO udogodnienia tego jezyka. w takim wypadku rownie dobrze mozna to zrobic w C - kod bedzie mniejszy i szybszy.
4. bascom nie jest gorszy od C.
- jest. WSZYSTKIE nowoczesne uC (AVR, PIC-16b, ARM, ...) sa konstruowane pod katem C. _C_, a nie czegokolwiek innego. konkretnie C, a nie jezyka wysokiego poziomu. z tego wzgledu C _zawsze_ bedzie lepszy od Bascoma pod katem optymalnosci, szybkosci i rozmiaru kodu.
5. nauczenie sie bascoma pozwala na wiele rzeczy.
- raczej na jedna - programowanie AVRow i C51. nauczenie sie C pozwala na programowanie KAZDEGO istniejacego (i paru nie istniejacych pewnie tez) uC, programowanie PC na kazdy system. znajac C bardzo latwo nauczyc sie nowoczesniejszych jezykow jak Java, C++, C#, php, perl. znajac C mozna myslec o powaznej pracy w tej branzy.
6. Bascom pozwala skupic sie na problemie, a nie na detalach.
- jak ktos jest tak leniwy, to sa kompilatory, ktore tez maja milion bibliotek gotowych do obslugi wszystkiego. takim kompilatorem chyba jest mikroC i CCS (nie wiem, nie uzywalem - powtarzam co uslyszalem). tam tez mozna sie skupic na algorytmie, a nie na detalach, skoro kogos tak bola te detale.
wiecej mi sie w tym temacie pisac nie chce.
popieram calkowicie kolege Ch.M. - wnosze o wydzielenie forum dla Bascomowcow - jaknajbardziej deklaruje sie do pomocy w sortowaniu teraz i w ewentualnej przyszlosci. w nowym podziale forum widac jest przewidziany dzial Mikrokontrolery Poczatkujacy - chcialbym jednak, aby dzial ten stal sie automatycznie tez dzialem dla Bascoma - jesli czyjs post dotyczacy Bascoma bedzie ambitny - nic nie stoi na przeszkodzie, aby przeniesc go do powazniejszego dzialu.
@ch.M. - nie badz taki zly dla Bascoma - nauczyl cie jednej, ale za to BARDZO waznej rzeczy - 'nigdy nie dotykaj tego czegos' [;
0x41 0x56 0x45!!