logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć żyrandol z 5 żarówkami do podwójnego włącznika?

skot 03 Mar 2007 16:17 31430 6
  • #1 3638921
    skot
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam !
    Tak jak w temacie mam pytanie dotyczące podłączenia żyrandola z pięcioma żarówkami. Mam puszkę z podwójnym włącznikiem i trzema kablami: brązowy, niebieski i czarny. Żyrandol ma również trzy kable: brązowy, niebieski i żółto-zielony. Jak mam podłączyć kable abym mógł zapalać jednym przełącznikiem kilka żarówek, a drugim pozostałem żarówki. Podłączałem wszystkie ze sobą we wszystkich kombinacjach i jedyny efekt to to, że palą mi się wszystkie żarówki na raz.
    Dziękuję za podpowiedź.:D
  • #2 3639048
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Niestety bez ingerencji w żyrandol i rozdzielenia obwodu lamp się nie obejdzie.
  • #3 3639189
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3639278
    skot
    Poziom 2  
    Przewód zółto-zielony jest to uziemienie (i idzie na obudowę żyrandola a następnie z obudowy żyrandola do kostki), niebieski jest to N, a brązowy L (takie oznaczenia na kablach wychodzących z żyrandola).
    Napisałeś, że jeden z tych trzech kabli jest wspólny dla wszystkich żarówek, a jak mam to sprawdzić, których z nich jest wspólny ?
    Niestety, ale z elektroniki nie jestem mocny:cry:

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

Ingerencja w żyrandol i rozdzielenie obwodu lamp. A mógłbym prosić o dokładniejszy opis, bardzo proszę. Jak będę miał w miarę dokładny opis to sobie poradzę. Mam wymienić kabel na czterożyłowy ? Jeżeli tak to jak podłączyć te cztery kable do żarówek ?
    Pozdrawiam
  • #5 3639674
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 3641215
    pasorzytek
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    w tym zyrandolu w kable idą do żarówek N i L a zółto zielony to masa (uziemienie) jezeli chcesz podzielić lampy musisz przejrzeć co tam masz a pewnie masz tak jak na tym obrazku

aby zapalać żarówki w trybie 2/3 musisz zrobić aby kable wewnątrz żyrandola wyglądały tak

Broń boże nie sugeruj się kolorami które użyłem na drugim obrazku bo być może u Ciebie może być inaczej ale na 90 % czarny i brązowy to będą fazy a niebieski to zero

Aby sprawdzić jakie kolory kabli wychodzące z sufiru mają faze weź próbówke do ręki zapal światło na ścianie i dotykaj kabli tam gdzie sie będzie świeciła tam masz faze i podłaczasz ją do przewodów na moim schemacie jest to czarny i brązowy a niebieski to bedzie ten kabel który Ci nie da żarzenia żarówki w próbówce. jeżeli masz jeszcze jakieśpytania pisz
  • #7 3643425
    skot
    Poziom 2  
    Dzięki :-)
    Podłączyłem tak jak na drugim rysunku i wszystko działa ! Jeszcze raz dziękuję Ci "Pasorzytku" i pozdrawiam
    Sławek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia żyrandola z pięcioma żarówkami do podwójnego włącznika z trzema przewodami: brązowym (L), niebieskim (N) i czarnym. Żyrandol posiada przewody: brązowy (L), niebieski (N) oraz żółto-zielony (uziemienie). Aby umożliwić sterowanie dwoma grupami żarówek osobno, konieczna jest ingerencja w wewnętrzne okablowanie żyrandola i rozdzielenie obwodów poszczególnych lamp. W praktyce oznacza to, że jeden przewód (neutralny) jest wspólny dla wszystkich żarówek, natomiast fazy należy rozdzielić na dwie grupy, podłączając je do dwóch oddzielnych przewodów fazowych wychodzących z podwójnego włącznika. Zalecane jest sprawdzenie przewodów fazowych za pomocą próbówki, gdyż kolory mogą się różnić. Po rozdzieleniu faz i odpowiednim podłączeniu przewodów w żyrandolu, możliwe jest zapalanie części żarówek jednym przełącznikiem, a pozostałych drugim. Schematy podłączenia zostały udostępnione w formie obrazków, które ilustrują rozdzielenie faz na grupy żarówek. Po zastosowaniu tych wskazówek instalacja działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA