logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpośrednie podłaczenie wzmacniacza pod radio samochodowe

dzikilopez 03 Mar 2007 20:28 3425 5
REKLAMA
  • #1 3639969
    dzikilopez
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Zapewne ten temat był juz poruszany ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem:
    Posiadam wzmacniacz zbudowany na bazie kitu AVT2499, problem w tym że trzeba go podłączyć pod radio w samochodzie i tu zaczynają sie schody ponieważ radio nie ma wyjścia z przedwzmacniacza a w środku boje sie trochu grzebac i szukać
    Pytanie me brzmi:
    jak można podłaczyć wzmacniacz pod wyjścia z radia by go nie uszkodzić ??
    Macie jakieś pomysły (sprawdzone) to piszcie

AA w radyjku jest wzmacniacz mostkowy tak dla jasności
  • REKLAMA
  • #2 3640620
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Witam

Jest możliwość podłączenia tego pod radio.
    Trzeba zbudować dzielnik napięcia i sygnał pobrać z wyjścia głośnikowego radia.
    Jest tylko jedno pytanie:
    - Po co ?

Ten układ w rzeczywistości ma tylko 4x20W RMS, nie sądzę żeby radio miało mniej.
    Przy takim napięciu zasilania i takim układzie pracy jaki ma kość TDA8571 nie da się osiągnąć mocy wyższej niż 20 - 25W.
    To co podają 4x40W to moc "EIAJ" - nie mam pojęcia co to jest - brzmi jak kolejny chwyt reklamowy.

Wystarczy poczytać notę katalogową, tam producent się do wszystkiego przyznaje :). Jest nawet napisane, że przy maksymalnym poziomie zniekształceń (na wejście podano sygnał prostokątny) wzmacniacz osiąga 45W - tylko na co komu te 45W, kiedy jedyny dźwięk jaki słyszymy to zwykłe charczenie.

http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/Philips/tda8571j_2.pdf
    strona 9

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3646245
    dzikilopez
    Poziom 14  
    już odpowiadam po co ten wzmacniacz:
    będzie ciągną kilka głośników w tym i suba a mocy więcej jak 25W na kanał to mi nie trzeba (dyskoteki z auta robić nie będe )
    Słyszałem o czymś takim jak dzielnik ale co to i jak to zrobić to już nie wiem
  • REKLAMA
  • #4 3646985
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    No to wpisz w google albo na elektrodzie "dzielnik napięcia" to będziesz wiedział o co chodzi. Bez urazy ale nie chce mi się kolejny raz pisać tego samego.

Poza tym do tuby 25W to zdecydowanie za mało, pomijam juz sens tuby o takiej mocy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3646998
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Witaj.Dzielnik taki jest bardzo prosto zrobic .W zalączniku masz schemacik .
    Załączniki:
    • wyj liniowe.rar (1.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3647510
    dzikilopez
    Poziom 14  
    Wielki dzięki chłopaki wiedziałem że zawsze można na was liczyć zamykam temat
REKLAMA