logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala Satel CA-5 nie dzwoni na drugi numer alarmowy, co robić?

czarny30 24 Paź 2007 00:46 1464 12
REKLAMA
  • #1 4408853
    czarny30
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie mam rok centralke satela ca-5 przez ten czas wszystko bylo ok smigalo super od tygodnia mam problem z dzwonieniem centralki na podane numery przedstawie to w sposob pogladowy.

nr 1 600XXXXXX
    nr 2 505XXXXXX

podczas zalaczenia alarmu dzwoni pod nr 1 a nr 2 zostaje cichy nadmienie ze nic nie przestawialem i nic nie ruszalem w ustawieniach.

Dzis zaczalem sie bawic ustawieniami bo zaczelo mnie to irytowac i wymodzilem ze przestalo dzwonic nawet na numer 1.
    Usiadlem sobie przed komputerem sprawdzilem poczte zaczalem szperac po elektroda.pl i dziw sie stal alarm zaczal dzwonic na numer 1 ale po jakim czasie okolo 10 min.

Patrzylem na wszystkie ustawienia sprawdzalem analizowalem i wszystko jest ok no chyba ze cos mi umknelo.

Aha zapomnialbym od jakiegos tygodnia zalacza alarm czujka nr 3 i tylko ta czujka pokazana jest jako przyczyna powiadomienia na nr1 bo nr 2 nie dzwoni. Jestem sklonny sadzic ze czujka nr 3 jest zla lub cos dzieje sie z kablem ale czy to moze miec zwiazek z tym ze centralka nie wykreca numeru telefonu znajdujacego sie jako 2 ?

Jak mialem zdjeta pokrywe to dioda dialera dzwoniac na nr 1 siecila sie a potem po odrzuceniu polaczenia zgasl;a a wczesniej dzwonila a numer 2 i tak na zmiane z 8 razy.

Prosze o pomoc lub jakies rozwiazanie bo nie nawidze jak cos mi zle dziala albo przestaje dzialac. Sam montowalem ta centralke sam konfigurowalem z pomoca tez postow na elektroda.pl i jestem zadowolony ze wytrzymalo to az rok :P bo to pierwszy montaz centralki alarmowej.

Kupilem tez ostatnio kabel do kompa bo stwierdzilem ze moze cos wymodze od strony komputera ale nic wszystko ok wszystko na swoim miejscu a nie wykreca numeru dpo nr 2.

pozdrawiam norbert i czekam na szybka odpowiedz

P.s napisalem tez do satela ale jak odpisza to pewnie beda chcieli zebym wyslal centralke do servisu choc to tez jest rowiazanie bo mam ja na gwarancji.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4409194
    czarny30
    Poziom 10  
    Nic nie mieszalem mam zaprogramowane tak jak powinno byc pisalem ze od roku nic nie ruszalem a jednak po roku przestal dzialac nr2 poprostu nie dzwoni na ten numer. Jeszcze raz napisze rok czasu dzwonil na oba numery teraz nie dzwoni.
  • #4 4409229
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4409352
    czarny30
    Poziom 10  
    O matko swieta :D Trzeba pisac tak dokladnie no chyba jasne ze tak wlasnie jest tak jak napisales nie dzwoni za jednym zamachem na 2 numery piszac ten post sadzilem ze pisze do ekspertow od tego typu problemow :P.
    Napisalem ze przestala dzwonic na nr2 jezeli nie odbiore na nr 1 to powinno zadzwonic na nr 2 a nie dzwoni. Na nr 2 i nr 1 nie mam poczty glosowej jeszcze raz nadmienie od roku nic nie zmienialem dopiero wczoraj bawilem sie bo zaczelo mnie to irytowac czemu tak sie dzieje.

To moje nastepne pytanie mam ta centralke podlaczana pod tpsa czy mogly sie zmienic napiecia lub parametry i co mam sprawdzic zeby takowy problem wyeliminowac ?. Podajcie jakies parametry przy ktorych ta centralka powinna smigac chodzi mi o parametry sieci telekomunikacyjnej.

Pozdrawiam norbert
  • REKLAMA
  • #6 4409554
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    Wrzuć na forum plik konfiguracji centrali,zdarzenia też .
    Sprawdzimy czy wszystko jest ustawione ok ??

Pozdrawiam
  • #7 4410442
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4411445
    czarny30
    Poziom 10  
    Tak jak prosiles beno99 podaje url do pliku ca5 http://www.web-czarny.inten.pl/centralka/

norbert.s. Ja sie nie denerwuje jestem spokojny nie jestem co prawda specjalista od spraw centralek alarmowych ale przez rok troche sie nauczylem nawet czytajac to forum.

ok spokojnie porozmawiajmy :D
    popatrz na plik konfiguracyjny mojej centralki nie wiem czy to jest ten z pierwszego podlaczenia centralki pod kompa czy nie jest cos namotane bo tak jak mowilem troche sie bawilem ostatnio ta centralka ze wzgledu na te dziwne zachowania ale na pierwszy rzut oka powinno byc ok.

Nie bardzo moglem dzis podlaczyc kompa pod centralke wiec nie mam pliku ze zdarzeniami ale jak bede mial chwile czasu to to zrobie.
  • #9 4411518
    BENO99
    Poziom 26  
    czarny30 napisał:

popatrz na plik konfiguracyjny mojej centralki nie wiem czy to jest ten z pierwszego podlaczenia centralki pod kompa czy nie .

Witam.
    Daj ten plik konfiguracji ze zdarzeniami co teraz jest ""w centralce "".
    Bo tak to nigdy nie dojdziemy przyczyny.

Z tego co piszesz centralka nie jest u Ciebie w domu??
    Może od czasu montażu tej centralki coś się zmieniło z linią telefoniczną np. podłączono internet itp. ???

Pozdrawiam
  • #10 4411785
    czarny30
    Poziom 10  
    Cytat:
    Z tego co piszesz centralka nie jest u Ciebie w domu??
    Może od czasu montażu tej centralki coś się zmieniło z linią telefoniczną np. podłączono internet itp. ???

Centralka jest u mnie w domu tylko niechce przenosic kompa mam WC podlaczone do kompa i troche problemow z okablowaniem WC.

Nie podlaczano internetu z tpsa poprostu tak jak bylo tak jest moze cos tpsa pomodzilo z napieciami nie sprawdzalem bo nawet nie wiem jakie powinny byc :D

Dodano po 17 [minuty]:

no dobra namowiles mnie przestawilem tego kompa i oto plik zdarzeni tez do pobranie http://www.web-czarny.inten.pl/centralka/
  • #11 4412151
    BENO99
    Poziom 26  
    Witam.
    Spróbuj:
    1-Załączyć blokadę testu sygnału tel.
    Wykonaj próbny alarm.
    Jeżeli to nic nie da to:
    2-Restart centrali do ustawień fabrycznych i powtórne zaprogramowanie.

Pozdrawiam

Ps
    A ten plik konfiguracji jest z centralki bo godzina modyfikacji pliku mówi o czymś innym ??
  • #12 4412201
    czarny30
    Poziom 10  
    Tak jest z centralki tylko wczoraj byl zapisywany.
    Dzis go otwieralem programem dload10 i moze cos sie pozmienialo ale wszystko jest tak samo bo sprawdzalem. Zrobilem odczyt z centralki i porownalem.
    No zobacze w weekend sie pobawie zobacze co sie uda zmontowac.
    Dzieki jeszcze raz ale nadal czekam na propozycje moze cos komus wpadnie ciekawego do glowy jak ten problem rozwiazac no chyba ze cos wyjdzie w testach tych co beno99 zaproponowal no to bede informowal.
  • #13 4413864
    czarny30
    Poziom 10  
    No i problem rozwiazany teraz dzwoni na obydwa numery :D Problem: Na telefonie z ery czyli n1 zalaczona byla opcja "granie na czekanie" zona sobie zalaczyla i nic nie powiedziala a ze nie dzwonie na ten numer do ery tylko na innego operatora to nie wiedzialem ze ta usluga jest aktywowana. Dezaktywowalismy usluge i wszystko bangla jak tralala :P

Dzieki serdeczne za podpowiedzi bo po przeanalizowaniu waszych postow doszedlem do wniosku ze cos jest nie tak z telefonem od strony cntralki lub telefonem na ktory ma centralka dzwonic.
    To dzieki wam rozwiazalem problem.

Jeszcze raz serdeczne dzieki.

Pozdrawiam norbert

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Centralka alarmowa Satel CA-5 przez rok poprawnie dzwoniła na dwa numery alarmowe, jednak od niedawna przestała wywoływać drugi numer, a po manipulacjach w ustawieniach nawet pierwszy numer zaczął działać z opóźnieniem. Centralka dzwoni na drugi numer tylko w przypadku braku połączenia z pierwszym, a aktywna poczta głosowa na pierwszym numerze może być traktowana jako odebranie połączenia, co blokuje wywołanie drugiego numeru. Po analizie konfiguracji i zdarzeń, problem okazał się leżeć po stronie telefonu pierwszego numeru – aktywowano na nim usługę "granie na czekanie" (usługa oczekiwania na połączenie), która uniemożliwiała przekierowanie na drugi numer. Po dezaktywacji tej usługi centralka ponownie poprawnie dzwoni na oba numery. Wskazano również możliwość restartu centrali do ustawień fabrycznych i ponownego zaprogramowania oraz sprawdzenie parametrów linii telefonicznej TPSA, jednak ostateczne rozwiązanie dotyczyło ustawień telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA