logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Slican 1668.EU - sygnał zajętości przy połączeniach zewnętrznych, 4 ISDN S0

DavE.K 06 Mar 2007 23:11 1562 8
REKLAMA
  • #1 3651740
    DavE.K
    Poziom 11  
    Mam problem z centralną strasznie często abonenci dostaja sygnal zajętości po wybraniu numeru zewnętrznego, mam podłaczone 4 translacje ISDN po S0 nie widze żeby był generowany na tyle ruch by wszystkie linie zewnętrzne były zajęte, dodadam że na nt nie wyłaczyłem msn jutro to zrobie .
    Moze ktoś ma jakieś pomysły co to może być ?
  • REKLAMA
  • #2 3651997
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    czyli zajętość wskakuje po wybraniu zera czy po wybraniu całego numeru . Włącz monitor i sprawdź może masz coś namieszane w lcr.Czy wiesz na jakich to się dzieje NT na jednym czy nz wszystkich?
  • REKLAMA
  • #3 3652215
    DavE.K
    Poziom 11  
    Bo wybraniu calości numeru, tak się dzieje. W monitorze nie widzę żadnych nieprawidłowości, na wszystkich NT tak mi robi.
  • Pomocny post
    #4 3652327
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    no to jeśli w monitorze lini wyświetla się numer właściwyjaki wybrałeś pozostaje tylko pomieszać w nt wyłącz porty analogowe. Z przychodzącymi połączeniami nie ma problemu?
  • REKLAMA
  • #5 3655054
    DavE.K
    Poziom 11  
    Przychodzące idą na analoga, nie ma znimi problemu. Nie wiem czemu ale przy próbie wyłączenia portów analogowych mówi mi coś o niewłaściwej komendzie czy coś takiego. NT mam telefoniki.

Odnośnie centrali i konfiuracjia
    - konfiguracje styku mam na PMP
    - wiązka jest ustawiona na MSN
    - OutHL - mam ustawione na goraca linia, szybka analiza numeru

A i jeszcze jedno czy to wina centrali że zgłasza się dopiero po 4-5 sygnale ?
  • REKLAMA
  • #6 3657044
    suncez
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Rozumiem, że centrala zgłasza się po kilku sygnałach przy wywołaniu z zewnątrz, opóźnienie może wynikać z włączonej detekcji FSK i/lub błędnej konfiguracji ruchu przychodzącego, np. ustawień w grupach rozdzwaniających.
    Kłopoty z dodzwonieniem się na zewnątrz mogą wynikać z ustawień centrali operatora, może być blokowane wyjście gdy prezentowany numer nie należy do urządzenia NT przez które wychodzimy. Można to rozwiązać wymuszając na dostawcy zmianę konfiguracji (tzw. otwarta numeracja) lub ustawiając prezentację abonenta tak aby była zgodna z numeracja na danym NT, wtedy centrala miejska puści połączenie.
    Ustawiłbym też wyjście tylko przez LCR.
  • #7 3658364
    DavE.K
    Poziom 11  
    Hmm no tak do konca to numeracja nie jest zgodna z tym co na nt'q klatego że mam numer ukryty na nt'kach co za tym idzie numer prezentowany jako numer prezentowanyprzez moja centrale nie jest zgodny z centrala operatora
  • #8 3659968
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Witam
    Jak możesz to podeślij bazę na PW. Zobaczę co się da zrobić.Chyba trochę nieźle zamieszałeś.
    Pozdrawiam.
  • #9 3662419
    DavE.K
    Poziom 11  
    Zutket narazie się wstrzymam po radach jakie udzielił mi jarek1 centala wydaje się została opanowana.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy centrali Slican 1668.EU, która często generuje sygnał zajętości przy próbie wykonania połączeń zewnętrznych przez 4 translacje ISDN S0. Pomimo braku widocznego dużego ruchu na liniach, abonenci otrzymują sygnał zajętości po wybraniu pełnego numeru zewnętrznego. Połączenia przychodzące na porty analogowe działają poprawnie. Wskazano konieczność sprawdzenia konfiguracji LCR oraz wyłączenia portów analogowych w urządzeniach NT, jednak pojawiają się problemy z komendami przy ich wyłączaniu. Konfiguracja styku jest ustawiona na PMP, wiązka na MSN, a OutHL na gorącą linię z szybką analizą numeru. Opóźnienie zgłoszenia centrali przy połączeniach przychodzących może wynikać z detekcji FSK lub błędnej konfiguracji grup rozdzwaniających. Problem z połączeniami wychodzącymi może być spowodowany niezgodnością prezentowanego numeru abonenta z numeracją operatora, zwłaszcza gdy numer jest ukryty na NT. Sugerowano wymuszenie u operatora otwartej numeracji lub dostosowanie prezentacji numeru w centrali. Zalecane jest także ustawienie wyjścia przez LCR. Po zastosowaniu tych rad problem został częściowo opanowany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA