logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Electrolux EW1066F - błąd, nie pobiera wody, miga kontrolka start/pauza

HappyShark 03 Mar 2007 15:15 12952 10
REKLAMA
  • #1 3638656
    HappyShark
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Pomocy
    Czy ktoś wie co to może być (oby nie moduł)???
    Pralka nie pobiera wody ,kontrolka ,,start pauza - miga),blokada drzwi świeci się.Silnik sprawny ,Szczotki oczyszczone.Tak jak ktoś poradził suszyłem suszarką.W trybie serwisowym świeci się druga ,czwarta i ósma dioda (jaki to kod błędu?).HELP.....
    Po odłączeniu silnika pralka zaczyna ,pobierać wodę.... jakieś UFO[/b]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3638752
    bronek1806
    Poziom 22  
    Ocena: 220
    hey!
    A czytane od góry czy od dołu??
    kod błędu odczytuje się od dołu...
    ale wydaje mi się ze chodzi o E51 problem z triakiem od Silnika lub tachometrem.
  • REKLAMA
  • #4 3638792
    HappyShark
    Poziom 2  
    Świecą się druga ,czwarta i ósma licząc od góry...(czyli 1,5,7 od dołu)
  • #5 3638802
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3638813
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 3638820
    HappyShark
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki
    Nie znam się specjalnie ,czyli wzywać serwis :( czy kombinować coś samemu.Ale no właśnie -silnik był sprawdzany (podłączony na krótko) podobno O.K

Dodano po 2 [minuty]:

Szczotki sprawdzone-O.K
  • REKLAMA
  • #8 3638842
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3638853
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 3638903
    HappyShark
    Poziom 2  
    Nic więcej chyba sam nie zrobię :( Silnik odłączyłem i oczyściłem z pyłu (wydaje mi się-dokładnie),a żona wściekła i nową pralkę chce kupować :((

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Electrolux EW1066F nie pobiera wody, a kontrolka start/pauza miga, przy czym świeci się blokada drzwi. W trybie serwisowym zapalają się druga, czwarta i ósma dioda licząc od góry, co odpowiada kodowi błędu E51 – brak sygnału z tachometru silnika. Silnik jest sprawny, szczotki zostały oczyszczone, a po odłączeniu silnika pralka zaczyna pobierać wodę. Sugerowano sprawdzenie połączenia tachometru z programatorem oraz dokładne oczyszczenie silnika z pyłu węglowego. Próba testowania silnika „na krótko” jest niewystarczająca, gdyż elektronika jest zaawansowana i wymaga precyzyjnej diagnostyki. Wskazano również możliwość konsultacji z serwisantami specjalizującymi się w naprawach pralek Electrolux.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA