logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig CUC 1852 - brak fonii i obrazu, uszkodzona płytka SCART?

koszalek 02 Mar 2007 11:10 921 4
REKLAMA
  • #1 3634535
    koszalek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    brak fonii i obrazu grafika na ekranie jest,włącza i wyłącza się z pilota zmienia kanały ale nie daje głośniej choć dźwięk przy zmianie kanałów pojawia się na sekundę lecz obraz nie wskakuje
    najprawdopodobniej uszkodziłem płytkę z gniazdami scart
    bo chyba przywarła mi do future-box(wymieniałem kondensatory w nim).
    Dlatego myślę że to z tą płytką jest problem, czytałem że wtedy są podobne objawy
    chętnie wysłucham sugestii kolegów
  • REKLAMA
  • #2 3634573
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    witam,jeśli chodzi o ten brak głosu to najprawdopodobniej uszkodzony jest włącznik sieciowy a konkretnie sekcja w nin od stanby. Po prostu wyciągnij złącze od tej sekcji i wtedy tv nie będzie się włączał automatycznie do pracy lecz pozostanie w stanby a uruchomienie będzie możliwe tylko pilotem .Takie uszkodzenie tego isostatu sieciowego również powodować może różne diwne objawy, może i akurat też coś fiksuje przez to z wizją. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3634661
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    na module "skartów" są scalaczki-klucze dla sygnałów wizji i fonii, zasilanie? tych scalaków, jak jest to możliwe że do wymiany, przelutowałeś kołki future-box-a? nie zwarłeś czegoś w future-box? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3634982
    koszalek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jako że nie jestem serwisantem (sam się uczę)nie miałem więc pojęcia o wypięciu future box więc się trochę siłowałem(więc kolki mogą być)przelutiję, włacznik przed tą operacją działał, wymieniłem kondensator w boxie lecz po podłączeniu nie miał już obrazu wtedy zwróciłem uwagę że kable są naciągnięte i prawdopodobnie płytka ze skartami mogła przywrzec dlatego sugeruję się tą płytką no chyba że kondensator po wymianie do wymiany(padaczka)
  • #5 3635081
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    szkoda tego tv do nauki..., jak coś nabroiłeś w future-box to..., mogłeś nadłamac płytę, czyli może tylko przerwy w okolicy future..., pozdrawiam
REKLAMA