logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować komputerem za pomocą programowalnego pilota TV?

mateusztomczak 27 Lut 2007 18:29 2608 10
REKLAMA
  • #1 3624434
    mateusztomczak
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam nietypowe pytaniea mianowicie czy jest możliwe sterowanie komputera za pomocą pilota uniwersalnego? Posiadam podczerień podłączoną pod płyte i mam pilota do TV którego da się programować. Czy bawiliście się kiedyś w takie coś?

Moderowany przez nietykalny:

Temat raportowano. Zmiana tematu na bardziej rzeczowy

• REKLAMA
  • #2 3624451
    Mat_91
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    a więc teoretycznie a sie zrobic ale musisz mieć wondows media center i w tedy dzięki pilotowi możesz sterować multimediami w kompie. ale tylko tym i niczym więcej. szczegółów nie znam...
  • REKLAMA
  • #4 3624996
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Sciągasz odpowiedni program, ewentualnie dostrajasz go do pilota i tyle, nie musisz mieć windows media center, działa to nawet na zwykłym XP
  • #5 3625183
    Mat_91
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    no tak ale do zwykłego XP musisz dograc jakiś dodatek bodajże... a na media center masz pełna zgodność pilota z każdym programem do multimediów.
  • REKLAMA
  • #7 3626050
    mateusztomczak
    Poziom 11  
    Zainstlowałem program i nic. Pilot nie reaguje :/. Trzeba go jakoś ustawić?
  • REKLAMA
  • #8 3626123
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    mateusztomczak - pilot nie ma reagaowac, tylko komputer na pilota. I pewnie trzeba odróżnic IRDA od czujnika podczerwieni (np Igora Cesko).
  • #9 3626141
    mateusztomczak
    Poziom 11  
    Własnie o to chodzi że mam IRDĘ podłączoną pod płyte główną, którą kupiłem na Allegro. Nie mam czujnika na podczerwień!
  • #10 3626265
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    To jak nie masz, to zrób lub kup. IRDA sluży do czegoś innego (nie do sterowania pilotem).
  • #11 3629879
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    mateusztomczak napisał:
    Zainstlowałem program i nic. Pilot nie reaguje :/. Trzeba go jakoś ustawić?

Poczytaj sobie tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic695384-30.html
    Jak zlozyles uklad ( na 1 stronie jest link do schematu) to musisz postepowac tak

A jak komus nie dziala odbiornik to niech najpierw posprawdza czy wszystko dobrze polutowal a potem :

Plik "Igor SHF-56 device" ROZPAKUJE i wklei w katalog Hardware Gridera ( sciagnac go z http://www.elektroda.net/dla_kompa/girder.html )
    Postepuje wg opisu ( tego pod spodem ) http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_75298.html
    Teraz UWAZNIE PRZECZYTAC i postepowac jak tu http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_75294.html

Podsumowanie tematu

✨ Sterowanie komputerem za pomocą programowalnego pilota TV jest możliwe, jednak wymaga odpowiedniego oprogramowania i sprzętu. Najczęściej polecanym rozwiązaniem jest użycie programu Girder, który współpracuje z czujnikiem podczerwieni podłączonym do portu szeregowego lub innym interfejsem IR. IRDA, często mylona z czujnikiem podczerwieni, nie nadaje się do sterowania pilotem. W systemie Windows Media Center pilot działa natywnie do sterowania multimediami, natomiast w zwykłym Windows XP konieczne jest doinstalowanie dodatkowego oprogramowania. Kluczowe jest posiadanie czujnika podczerwieni (nie IRDA) oraz odpowiednie skonfigurowanie programu, w tym dodanie plików urządzeń (np. "Igor SHF-56 device") do katalogu hardware Girdera. W przypadku problemów z działaniem pilota należy sprawdzić poprawność lutowania odbiornika i konfigurację oprogramowania. Dostępne są schematy i instrukcje na forach elektronicznych, które pomagają w budowie i konfiguracji układu do sterowania komputerem pilotem TV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA