logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W jakim sprzęcie znajdę tranzystory, MOSFETy, cewki, transformatory, rezonatory?

BombaTermobaryczna 08 Cze 2024 18:32 303 4
REKLAMA
  • #1 21111772
    BombaTermobaryczna
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam.
    W jakim sprzęcie znajdę dużo tranzystorów? Dotyczy to również tranzystorów MOSFET. A gdzie będzie dużo cewek? W jakimś radiu? A gdzie znajdę wydajny transformator (najlepiej minimum 50W) 230v/12v? Gdzie znajdę rezonatory kwarcowe? A rezystory dużej mocy? Wiem, że kondensatorów foliowych należy szukać w żarówkach LED. A gdzie indziej?
    Z góry dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21111794
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    Widzę, że zaczynasz przygodę z elektroniką. Poszukaj zasilaczy do komputerów stacjonarnych, są za darmo jako złom ( lub za niewielkie pieniądze ), bedziesz miał gotowy zasialcz warsztatowy: 3,3 V, -5 V, + 5 V, +12 V - nie bedzie Ci potrzebny transformator, a po rozbiórce mnóstwo elementów o które pytasz.
  • REKLAMA
  • #3 21111804
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21111979
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6058
    W złomie elektronicznym można znaleźć interesujące, czasem nawet nietypowe elementy. Czasem znaleziony kawałek złomu, daje mi motywację żeby coś z tego zrobić, przerobić, poznać budowę, pomierzyć. Chyba poznawanie budowy sprzętu ma więcej sensu, niż liczenie na przydatne elementy.

Zbieranie złomu, żeby pozyskać części jest nieefektywne, jeśli coś budujesz elementy o konkretnych parametrach są potrzebne teraz, masz znikome szanse je w czymś znaleźć. A sterta złomu rośnie, bo tu jest coś co może się przydać, tam cos innego...

Transformator 12V znajdziesz używany na Allegro.
    Cewki radiowe były w radiach (starych) ale trudno znaleźć parametry, delikatna plastikowa konstrukcja bardzo utrudnia wylutowanie bez uszkodzenia.
  • #5 21112388
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2558
    W warunkach serwisu zbieranie elektrośmieci miało sens gdy nie było nowych części zamiennych a i tak kończyło się zagraceniem jakiegoś pomieszczenia. Jeśli chodzi o wyluty, to trzeba pamiętać, że każdy element musi znieść wysoką temperaturę i nie obywa się to bez szkody dla jego trwałości. Plastik cewek i kondensatorów szybko się topi. Półprzewodniki też nie za dobrze znoszą ciągłe lutowanie. Kiedyś użyłem diody germanowe z wylutu i radio nie działało (detektor w torze A.M.) Na omomierzu diody były sprawne, ale w końcu wymieniłem je na inne i radio zadziałało. Filtry 7x7 i może trochę mniej 10x10 to bardzo wrażliwe na temperaturę elementy. Cewki z torów odchylania telewizorów kineskopowych, to trwałe elementy, ale i im można zaszkodzić. W końcu obudowy są plastikowe i łatwo miękną w wysokiej temperaturze.
REKLAMA