logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karcher CTV6228VT - Regulacja G2 i czerwona obwódka na ekranie, jak naprawić?

Piotr5906 25 Wrz 2003 11:53 1766 6
REKLAMA
  • #1 338207
    Piotr5906
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Prosze o pomoc w naprawie tego TV,być może problem tkwi w regulacji,
    objaw - kinol świeci jak przy słabej emisji (czerwona obwódka) próba regulacji G2 nawet minimalna powoduje zablokowanie katod - czarny ekran,
    napięcia: zasilania lini 135v , wzmacniaczy 205V
    emisja lampy na przyrządzie dobra, TV jest prawie nowy przywieziony z niemiec z usterką - wypalony wyłącznik sieciowy.
    Procesory: TDA9353 i TDA8970A pamięć 24c16
    chassis ??? nie oznaczone
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 338323
    pik-rtv
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    poszukaj trybu serwisoweg tego tv .jeżeli to nic nie da to szukaj usterki w matrycowaniu koloru.najpewniej będzie walnięta "dżungla"
  • REKLAMA
  • #3 338678
    Piotr5906
    Poziom 17  
    w tym sęk że nigdzie nic o tym TV nie ma, jak wejść w tryb itp. na płycie niema żadnych regulacji wszystkim steruje procek, podejrzewam że jest ustawiony za mały prąd kineskopu
    p.s. co to jest "dżungla"
  • REKLAMA
  • #4 1228446
    ben67
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam taki TV i moge pomierzyć CO NIECO.
    W moi niesprawne odchylanie ale świeci dobrze.
    Niestety też nie wiem jak wejść tryb SERWISOWY.
    ben67
  • REKLAMA
  • #5 1282907
    Piotr5906
    Poziom 17  
    Witam
    jest to chassis "PT92" opis trybu masz w SE8/03-s.19
    Cytat:
    Odbiornik włączony do pracy. Jednocześnie nacisnąć przycisk [ zegar txt ] na pilocie i [ volume - ] na klawiaturze lokalnej. Na ekranie zobaczymy opcję 1 (wybór IF). Poruszamy się po menu za pomocą przycisków [ P + ], [ P – ]. Regulacji dokonujemy przyciskami [ V + ], [ V – ].
  • #6 1284056
    adamij
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Jak nie są wysterowane końcówki,to jak zobaczysz OSD ?
  • #7 1284689
    Piotr5906
    Poziom 17  
    Cytat:
    Jak nie są wysterowane końcówki,to jak zobaczysz OSD ?

@adamij, to chyba nie do mnie :) ja swój naprawiłem przeszło rok temu(patrz data postu), jak dobrze pamiętam uszkodzenie było w torze ogranicznika prądu kineskopu, sposób wejścia w tryb podałem koledze ben67, może się mu przydać jak już postawi odchylanie (chociażby do aktywacji DK).
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Karcher CTV6228VT, który wykazuje objaw świecenia kineskopu z czerwoną obwódką na ekranie, przypominającą słabą emisję. Regulacja napięcia G2 powoduje zablokowanie katod i czarny ekran. Napięcia zasilania linii i wzmacniaczy są prawidłowe, a emisja lampy na przyrządzie jest dobra. Telewizor jest prawie nowy, sprowadzony z Niemiec z uszkodzonym wyłącznikiem sieciowym. W dyskusji zasugerowano poszukiwanie trybu serwisowego, który jest trudny do znalezienia, gdyż płyta nie posiada fizycznych regulacji, a sterowanie odbywa się przez procesor. Chassis zidentyfikowano jako PT92, a opis trybu serwisowego znajduje się w serwisówce SE8/03-s.19. Wskazano, że problem może leżeć w układzie matrycowania koloru lub tzw. "dżungli" (moduł sterujący). Uszkodzenie może dotyczyć toru ogranicznika prądu kineskopu. Wymagana jest naprawa odchylania, aby aktywować tryb serwisowy i dokonać dalszych regulacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA