logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

COMPAQ. Po wciśnięciu F10 informacja o złej klawiaturze.

bakos 02 Mar 2007 23:13 2597 7
REKLAMA
  • #1 3636963
    bakos
    Poziom 11  
    przeczytalem wszystki posty o compaqu troche wiem ale dalej nic mi nie idzie mianowicie:

kupilem plyte z prockiem zasilacz wzielem z PC zeby uruchomic to sie namordowalem bo wtyczka siedzi krzywo po przekotnej ale sie odpala

tylko startuje i nic zero biosu jak wciskam F10 to pisze ze mam niedobrą klawiature.
    obudowy niemam wiec niewiem co to za model.

jedyne oznaczenia jakie sa to na złaczu PIC z boku karteczka z napisami:
    Repleace with COMPAQ spare
    SPS-BD SYS: GARCIA
    spare 203966-001 Part NO:213855-101

i naklejka na plycie:
    CT:P3B5A1DM4LMJYH
    CPQ ASSY NO. 213855-101
    CPQ SPARE No. 203966-001

i jezcze jedna pomarańczowa:
    MADE IN CHINA 0111-65(DS)

CO ZROBIĆ ZEBY TO SIE ODPALIŁO
    pamieć znajduje bo pisze ze ma 256
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3637190
    kx5
    Poziom 14  
    Zobacz czy gniazdo zasilające płytę główną ma 20, czy 24 styki. Moc twojego
    zasilacza powinna być od 450W wzwyż. Wejdź w bios i wyłącz przerwanie dla
    modemu opcją n/a, lub disable, chyba że korzystasz z modemu na pci, to ta
    wskazówka nie dotyczy ciebie.

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 3637653
    bakos
    Poziom 11  
    toamsiedzi jakiś pentiumik 700 wiec zasilacz 450W w to przegiecie.
  • #5 3638096
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    do kolegi kx5: ostrzegam kolegę przed pisaniem takich samych porad w każdej sytuacji. Proszę uzasadnić swoją poradę w sytuacji w której kolega nie może wejść w opcje BIOS-u oraz zalecenie wyłączenia przerwań modemu gdy nie wiadomo, czy płyta modem posiada. Kolejny taki post spowoduje przyznanie koledze OSTRZEŻENIA.
  • REKLAMA
  • #6 3638930
    bakos
    Poziom 11  
    DZIAŁA :)
    Najprawdopodobniej trzeba było wycagnac kabel zasilania same wylaczanie zasilacza guzoirem nic niedało

po wyciagnieciu kabla i przestaniu nocy pozwolilo mi wejsc do biosa i cokolwiek tam zainsalowac.

a porada goscia kx5 to tak w stylu popsuł mi sie samochód to kup se grabie moze cos pomoze
  • #7 3640222
    kx5
    Poziom 14  
    Do jankolo.
    Ja w swoim komputerze mam wyłączone przerwanie dla modemu, które jest używane przez inne urządzenia. Po co w bios-ie włączone to przerwanie, kiedy dany użytkownik nie ma modemu w komputerze? Dawniej z tego powodu częściej miałem konflikty sprzętowe, niż obecnie.

Do bakos.
    Jeśli na komputerze dużo piszesz dokumentów, przeglądasz strony www, słuchasz muzykę, oraz wiele innych rzeczy jednocześnie, to słabszy zasilacz nie da sobie rady ze wszystkim. Dlatego lepiej jest mieć mocniejszy zasilacz, abyś do obudowy mógł dać mocniejszy procesor, lepszą płytę główną, kartę graficzną, aby mieć szybszy komputer, a system nie zawieszał się.
  • #8 3640931
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    kx5 napisał:
    Moc twojego zasilacza powinna być od 450W wzwyż

A dlaczego? Czy kolega zna konfigurację komputera?
    kx5 napisał:
    Dlatego lepiej jest mieć mocniejszy zasilacz, abyś do obudowy mógł dać mocniejszy procesor, lepszą płytę główną, kartę graficzną, aby mieć szybszy komputer, a system nie zawieszał się.

Proszę nie pisać rzeczy nieprawdziwych i ogólnych komunałów. Jasne jest, że lepiej mieć komputer szybszy niż wolniejszy, monitor lepszy niż gorszy, itd. Kolega nie może się powstrzymać od udzielania porad "zawsze prawdziwych", niezależnie od dyskutowanego tematu. Proszę przyjąć do wiadomości, że takich postów tolerować na Forum nie będę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia płyty głównej COMPAQ z procesorem i zasilaczem z innego komputera, gdzie po wciśnięciu F10 pojawia się komunikat o nieprawidłowej klawiaturze, a BIOS nie startuje. Płyta posiada oznaczenia SPS-BD SYS: GARCIA, CPQ ASSY NO. 213855-101 oraz CPQ SPARE No. 203966-001. Użytkownik nie ma obudowy, co utrudnia identyfikację modelu. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia wejścia do BIOS-u przez F2 oraz zwrócenia uwagi na typ złącza zasilania (20 lub 24 piny) i odpowiednią moc zasilacza (zalecane minimum 450W). Kluczowym rozwiązaniem okazało się odłączenie kabla zasilania od płyty i ponowne podłączenie, co umożliwiło wejście do BIOS-u i dalszą konfigurację. Dyskusja zawiera również uwagi dotyczące wyłączania przerwań modemu w BIOS-ie, choć nie jest to bezpośrednio powiązane z problemem uruchomienia płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA