logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ISDN – brak równoczesnego działania linii analogowej i cyfrowej po podłączeniu CA-6

pwired 03 Mar 2007 07:15 1505 7
  • #1 3637405
    pwired
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam

podłączyłem u klienta centralkę ca-6 do isdn - zdjąłem klapke w isdn i podłaczyłem się do wolnych zacisków w środku

od tamtej pory klient zgłasza mi brak możliwości korzystania równoległego z telefonu analogowego i cyfrowego - czy przyczyną może byc własnie takie podłaczenie

czy może szukac przyczyny w telefonach

acha w centrali podłączyłem tylko linię zewnętrzną nie wyprowadzałem sygnału na telefon
  • #2 3637498
    Johnma
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    podłącz telefon na wyjściu i sprawdź czy centralka nie powoduje zajętości na tej linii albo poprotu odłącz na chwile ca6 i sprawdź możliwość wykonania 2 rozmów jednocześnie
    pozdrawiam
  • #3 3637813
    fredol
    Poziom 13  
    Coś tu nie rozumię.Podłączyłeś do centralki, oczywiście linie analogową? Podłączenie lini ISDN jest niedopuszczalne.

Dodano po 3 [minuty]:

Możesz zastosować taki moduł: http://www.satel.pl/produkty/isdn.php
  • #4 3637820
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3637972
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 3638895
    pwired
    Poziom 12  
    musze sparawdzić tę linię analogową

powiadomienia wychodzą

będę temat ćwiczył we wtore obaczymy co jest nie tak

ale ten ślad o lini bez zasilania powinien pomóc :)
  • #7 3640434
    joy
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Jedna mała uwaga, trzeba zwrócić uwagę, że na lini analogowej z NT nie zmienia się polaryzacja po odebraniu połączenia i centrala alarmowa nie zidentyfikuje kiedy telefon został odebrany.
  • #8 3650667
    pwired
    Poziom 12  
    wszystko już działa , musiałem uruchomić ponownie isdn i zaczeło działać - acha podłaczyłem się pod kabel telefonu a nie pod kostkę w ISDN

a teraz pytanie jak zlikwidować pogłos centrali w telefonie ?

centrala podaj napięcie około 0,5V

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podłączając centralkę alarmową CA-6 do linii ISDN poprzez wolne zaciski wewnątrz instalacji, pojawił się problem z równoczesnym działaniem telefonu analogowego i cyfrowego. Zalecane jest podłączenie centralki do linii analogowej, a nie bezpośrednio do linii ISDN, gdyż takie połączenie jest niedopuszczalne i może powodować zakłócenia. Wskazano, że jedna z linii analogowych powinna działać bez zasilania centralki i to tę linię należy wykorzystać. Połączenie centralki powinno być wykonane przed telefonem analogowym, a nie bezpośrednio do kostki ISDN. Po ponownym uruchomieniu linii ISDN i podłączeniu do kabla telefonu (a nie do kostki ISDN) problem został rozwiązany. Zauważono, że centrala podaje napięcie około 0,5 V, co powoduje pogłos w telefonie, a także zwrócono uwagę, że na linii analogowej z NT polaryzacja nie zmienia się po odebraniu połączenia, co utrudnia centrali alarmowej wykrycie momentu odebrania rozmowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA