logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Winamp się wyłącza po reinstalacji systemu i instalacji AVG Free Edition. Co robić?

Paweł007 28 Lut 2007 16:58 1779 22
REKLAMA
  • #1 3628104
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam.

Mam oto taki problem.

Przeinstalowałem wczoraj sytem bo mi wygasł antywirus (juz dawno temu)(Avast) i się np przy włączeniu winampa pokazywał komunikat(taki jak w załączniku) poczym się wyłączał.
    Wyszedłem z założenia, że lepiej zainstalować nowy czysty system i mieć spokui. Dodam, że sformatowałem wszystkie partycje oprócz jednej gdzie musiały zostać potrzebne mi rzeczy. Po przeinstalowaniu okazało się iż winamp dalej tak samo się wyłącza po pokazaniu się komunikatu tak jak wcześniej (komunikat tak samo wygląda nie wiem czy pisze to samo dalej ale pewnie tak) i się zaczoł notorycznie zawieszać komputer. Objawia się to iż na pasku startu pojawia się klepsydra i nic nie można zrobic poczym wszystko się blokuje. Na nowym systemie zainstalowałem antywirus AVG Free Edition (na elektrodzie znalazłem że to jest polecany program więc zainstalowałem jego) dodatkowo zainstalowałem program Ashampoo FireWall (chcialbym dodać iż się słabo znam na komputerach jak i na programach i nic nie rozumiem z tego a na dodatek sa one po angielsku...) Moje pytanie, prośba jest następująco co mam zrobić jeszcze raz przeinstalować system czy coś innego, sam nie wiem czekam na pomoc.

Za pomoc 50 pkt. !

Pozdrawiam.

Niemoge dodać zdjęcia tego komunikatu to opisze to wygląda to tak: Nastąpil problem z aplikacją Winamp i zostanie ona zamknieta. Przepraszamy za kłopoty. I napole sa dwa przyciski Wyślij raport o błędach i niewysyłaj.
  • REKLAMA
  • #2 3628155
    freak117
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A po formacie instalowałeś winampa od nowa czy skopiowałeś katalog ze starym :?: Napisałeś, że "np. przy włączeniu winampa" - mamy przez to rozumieć, że gdy uruchamiasz inne programy to też często masz ten błąd (ewentualnie system sie wiesza ) :?:
  • REKLAMA
  • #3 3628212
    fichu4
    Poziom 21  
    Ocena: 79
    czy mówiąc: "sformatowałem wszystkie partycje oprócz jednej gdzie musiały zostać potrzebne mi rzeczy" miałeś na mysli jako potrzebne rzeczy również tego Winampa? czy podczas uruchamiania innych programów również pojawia się ten komunikat? spróbuj zainstalować nowego Winampa (nie korzystaj ze starej instalki) i powinno chodzić normalnie
  • #4 3628219
    kosteg
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    i podobne pytanie - jesli instalujesz winampa to z tej samej instalki czy sciaganales na wszelki wypadek inna kopie najlepiej ze stronki winampa...
  • #5 3628220
    fichu4
    Poziom 21  
    Ocena: 79
    właśnie, jeszcze jedno pytanie: podejrzewam, że podczas otwierania katalogu z muzyką, z którego korzysta winamp, również pojawia się taki komunikat. Mam rację?
  • #6 3628238
    Wieniu
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Skoro wygasł ci antyvirus dawno temu, to może po prostu złapałeś wirusa, który ci zniszczył lub zmienił jakiś plik potrzebny do prawidłowej pracy. Ja na twoim miejscu skasowałbym cały katalog winampa i ściągnął nową instalkę ze strony producenta, program jest darmowy więc nie będziesz miał problemu. Jak to zrobisz to daj znać, jaki był efekt.
  • REKLAMA
  • #7 3628434
    Paweł007
    Poziom 22  
    A więc wyjasniam: Jak otwieram foldery które zostały to nic niewyskakuje. Winamp zainstalowałem na nowo ściągniętego z internetu więc instalka niema nic do rzeczy a przy starym systemie też mi to wyskakiwało i winamp był z jakiejś płytki z programami.
  • #8 3629063
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    wyłącz winamp agenta i wogóle poodptaszj te wszystkie usługi typu: pobierz ,łącz się z internetem ...[chodzi o winampa]
    wyłącz firewalla-zakończ jego pracę w trayu,wogóle go odinstaluj jeśli nie kumasz po angielsku
    wystarczy ci zupełnie firewall systemowy
  • #9 3629239
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Wklej log z hijackthis na forum. Zobaczymy co Ci się uruchamia w autostarcie i czy Ci się jakieś robactwo nie zalęgło. Uruchom program i wykonaj: "Do a system scan and save a logfile". Log wklej w treść wiadomości, nie jako załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 3629305
    giovani
    Poziom 13  
    Masz SP2? Jesli nie to zainstaluj jesli tak to sprobuj uporzadkowac rejestr-> jv16 PowerTools, jesli i to nie pomoze odwiedz www.mks.com.pl i zeskanuj dysk ich skanerem.
  • #11 3629382
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Giovani, nie wolno instalować SP2 na zarobaczonym systemie!
  • #12 3629419
    giovani
    Poziom 13  
    jankolo: Kto wie co on tam ma na tym kompie skoro przeinstalowywal system i to nawet nie pomoglo... OK zeby bylo poprawnie niech zacznie moze od skanera MKS_vir'a po wszystkich partycjach? Potem instalka SP2 jesli go nie ma.
  • #13 3629516
    paweliw
    Spec od komputerów
    giovani napisał:
    Kto wie co on tam ma na tym kompie skoro przeinstalowywal system i to nawet nie pomoglo... OK zeby bylo poprawnie niech zacznie moze od skanera MKS_vir'a po wszystkich partycjach?

Żeby było "poprawnie" wystarczy na początek log z hijackthis.
    Będzie wiadomo jaki ma system, poprawki, uruchomione procesy itp.
    Nie będziemy musieli się domyślać a ponadto, log może "podać" rozwiązanie wielu problemów.
  • #14 3630449
    Paweł007
    Poziom 22  
    Logfile of HijackThis v1.99.1
    Scan saved at 08:48:36, on 2007-03-01
    Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)

Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgcc.exe
    C:\Program Files\HP\hpcoretech\hpcmpmgr.exe
    C:\WINDOWS\System32\spool\drivers\w32x86\3\hpztsb10.exe
    C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP Software Update\HPWuSchd2.exe
    C:\Program Files\Winamp\winampa.exe
    C:\Program Files\Ashampoo\Ashampoo FireWall\FireWall.exe
    C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
    C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgamsvr.exe
    C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgupsvc.exe
    C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgemc.exe
    C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgw.exe
    C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe
    C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE
    C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE
    C:\Documents and Settings\xxx\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files\Content.IE5\KE4OT7K5\HijackThis[1].exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.wp.pl/
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
    O4 - HKLM\..\Run: [AVG7_CC] C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgcc.exe /STARTUP
    O4 - HKLM\..\Run: [HP Component Manager] "C:\Program Files\HP\hpcoretech\hpcmpmgr.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [HPDJ Taskbar Utility] C:\WINDOWS\System32\spool\drivers\w32x86\3\hpztsb10.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [HP Software Update] "C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP Software Update\HPWuSchd2.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] C:\Program Files\Winamp\winampa.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [Ashampoo FireWall] "C:\Program Files\Ashampoo\Ashampoo FireWall\FireWall.exe" -TRAY
    O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [MSMSGS] "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background
    O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    O10 - Unknown file in Winsock LSP: c:\program files\ashampoo\ashampoo firewall\spi.dll
    O10 - Unknown file in Winsock LSP: c:\program files\ashampoo\ashampoo firewall\spi.dll
    O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{C88D4D39-5FD8-4E4A-AC31-86CEE36388D7}: NameServer = 194.204.159.1,194.204.152.34
    O23 - Service: AVG7 Alert Manager Server (Avg7Alrt) - GRISOFT, s.r.o. - C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgamsvr.exe
    O23 - Service: AVG7 Update Service (Avg7UpdSvc) - GRISOFT, s.r.o. - C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgupsvc.exe
    O23 - Service: AVG E-mail Scanner (AVGEMS) - GRISOFT, s.r.o. - C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgemc.exe

Dodano po 24 [minuty]:

Chciałem dodać żeby się nieskupiać na winampie, NAjważniejsze jest to żeby się niewyłączal i dało się pracować.
  • #15 3632005
    Gutek666
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    a sprawdz czy ten sam bład bedzie ci wyskakiwał gdy bedziesz używał np windows media playera albo media playera classik (real alternative) czy jakoś tak a co do winampa to jeszcze powiedz jak go właczasz czy klikajac na plik muzyczny czy jak go otwierasz przez naciśniecie na skrót do winampa a no i powiedz dokładnie jaki bład czy to jest bład spowodowany przez "winamp.exe" ??
  • #16 3632273
    Paweł007
    Poziom 22  
    No tak winamp.exe to jest to a przez media playera dzial bo teraz tak słucham. Bardzo bym prosil żeby ktoś zaradził co jest z tym zawieszaniem się bo to bardziej mi jeszcze jest ważniejsze.
  • #17 3632495
    Gutek666
    Poziom 19  
    no jak najwidoczniej to własnie ci ten plik winamp.exe zawiesza a jeszcze powiedz jak odpalasz winampa a i jakiej wersji używasz
  • #18 3632724
    Paweł007
    Poziom 22  
    No normalnie z paska szybkiego uruchomiania włączam i już. No ale co się dzieje że mi się kpmputer zawiesza to mnie interesuje.
  • #19 3632784
    paweliw
    Spec od komputerów
    Co do logu zaznacz poniższe pozycje w hijackthis i daj Fix Checked:
    O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm

Użyj Windows Worms Doors Cleanera i zamknij nim porty (zmień znaczki z disable na enable) i reset komputera.

Przeskanuj system tym:
    Skaner online Xscan
    AVG Anti-Spyware-ewido anti-spyware <- zrób update przed skanowaniem, po skanowaniu odinstaluj.

Twój system jest co nieco przestarzały. Proponowałbym zainstalowanie poprawki SP2 do XP i późniejszych łatek krytycznych do systemu.

Nie napisałeś jakie parametry ma komputer, może to także problem sprzętowy ?
    Podaj PEŁNĄ konfigurację komputera, przeczytaj
    RESTARTY, ZAWIESZANIE I INNE PROBLEMY Z KOMPUTEREM
    sprawdź swój komputer i napisz czy u Ciebie nie ma jakichś z opisanych tam problemów.
  • #20 3632823
    Gutek666
    Poziom 19  
    a powiedz jeszcze jaka masz wersje winampa
  • #21 3633062
    mpn105
    Poziom 12  
    Zastanawiam się czy to nie jest może problem ze sprzętem?? Może pamięci ?? Zrób ogólną diagnostykę sprzętową kompa. np programikiem BURNINTEST. Jesli ci się wysypie to moze byc problem ze sprzetem. Nie wyeliminowywalbym tego bez spradzenia.

Pozdrawiam
  • #22 3633199
    Gutek666
    Poziom 19  
    a czy sprawdzałes czy to samo czyli ten sam bład bedziesz miał na słabszej wersji winampa ??
  • #23 3633771
    kx5
    Poziom 14  
    Podejrzewam że miałeś wersję home tego antywirusa. Zawsze szukaj wersji
    profesjonalnej, a ustawienia w programie daj na własne. Gdy miałem ten
    program, to wszystkie ustawienia dałem na własne i każdy ruch w plikach
    uruchamiał mi skaner programu. Do pobrania wersji profesjonalnej użyj
    programu do pobierania, gdzie plik ma *.rar, lub *.zip, oprócz tego musisz mieć klucz. Wersja domowa nie posiada opcji, które są w wersji profesjonalnej. Zawsze ustawiaj maksymalną czułość programu. To się opłaca.

Podsumowanie tematu

✨ Po reinstalacji systemu Windows XP i instalacji AVG Free Edition pojawia się problem z uruchomieniem Winampa – program wyświetla komunikat błędu i się wyłącza, a komputer notorycznie się zawiesza, objawiając się klepsydrą na pasku zadań i całkowitym zablokowaniem systemu. Winamp został zainstalowany na nowo z oficjalnej strony, a problem występował również na poprzednim systemie, gdzie Winamp pochodził z płyty. Inne foldery i programy nie generują podobnych komunikatów błędów. W dyskusji sugerowano usunięcie całego katalogu Winampa i ponowną instalację, wyłączenie Winamp Agenta oraz odinstalowanie dodatkowego firewalla (Ashampoo FireWall), pozostawiając tylko systemowy firewall. Zalecano także wykonanie skanowania systemu narzędziem HijackThis, przeskanowanie dysku skanerem MKS, aktualizację systemu do SP2 oraz diagnostykę sprzętową (np. BURNINTEST) w celu wykluczenia problemów sprzętowych, zwłaszcza pamięci RAM. Wskazano na możliwe konflikty z AVG Free Edition i potrzebę sprawdzenia działania Winampa w różnych wersjach oraz alternatywnych odtwarzaczach (Windows Media Player, Media Player Classic). Dodatkowo zasugerowano usunięcie niepotrzebnych wpisów w autostarcie i portów sieciowych za pomocą Windows Worms Doors Cleaner oraz skanowanie antyspyware (np. ewido). Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzenia plików systemowych lub obecności wirusów, zwłaszcza że antywirus Avast wygasł dawno temu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA