logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę używać jednego klucza Windows na dwóch komputerach?

Tygrys 23 Wrz 2003 13:36 1890 7
REKLAMA
  • #1 335902
    Tygrys
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    chce sie dowiedzieć coś o legalnym windowsie . Bowiem mam w domu 2 kompy i jeśli mam jednego oryginalnego windowsa to moge go mieć na obydwu koputerach czy tylko na jednym a do drugiego kupić?
    Jak to jest z legalnością/???
  • REKLAMA
  • #2 335905
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Głównie chodzi o licencje a nie o płytki. Jeżeli masz jedną płytkę i licencję na dwa stanowiska to nie ma problemu - możesz mieć na dwóch, ale jak mniemam masz windowsa zakupionego razem z kompem, więc jeżeli chcesz mieć w pełni legalne oprogramowanie to musiałbyś kupić drugiego...
  • REKLAMA
  • #3 335910
    Tygrys
    Poziom 18  
    to jeśli chodzi o licencje to musze mieć fakture czy moge zrobić coś takiego ze kumpel mi da windowsa i czy moge jechać na jego??
  • #4 335936
    Bartek_PN
    Poziom 1  
    Musisz mieć 3 z 5 dowodów licencji, a są to:
    - nośnik
    - licencja (naklejka)
    - faktura
    - karta rejestracyjna - wypełniona - a rejestracja musi być faktyczna
    - książeczka

tak powidział koledze facet z BSA podczas kontroli...

pozdr
    Bartek
  • #5 335941
    Tygrys
    Poziom 18  
    a fakture musze mieć na siebie czy mofge mieć na kolege a jak by mnie sprawdzili pokazuje fakturke kumpla i reszte? moze być tak i czy moge jedenego windowsa na kilka kompów mieć?
  • REKLAMA
  • #6 335959
    Wiesiekc
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam.
    Jeśli jest to wersja pełna (nie OEM) to możesz mieć zainstalowanom na dwuch kompach, z tym że niemożesz korzystać w tym samym czasie z oby dwuch komputerów.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 335994
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Wersja OEM jest natomiast ściśle związana, z komputerem lub jego podzespołem (np. HDD) z którym została zakupiona. Można ją odsprzedać wyłącznie z podzespołem z którym została zakupiona i musi być pisemny dowód tej odsprzedaży (umowa/faktura).
  • #8 335998
    Tygrys
    Poziom 18  
    Tak chłopaki trzeba było od razu trzeba sobie kupić wersje wielostanowiskową<co można sie dowiedzieć przez gg) temat może być już zaknięty

Skoro może być - to jest. <TzOk>

Podsumowanie tematu

✨ Legalność użytkowania systemu Windows na dwóch komputerach zależy od rodzaju posiadanej licencji. Jeśli posiadasz licencję pełną (nie OEM), możesz zainstalować system na dwóch komputerach, jednak nie wolno korzystać z obu jednocześnie. Licencja OEM jest przypisana do konkretnego komputera lub jego podzespołu (np. dysku twardego) i nie może być przenoszona bez sprzedaży wraz z tym podzespołem oraz pisemnego dowodu takiej transakcji (umowa lub faktura). Do potwierdzenia legalności oprogramowania wymagane jest posiadanie co najmniej trzech z pięciu dowodów: nośnika instalacyjnego, naklejki licencyjnej, faktury, wypełnionej karty rejestracyjnej z prawdziwymi danymi oraz książeczki. Faktura powinna być na osobę korzystającą z licencji, a używanie licencji należącej do innej osoby (np. kolegi) jest niezgodne z prawem. W przypadku potrzeby użytkowania systemu na wielu stanowiskach, należy zakupić wersję wielostanowiskową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA