logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd F-01 i wirowanie na starcie w ariston avsd88

robboj 27 Lut 2007 16:54 3849 6
REKLAMA
  • #1 3624060
    robboj
    Poziom 2  
    Witam , pokazuje się taki komunikat na wyświetlaczu pralki aristona avsd88
    wcześniej miałem komunikat F-12 i jakies krzaki na wyświetlaczu - wymieniłem eeprom i w tej chwili wyświetla wszystko poprawnie ale przy podłaczeniu pralki do pradu od razu wiruje - nie mozna tego wyłączyć oraz wyświetla F-01
    Jakieś sugestie lub rozwiązanie mile widziane
  • REKLAMA
  • #2 3624518
    heretic82
    Poziom 2  
    sprawdz triaka na module i cewke tachometryczną
  • REKLAMA
  • #3 3625440
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1495
    Zwarcie triaka silnika
    • Sprawdź ewentualne wycieki wody na konektor J9, zwierające jego styki
    • Sprawdź kostę zaciskową na silniku (skorodowane lub zwarte styki)
    • Wymień moduł zasilania
  • REKLAMA
  • #4 3626834
    robboj
    Poziom 2  
    hmm , triaka na module wymienilem , bo mi go wczesniej rozsadzilo
    kostka na silniku jest w porzadku
    wyciekow wody brak
    ogolnie to mi ten modul popalilo prawie w 50% ale jakos to poskladalem do kupy , moze jakis schemacik tego modulu macie - to by mi ulatwilo znalezienie usterki
  • REKLAMA
  • #5 3626952
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1708
    Nieosiagalne są schematy jakichkolwiek modułow w sprzęcie AGD.
  • #6 3629130
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 140
    Miałem taki przypadek (gwarancyjny).
    Jest dużo sposobów diagnozowania na podstawie kodów błędów ale zazwyczaj kończy się na ostatnim kroku "wymień moduł".
    Niestety ale ta elektronika jest zazwyczaj problemem w sprzęcie AGD.
    Pozdrawiam
  • #7 3629156
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1708
    Dodam jedynie tylko to że możesz sprawdzić wszelkie elementy bierne tego modułu.Jeżeli one będa oki to wtedy pozostaje tylko podejrzenie procka a ten - niestety nieosiągalny.I po sprawie. Istnieje wtedy możliwość podmiany modułu celem sprawdzenia i upewnienia się ze to on na 100% siedzi.Koszty wiadome!

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Ariston AVSD88 wyświetla błąd F-01 i natychmiast rozpoczyna wirowanie po podłączeniu do zasilania, co uniemożliwia jej wyłączenie. Wcześniej pojawiał się błąd F-12 oraz zakłócenia na wyświetlaczu, które zostały częściowo rozwiązane przez wymianę pamięci EEPROM. Zalecane jest sprawdzenie triaka na module sterującym oraz cewki tachometrycznej. Należy również zweryfikować ewentualne zwarcia triaka silnika, wycieki wody na konektorze J9, stan kostki zaciskowej silnika pod kątem korozji lub zwarć oraz rozważyć wymianę modułu zasilania. Schematy modułów AGD są niedostępne, co utrudnia diagnozę. W przypadku braku uszkodzeń elementów biernych modułu, podejrzenie pada na uszkodzenie procesora sterującego, którego naprawa jest praktycznie niemożliwa. Ostatecznym rozwiązaniem jest wymiana całego modułu, co wiąże się z kosztami serwisowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA