logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WRP250-5 KB - Działanie mikroprzełącznika i wyciek wody

waldus1984 03 Mar 2007 12:16 3993 3
REKLAMA
  • #1 3638032
    waldus1984
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Mam pytanko od czego dokładnie jest mikro przełącznik (tzn to czarne pod spodem piecyka) i na jakiej zasadzie działa. Od ok miesiąca kapie mi z tamtąd i czasami ten piecyk nie chce zapalić tzn. nie ma żadnej reakcji palnika pomocniczego, iskry brak.Po wkręceniu śrubki dwa obroty pod mikrowyłącznikiem zaczął działać piecyk ale dalej powoli kapie.Jużto rozkręcałem i smarowałem tą iglicę smarem bo tam wcześniej było fabrycznie smarowane.Proszę o poradę co może być uszkodzone i gdzie to można kupić.

Popraw "byki".
    <skryn>
  • REKLAMA
  • #2 3641475
    lukaszmichal
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    czesc
    mialem taki przypadek do wyiany poszedl caly uklad wodny ma wyciek mikro przelącznik jest do uruchamiania iskry jesli masz na gwarancji sprzet to spoko bo po gwarancji to moze troche kosztowac chyba ze jakis domokrazca ci to naprawi ale ja nie wierze w takie naprawy:)

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!

Ortografia i interpunkcja!
    <skryn>
  • REKLAMA
  • #3 3868204
    michas44
    Poziom 2  
    Witam,miałem też ten problem,przyszedł fachowiec i krótko wymiana zespołu wodnego i 350zł+dojazd,wygoniłem dziada bo przecież to 1/3 wartości piecyka.Rozebrałem cały zespół wodny, wymoczyłem w roztworze kwasku cytrynowego(około 2 godz) cały kamień z wnętrza i uszczelek się rozpuścił,skręciłem (smarując uszczelki wazeliną)i wszystko jest szczelne,nic nie kapie i w kasie 4stówki.Zachęcam do własnej inicjatywy,nie ma się czego bać,obieg wodny nie ma nic wspólnego z gazem,zespół wodny załącza gaz popychaczem kiedy zostanie otwarty obieg wody(kran-bateria).Jedna uwaga zawsze przy każdej pracy zamykamy zawór gazu przed piecykiem.Druga bardzo częsta usterka to zapalanie sie płonienia tz.pilota a palnik główny nie zapala się,dopiero po kilku uruchomieniach, najczęściej wystarczy przeczyścić elektrodę jonizującą i po sprawie,najlepiej bardzo drobnym papierkiem,co do innych usterek to jeszcze nie przerabiałem a już mija 5 rok,mam nadzieję ze choć trochę pomogłem.Pozdrawiam
  • #4 3878127
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    jak juz bedziesz serwisantem to sie dowiesz ze nie wolno czyscic elektrod papierem sciernym... załatw sobie czyscik do miedzi,
    :) serwisant tez chce zyc choc ta cena to z kosmosu chyba :) powinno sie zamknac w 150 ... pozdro
REKLAMA