logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podać sygnał zegarowy z AT89C51 (ALE) do ATmega8 po ustawieniu fusebitów?

kRzaQ 06 Mar 2007 08:07 1707 13
REKLAMA
  • #1 3648362
    kRzaQ
    Poziom 11  
    Czesc.

Wiem ze odnoscnie fusebitów jest co drugi temat, ale jednoznacznej odpowiedzi na swoje pytanie nie znajduje...

Zablokowałem mikrokontroler ATMEGA8.. ustawiłem mu fusebit na taktowanie zewnętrznym zegarem... w oryginale był taktowany zewnętrznym rezonatorem i myslalem ze zadna różnica.. Myliłem się..

Zeby teraz odpalić mikrusa wyczytalem, że musze mu w takim razie podać jakiś zewnętrzny sygnał zegarowy... Teraz pytanie..

Mając mikrokontroler AT89C51, podłączając wejścia XTAL1,2 do tamtego zewnetrzengo rezonatora (8MHz przez kondensatory 27pF), VCC i GND pod 5V i mase, wyjście ALE z tej 51'ki do wejścia XTAL1 w ATMEDZE, a resztę nóżek zostawiając w powietrzu będzie to działać?

Troche sie gubię szczególnie ze :D nie działa :D Ale pytam czy takie działanie jest poprawne czy coś musze jeszcze podłączyć...

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3648796
    kRzaQ
    Poziom 11  
    OK. z tym, że.. podłączyłem do 89c51 ten zewnetrzny kwarc, podłączylem zasilanie, wyprowadzilem z ALU sygnał do wejścia XTAL1 tego "martwego" ATMEGI i hmm... nie ruszyl. Wiec pytam czy gdzies nie popełniam błędu bo moze tak na prawde to wcale sygnał nie jest w takim razie generowany.. ? Jakieś rady?
  • REKLAMA
  • #4 3648823
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    prosta porada: zamiast bawić się z ożywianiem ATmegi za pomoca innego procka - zrób sobie najprostszy z możliwych generatorek na kilku bramkach TTL może być nawet częstotliwość kilkadziesiąt kHz (nie musi nawet taki generatorek używać kwarca) i puść mu sygnał z wyjścia TTL na odpowiednie wejście XTAL i po problemie - zapewniam .... ja w ten sposób odzyskałem już ze 2 kiedyś tak uwalone procki AVR - a jako generatorek wykorzystałem poprostu zwykły jak to kiedyś się robiło ;) odstraszacz na komary, który generował częstotliwość nawet w paśmie słyszalnym czyli kilkanaście kHz - i ożywiłem ATtiny2313

więc i tobie się uda - pozdrówka
  • REKLAMA
  • #5 3651374
    kRzaQ
    Poziom 11  
    No tak.. generatorek zrobić mozna :) Problem w tym, że bramek nie mam i trza sie ruszyć po nie, a niema kiedy jak sie w robocie siedzi :P
    Wiec staram sie podpierac tym co mam :) czyli 51'ką.

Ewentualnie jeszcze będę kombinować czy z kompa jakoś sobie nie wyprowadze sygnału taktującego.. :)
    Moze poprostu jakis programik napisze który mi na port wywali sygnal zegarowy... Choc pewnie zanim mi się to uda to znajde czas zeby isc po elementy do zrobienia generatorka :D

Pozdrawiam
  • #6 3652727
    redart
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Podepnij oscyloskop pod wyjście '51 i sprawdź czy to w ogóle generuje jakiś przebieg... Nie ma siły żeby nie ruszyło, po ustawieniu na zewnętrzny generator, wystarczy tam podać cokolwiek, nawet kilkanaście kHz.
    A może ustawiłeś nie na generator, tylko na zewnętrzny obwód RC?
    Pzdr.
  • #7 3653035
    kRzaQ
    Poziom 11  
    Nie nie.. na pewno był to "external clock".
    Oscyloskop :) hmm.. fajnie byłoby mieć, Próbowałem wczoraj robić taki bardzo amatorski manewr.. wygenerowałem sobie w CoolEdit'cie falę prostokątną i poprostu najzwyczajniej podpiąłem jeden z kabelków do wejścia xtal mikrokontrolera.. nie poszło...

kombinuje jak koń pod górę, ale moze coś z tego w koncu będzie. Człek uczy sie na błędach.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3653895
    Adamelek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    kRzaQ

zablokowałem kiedyś ATmegę8 dokładnie tak samo jak Ty teraz i odblokowałem ją dokładnie tak, jak miałeś pomysł ją odblokować. Dla drugiej Atmegi, którą na szczęście miałem w zapasie, napisałem program zmieniający w kółko tylko stan na jedym pinie. Pozostawiłem ją na wewnętrznym taktowaniu 1 MHz, po czym podlutowałem 3 kabelki: +5V, masę oraz trzeci z tego pinu, który stał się zegarem do wejścia XTA1L martwej kości. I martwy ruszył. O ile faktycznie tak ustawiłeś fusy, że ATmega wymaga teraz zewnętrznego zegara powinno Ci się udać. Zanotowałeś na jakie konkretnie wartości zmieniłeś te fusy?
  • #9 3654361
    kRzaQ
    Poziom 11  
    Hmm... no problem w tym, że ogólnie fusy jak byly tak byly.. nic nie zmieniłem poza tym jednym... chyba ze w programie (uzywam BASCOM AVR) byly ustawione jakies domyslne, ale wątpię. Zmienilem tylko to taktowanie, a teraz próbuję się ratować dziwnymi sposobami w tym 89c51 gdzie podłączam mu kwarc z układu w którym jest ATMEGA..

Inaczej. Mam taki zestaw uruchomieniowy ZL2AVR. I tam sobie tę krzywdę zrobiłem :D Do układu podłączam programator STK200.

I teraz próbuję to wskrzesić.
    Oczywiscie uda mi się ten ciezki manewr jesli tylko znjade moment by sie udac do sklepu elektronicznego.. chyba ze uda mi sie z komputera wygenerowac gdzies takie taktowanie, albo rozwalic jakis zegarek :D

Mozliwosci jest wiele jak sie tak pomysli, tyle ze zamiast niszczyc otoczenie to chcę to osiagnac jak najmniejszym kosztem bliskich :D

Pozdrawiam i dzieki za pomoc i zainteresowanie
  • #10 3655141
    Adamelek
    Poziom 14  
    Czy zmieniając fusy robiłeś notatki DOKŁADNIE z jakich na jakie zmieniasz? To potem sporo pomaga... ja wtedy, kiedy zablokowałem swoją ATmegę chciałem zrobic zupełnie coś innego fusami, ale się pomyliłem. Na szczęście notowałem wszystko i potem doszedłem co spaprałem.
  • #11 3655251
    kRzaQ
    Poziom 11  
    nic nie notowałem... poprostu mialem problem z odmierzaniem czasu na timerach i myslalem ze bycmoze mam ustawiony zly sygnal taktujacy.. wiec zmienilem z external xtal na external clock...

Co do reszty fusebitow to nie wiem czy w bascomie byly ustawione tak jak to zczytal z atmegi czy mial to jakos domyslnie w programie ustawione.. ale z tego co pamietam jak czytalem po kolei fusy to bylo ok. Wiec zakladam ze tylko sygnal taktujacy mam teraz zle.

Jutro moze sie zaopatrze w drugi taki scalak i moze ruszy..

Pozdrawiam
  • #12 3655467
    Adamelek
    Poziom 14  
    wiesz co? ja właśnie działam na ostatnim niezablokowanym, dlatego zamówiłem sobie na wszelki wypadek 10 sztuk. Niech leżą w szufladzie... :D
  • #13 3656469
    kRzaQ
    Poziom 11  
    Na ostatnim niezablokowanym mowisz.. :D Hm... no to teraz mnie zmotywowało :) Ja tu sie chce nauczyc mikrokontrolerow, a Ty mi mowisz ze co chwile sie tam trza z fusebitami męczyc... :D
    OK. Od teraz będę wszystko notowac i uwazac.

Tak czy siak dziekuje wszystkim za pomoc.
  • #14 3657050
    Adamelek
    Poziom 14  
    kRzaQ napisał:
    a Ty mi mowisz ze co chwile sie tam trza z fusebitami męczyc...

Nie trzeba, można ich w ogóle nie dotykać :) Ale zabawa z fusami to jest jednak pewne ryzyko...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zablokował mikrokontroler ATmega8, ustawiając fusebity na taktowanie zewnętrznym sygnałem zegarowym (external clock), zamiast zewnętrznym kwarcem. W efekcie układ nie uruchamia się bez podania zewnętrznego sygnału zegarowego na wejście XTAL1. Próbuje wykorzystać sygnał ALE z mikrokontrolera AT89C51, który jest taktowany kwarcem 8 MHz, jako źródło zegara dla ATmegi8. Pojawiły się wątpliwości, czy takie połączenie jest poprawne i czy sygnał ALE faktycznie generuje odpowiedni przebieg zegarowy. W odpowiedziach zasugerowano, że do uruchomienia ATmegi8 z fusebitami ustawionymi na external clock wystarczy podać dowolny sygnał zegarowy na XTAL1, nawet o niskiej częstotliwości, np. z prostego generatora na bramkach TTL. Zalecano sprawdzenie sygnału oscyloskopem, aby potwierdzić obecność przebiegu. Użytkownik próbował także generować sygnał prostokątny z komputera (CoolEdit), jednak bez powodzenia. Wskazano, że ważne jest dokładne notowanie zmian fusebitów, aby uniknąć problemów z uruchomieniem. Wskazano również, że do ożywienia zablokowanego mikrokontrolera można użyć innego działającego układu generującego sygnał zegarowy na XTAL1. Dyskusja podkreśla ryzyko związane z nieprawidłową konfiguracją fusebitów i potrzebę stosowania zewnętrznego sygnału zegarowego w trybie external clock.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA