logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A6 1998 2.5 TDI Avant - brak podświetlenia przycisków i paneli

paulo7-72 03 Mar 2007 12:03 4293 13
REKLAMA
  • #1 3637993
    paulo7-72
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    witam wczoraj kupiłem audi a6 2.5tdi rok 98 avant i zauważyłem że większość podświetleń nie działa a mianowicie:przyciski do sterowania szyb podświetlenie nocne radia i klimatronika,podświetlenie paneli oświetlenia na górze.Jak ktoś może niech pomoże.Jestem nowy na forum więc jeżeli taki temat już był to sorki i proszę o linka
  • REKLAMA
  • #2 3638082
    bartek512
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Prawdopodobnie są spalone żaróweczki od podświetlania lub gdzieś styki nie łącza
  • #3 3638367
    paulo7-72
    Poziom 11  
    niby tak mogło by być ale to są diody.może ktoś miał coś podobnego proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #4 3638528
    tryni81
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    diody też ulegają spaleniu (u mnie w elektrycznym sterowaniu szyb dobra była tylko w tylnych drzwiach) a co do deski rozdzielczej i większości przycisków to są żarówki.
  • #5 3639157
    fake_nick
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    sprawdz moze najpierw bezpiecznik :) chyba ze swieci ci kilka punktow to co innego
  • #6 3640380
    paulo7-72
    Poziom 11  
    Dzięki że ktoś się pofatygował,zgadza się diody też siadają ale nie wszystkie na raz,dokładnie żarówki działają tylko diody padły może to poprostu osobny układ oświetlenia przy zapalonych światłach czy co czekam na sugestie.
  • REKLAMA
  • #7 3647234
    paulo7-72
    Poziom 11  
    no i jak nikt nie potrafi mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #8 3653018
    paulo7-72
    Poziom 11  
    nikt nic nie wie dajcie chociaż linka na jakieś inne forum może.
  • #9 3655814
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 547
    Kolego, za ten czas to już byś się dobrał do tych diod i sprawdził chociaż, czy dochodzi do nich napięcie. Czekasz na jakiegoś gotowca, bez własnej inwencji.
    Pewnie jeszcze jakby dało radę przez internet naprawić na odległość podłączając jakiś interfejs do kompa to by było super.
    Sprawdź wszystkie bezpieczniki, kostkę stacyjki i kostki przy włączniku świateł.
  • #10 3669426
    paulo7-72
    Poziom 11  
    witam bardzo dziękuje za odpowiedź część już sprawdziłem czyli bezpieczniki,a z tym przez internet i tak dalej to by było naprawdę super ale raczej się nie da.Ja po prostu nie lubię grzebać po omacku no i jak się na czymś nie znam to się nie biorę.
  • #11 3708626
    paulo7-72
    Poziom 11  
    Witam dalej kicha z tymi diodami,byłem u elektryka i dalej nic jedynie dalsze pytania jest zwarcie na szarym i niebieskim kablu przy włączniku świateł,pytanie gdzie idą te kable ewentualnie prośba o schemat wyjścia z włącznika świateł lub całej instalacji elektrycznej.Niecierpliwie czekam na odpowiedź. :D
  • #12 4149619
    paulo7-72
    Poziom 11  
    :D Witam wszystkich wygląda na to że ten temat będę pisał sam,a więc do rzeczy byłem w serwisie i po 3 godzinach szukania jak się okazało po omacku wydedukowali że jest zwarcie no i że dalsze poszukiwania wymagają wymontowania całego kokpitu "no to super" także odpuściłem zadurzy koszt okazało się jednak że po zlikwidowaniu tego zwarcia coś się zmieniło zaczęły świecić popielniczki z tyłu pomyślałem że to super bo wystarczy wymienić uszkodzony włącznik świateł "tak mi powiedzieli"i wszystko wróci do normy,a tu guzik dzisiaj zgasło podświetlenie liczników padł bezpiecznik ale nie idzie go wymienić bo się pali,i co wy na to ma ktoś jakąś koncepcje
  • #13 4152239
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2081
    Sprawdzasz na której gałęzi szaro niebieskiego jest zwarcie, rzeczony kawałek wycinasz w piz... lecisz wierzchem cienkim przewodem, cieszysz sie podświetleniem jak małe dziecko. Jeśli pali bezpiecznik to zwarcie masz pomiędzy włączikiem a regulatorem jasności podświetlenia. Regulator jak dobrze pamietam ma zabezpieczenie przeciwzwarciowe i jak zwarcie jest za nim to bezpiecznika nie pali. Robiłem w pasku b5 zwarcie było gdzieś na wiązce biegnącej wzdłuż ściany grodziowej, życzę powodzenia jeśliby ktoś chcał tam szukać.
  • #14 4168097
    paulo7-72
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedź zwarcie znalezione było w wiązce biegnącej między siedzeniami,ale mam większy problem bezpiecznik wywala przez uszkodzony licznik i teraz dylemat gdzie to naprawić może ktoś coś podpowie z góry dziękuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Audi A6 Avant 2.5 TDI z 1998 roku wystąpił problem z brakiem podświetlenia przycisków sterowania szyb, radia, klimatronika oraz paneli oświetlenia. Przyczyną mogą być przepalone żarówki lub diody LED, które również ulegają uszkodzeniu. Należy sprawdzić bezpieczniki, kostki stacyjki oraz włącznika świateł, gdyż zwarcie na przewodach (szarym i niebieskim) przy włączniku światła powoduje wyłączanie podświetlenia i przepalanie bezpieczników. Uszkodzenie wiązki elektrycznej między siedzeniami zostało zlokalizowane jako źródło zwarcia. Problem komplikuje uszkodzony licznik, który powoduje ciągłe przepalanie bezpiecznika. Naprawa wymaga demontażu kokpitu i dokładnej diagnostyki instalacji elektrycznej, w tym sprawdzenia regulatora jasności podświetlenia, który posiada zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Wskazane jest samodzielne mierzenie napięcia na diodach i żarówkach oraz lokalizacja i eliminacja zwarć w wiązkach elektrycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA