logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie szukać wartościowych transformatorów i zasilaczy w starych urządzeniach?

fax21 04 Mar 2007 10:19 1286 9
REKLAMA
  • #1 3641335
    fax21
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam
    Mam trochę niecodzienne pytanie.
    Czesto w moim otoczeniu są stare, nowe (zepsute) urządzenia elektryczne, które są wywalane na śmietnik. Przed wywaleniem mógłbym sobie je rozbierac i wykręcac wartościowe rzeczy. I tu moje pytanie
    W jakich urządzeniach sa najlepsze najbardziej wartościowe zasilacze, tranfsormatory w czym tego szykac
    Zasilacze przydadzą sie do konstrukcji wzmacniaczy

Z góry dziękuje za zainteresowanie i odpowiedzi na moje pytanie
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3641382
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2311
    Witam
    Transformatory sieciowe:
    Rubiny kolor (duże gabaryty traf),
    stare modele TV Grundig'a',
    'mikrowele' (kuchenki mikrofalowe).
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 3641422
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Ze wszystkiego ja wyciagam:
    Trafa na 230V
    radiatory
    elementy mocy
    przekazniki
    duze kondensatory elektrolityczne
    ciekawe i pospolite uklady scalone
  • REKLAMA
  • #4 3641467
    fax21
    Poziom 11  
    Czyli prawie z każdej rzeczy opłaca sie cos wyciągnąc .
    Trafa na 230V
    radiatory
    elementy mocy
    przekazniki
    duze kondensatory elektrolityczne
    ciekawe i pospolite uklady scalone

Te dwie pierwsze rzeczy to wiem co to jest, pozostałe nie zabardzo wiem jak je znaleśc
  • REKLAMA
  • #5 3641498
    electro_Nick
    Poziom 33  
    elementy mocy-wszystko co bylo zamontowane na radiatorze czyli tranzystory, koncowki mocy, diody.
    przekazniki-plastikowe pudelka z czterema lub wiecej "nozkami"
    duze kondensatory elektrolityczne-okragle "puszki" z podanym napieciem i pojemnoscia w faradach [F]
    ciekawe i pospolite uklady scalone-np. mopstki prostownicze i inne ukl. scalone-nigdy nie wiadomo kiedy sie przydadza...
  • #6 3641504
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2311
    Zazwyczaj elementy mocy (jak to określił Kolega wyżej), to elementy mocowane na radiatorach, elementy wysokoprądowe ;) .
    Przekażniki i pozostałe elementy, polecam Google :P

electro_Nick napisał:
    okragle "puszki" z podanym napieciem i pojemnoscia w faradach [F]

To naprawdę muszą być 'kolosy' ;)
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #7 3641526
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Cytat:

electro_Nick napisał:
    okragle "puszki" z podanym napieciem i pojemnoscia w faradach [F]

To naprawdę muszą być 'kolosy' Wink

Hehe jednosta podstawowa jest Farad... Wiadomo ze najczesciej to beda pojemnosci rzedu mikroFaradow... Sorry za OFFTopic.
  • #8 3642569
    fax21
    Poziom 11  
    unifarady jak mi się dobrze wydaje
    To kondensatorów poleciało bardzo dużo do smietnika ):
  • #9 3642579
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Na pewno nie unifarady... Wpisz w google w wyszukiwarke obrazow "kondensator elektrolityczny" i znajdziesz przyklady...
  • #10 3656228
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Ksero to niezłe źródło części...
    Spore trafa + cały zasilacz ipulsowy który często jest sprawny i dość łatwy do uruchomienia...
    Tak samo drukarki... oczywiście laserówki są pod tym względem najciekawsze...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono, w jakich starych urządzeniach można znaleźć wartościowe transformatory i zasilacze do konstrukcji wzmacniaczy. Najlepsze transformatory sieciowe znajdują się w dużych urządzeniach takich jak Rubiny kolor, stare telewizory marki Grundig oraz kuchenki mikrofalowe. Warto także pozyskiwać transformatory na 230V, radiatory, elementy mocy (tranzystory, końcówki mocy, diody montowane na radiatorach), przekaźniki (plastikowe obudowy z wieloma nóżkami), duże kondensatory elektrolityczne (okrągłe puszki z oznaczeniem pojemności i napięcia) oraz różne układy scalone, w tym mostki prostownicze. Urządzenia takie jak kserokopiarki i drukarki laserowe są również dobrym źródłem dużych transformatorów i zasilaczy impulsowych, które często są sprawne i łatwe do ponownego uruchomienia. Wskazano, że kondensatory elektrolityczne mają pojemności w mikrofaradach, a nie w unifaradach. Zalecane jest korzystanie z wyszukiwarki internetowej do identyfikacji elementów takich jak przekaźniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA