logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Sharp VC-H87SM - prawidłowe napięcia wyjściowe zasilacza bez obciążenia

jank26 12 Lut 2007 21:39 1660 10
REKLAMA
  • #1 3561895
    jank26
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    VCR nie pracuje, zasilacz "piszczy". Stwierdziłem zwarcie elementów
    na wyjściu: D920 - tyrystor RF05G(RSF05G1) oraz D918 -dioda Zenera 18V.
    Mam prośbę o podanie prawidłowych napięć wyjściowych zasilacza przy odłączonym obciążeniu, aby można było bezpiecznie uruchomić i przetestować zasilacz oraz napięć w czasie pracy magnetowidu.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    pozdrawiam
    JK
  • REKLAMA
  • #2 3563742
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Mierz na p.3 złącza PA; przy pomocy R928 usatw -23-24V. Oczywiście uruchamiaj na obciążeniu zastępczym, ostateczna regulacja w układzie.
  • REKLAMA
  • #4 3565289
    maryann
    Poziom 37  
    A nawet z 5-10W wystarczy(albo np. 15-22Ω na 12V lub o połowę mniej na 5V).
  • REKLAMA
  • #5 3567099
    jank26
    Poziom 19  
    Zasilacz uruchomiłem,wymieniłem kilka kondensatorów ze śladami wycieku elektrolitu,napięcia na wyjściu:
    1. -15,3V
    2. -19,5V
    3. -22,6V
    4. 6,7V
    5.GND
    6.GND
    7. 12,1V
    8. 42,8V
    9. 15,3V
    Wydają się w normie,ale video nie pracuje poprawnie a mianowicie po
    załadowaniu kasety realizuje prawidłowo funkcje PLAY,STOP,STILL,
    odtwarzanie przyspieszone do przodu i tyłu,głos jest poprawny, ale po
    uruchomieniu funkji EJECT kaseta nie jest wyładowywana,pracuje kapstan
    dowijając taśmę w lewo i prawo,taśma pozostaje częściowo wysunieta z prawej strony,silnik ładowania kasety kilkakrotnie pracuje w obie strony
    bez rezultatu.W tym stanie nie można już uruchomić funkcji odtwarzania.
    Podobnie blokuje się po uruchomieniu funkcji przewijania.
    Oczywiscie paski zostały wymienione.
    Proszę o sugestie co do przyczyn tej usterki
    JK
  • #6 3578644
    maryann
    Poziom 37  
    jank26 napisał:
    taśma pozostaje częściowo wysunieta z prawej strony

Nic dziwnego, że nie może jej wyrzucić.
    Rozumiem, że po włożeniu kasety taśma jest automatycznie opasywana na dysku(?) i w tej pozycji mechanizm wykonuje zadane funkcje. Problemy pojawiają się, gdy taśma jest zwijana do kasty. Ustal, co w tym przeszkadza. Prawdopodobnie dźwignia wyciągająca taśme i kładąca ja na głowicach AC jest zatarta na swojej osi i cieżko nią sterować; sprawdź to bez kasety palcami.
    Inna może być przyczyna nieprzewijania- sparwdź tuleję na capstan, czy nie zatarta albo wybita oraz hamulec przy prawym talerzyku. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic650934.html#3404334
  • #7 3578830
    jank26
    Poziom 19  
    Tak,taśma jest opasywana na dysku wizyjnym i można uruchomić
    PLAY,odtwarzanie jest prawidłowe,przy uruchomieniu EJECT taśma zostaje wycofana częściowo,z prawj strony pozostaje wysunęta na dźwigni opasującej głowicę AC,w czasie wycofywania taśmy na krótko dźwignia "chowa" taśmę do kasety,ale za chwilę wraca do punktu styku taśmy z głowicą AC i tam pozostaje,wyświetlacz pokazuję normalną pracę.
    Oś tej dźwigni już wcześniej oczyściłem i przesmarowałem ,gdyż obracała się z oporem.
    Przeczyściłem przełącznik funkcji ,hamulec prawego talerzyka i sprawdziłem kapstan,nie jest zatarty i ne ma nadmiernych luzów,sprawdziłem zębatki i ślimak przy przełączniku funkcji,są dobre.
    Jakie jeszcze mogą być przyczyny tej usterki/
    JK
  • REKLAMA
  • #8 3581612
    maryann
    Poziom 37  
    Nie wiem z góry co to będzie, ale analizuję jako nowy przypadek.
    Dźwignią wyciągającą taśmę z kasety steruje koło krzywkowe; mogło pęknąć lub przeskoczyć z powodu oporu na w/w dźwigni. Czasem łamią się też zęby na pionowej osi łączącej ślimak z w/w kołem drążonym(krzywkowym).
    Z drugiej strony jeśli Cię rozumiem, błąd może nie być mechaniczny tylko tak steruje procesor, że jakaś informacja nie pozwala mu wyrzucić kasety. Coraz rzadziej robi się te sprzęty i trudno mi sobie przypomnieć taką serię zdarzeń. Może brakować ruchu REV do momentu ruszenia prawego talerzyka albo informacji o tym. Popatrz jeszcze.
  • #9 3582109
    jank26
    Poziom 19  
    Dziękuję Maryann za kontynuowanie tematu,wiem,że jest to sprzęt już archiwalny a tą naprawę traktuję jako ćwiczenia z logiki.
    W czasie procesu EJECT kapstan przez ok. 5s wykonuje dowijanie lewego talerzyka a następnie 5s dowijanie prawego talerzyka, na moment cofa dźwignię i taśmę do kasety i zamiast kontynuować wyrzucanie kasety silnik ładujący zmienia obroty i ponownie wysuwa dźwignię i taśmę do pozycji przy głowicy AC kończąc proces.
    Proszę o info,jak sprawdzić ,czy informacja REV dochodzi do procesora i skąd jest pobierana.
    Co do stanu zębatek i koła krzywkowego,wydaje się wzrokowo,że są całe,
    a poza tym,przy ręcznym wyładowywaniu kasety przez pokręcanie kołem pasowym silnika ładowania wszystko przebiega bez zacięć i zgrzytów.
    Czy sam procesor może powodować takie objawy i ewentualnie jak to sprawdzić ,czy może driver silnika ładującego?
    JK
  • #10 3582341
    maryann
    Poziom 37  
    Coś przerywa funkcję eject; na ten moment nie wiem co to.
    A procek sprawdza, czy taśma jest naciągnięta w kasecie- w tym celu przewija w lewo(lewym talerzykiem) do momentu aż ruszy sie prawa szpulka(prawy talerzyk). To raczej działa, bo spod talerzyka czujnik REEL wysyła cały czas info; gdyby tego nie robił taśma zatrzymywałaby się w każdej funkcji.
  • #11 3582590
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Radzę wymienić przełącznik funkcyjny na nowy, czyszczenie nie zawsze jest skuteczne, szczególnie w tych mechanizmach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z zasilaczem i mechanizmem kasety w magnetowidzie Sharp VC-H87SM. Zasilacz generował nieprawidłowe napięcia i "piszczał" z powodu zwarcia tyrystora RF05G i diody Zenera 18V. Po wymianie kondensatorów i uruchomieniu zasilacza na obciążeniu zastępczym (5-10W lub rezystor 15-22Ω na 12V) zmierzone napięcia wyjściowe wynosiły około: -15,3V, -19,5V, -22,6V, 6,7V, 12,1V, 42,8V, co uznano za prawidłowe. Mimo to magnetowid nie wyrzucał kasety – taśma była częściowo wysunięta i mechanizm kapstanu pracował w obie strony bez skutku. Sprawdzono i wyczyszczono mechaniczne elementy: dźwignię opasującą taśmę na głowicach AC, przełącznik funkcyjny, hamulec talerzyka i kapstan, które były sprawne. Podejrzewano uszkodzenie koła krzywkowego sterującego dźwignią lub błędy w sygnale sterującym procesora, który kontroluje funkcję EJECT. Sugerowano sprawdzenie sygnału REV dochodzącego do procesora oraz ewentualną wymianę przełącznika funkcyjnego, gdyż czyszczenie często nie rozwiązuje problemów w tych mechanizmach. Problem mógł mieć podłoże mechaniczne lub logiczne w sterowaniu silnikiem ładującym kasetę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA