Witam,
O tempora! o mores! Jak ja (dawno temu) uczęszczałem do Technikim, to liczyć pochodne funkcji (różniczki) potrafiłem już pod koniec trzeciej klasy, zaraz jak poznałem granice funkcji jednej zmiennej.
mrówa,
Dykus, jeśli tylko pojemność kondensatora będzie dostatecznie duża (taka, aby nie zdążył się całkowicie naładować przez połowę okresu), to wtedy moje wyprowadzenie pozostałe w mocy, tylko zamiast
2 będzie inna liczba (współczynnik proporcjonalności).
Kiedy rozwinę w Szereg Fouriera przebieg prostokątny (symetryczny) napięcia o amplitudzie
Ua to dostanę taki zapis:
u(t) = Ua•(4/Π)(sin(ω•t)/1 + sin(3•ω•t)/3 + sin(5•ω•t)/5 sin(7•ω•t)/7 + ... sin[(2•n - 1)•ω•t]/(2•n - 1) + ...), czyli ogólnie:
u(t) = Ua•(4/Π)•∑sin[(2•n - 1)•ω•t]/(2•n - 1), gdzie
n należy do
N (nieskończonego zbioru liczb naturalnych).
dowolna k-ta nieparzysta:
k = 2•n - 1, harmoniczna prądu
ik(t) dana jest równaniem:
ik(t) = Ua•(4/Π)•(k•ω•C)•sin(k•ω•t + Π/2)/k, co dla całki za okres
T = 2•Π/ω = 2•Π/(2•Π•f) = 1/f, ale w zawsze w granicach pół okresu, czyli od
0 do
T/2= Π/ω daje całkę:
(1/T)•∫Ua•(4/Π)•(k•ω•C)•|[cos(k•ω•t)/k]|•dt =
(1/T)•Ua•(4/Π)•[(k•ω•C)/k]•∫|cos(k•ω•t)|•dt, tu musiałem napisać znak modułu (wartości bezwzględnej), ponieważ przez miernik płyną tylko dodatnie połówki prądu poszczególnych haramonicznych.
Wiąże to się jednak tylko z wartością granic całkowania jakie należy policzyć dla każdej harmonicznej, co sobie podaruję, ponieważ jest to dość skomplikowane, ale wyrażenie przed całką nie zmieni się:
(1/T)•Ua•(4/Π)•(ω•C)•[1/(k•ω)]•[wartość_z_granic_całkowania_poszczególnej_harmonicznej] =
(1/T)•Ua•(4/Π)•C•(1/k)•[wartość_z_granic_całkowania_poszczególnej_harmonicznej] =
f•Ua•(4/Π)•C•(1/k)•[wartość_z_granic_całkowania_poszczególnej_harmonicznej].
Powyższe wyrażenie jest składnikiem sumy po
k (nieparzystym), a więc:
Iśr = f•Ua•(4/Π)•C•∑(1/k)•[wartość_z_granic_całkowania_poszczególnej_harmonicznej], gdzie;
k, przypominam, jest nieparzyste.
Natomiast suma szeregu
∑(1/k)•[wartość_z_granic_całkowania_poszczególnej_harmonicznej] jest skończona.
W dalszym ciągu widać zależność wprost proporcjonalną wartości średniej prądu płynącego przez ustrój amperomierza magnetoelektrycznego od częstotliwości
f, inna jest tylko wartość współczynnika proporcjonalności
p:
Iśr = f•Ua•(4/Π)•p
Pozdrawiam