logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odbiór TVN i Polsat na antenach YAGI i wzmacniaczu ALCAD CA-210?

przemo12 07 Mar 2007 07:52 2685 6
REKLAMA
  • #1 3652236
    przemo12
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam !

Nie wiem czy mogę tu zadawać tego typu pytanie bo widzę, że tu sami CB - radiowcy ale spróbuję. a mianowicie mam problem z odbiorem programów TV naziemnej o ile TVP 1 i TVP 2 odbieram w miarę dobrze to już TVN czy TV Puls lub Polsat, TVP 3 - odbierają fatalnie (mocno zaszumiony obraz - nic nie widać). Posiadam 2 anteny typu YAGI na pasmo VHF i UHF oraz zwrotnice plus wzmacniacz budynkowy marki: ALCAD CA-210. Niestety nie wiem na jakie konkretnie kanały. Mieszkam poza miastem (gmina) i wiem, że sygnał nadawanych programów jest dość silny (mam pewnie tylko nieodpowiednie anteny). Spisałem nawet listę kanałów na jakich nadawane są w mojej miejscowości poszczególne programy (woj. śląskie - miejscowość niedaleko Radomska) ok. 30 km od Częstochowy (w której to znajdują się nadajniki większości programów prócz TVN, który odbieram z nadajnika z Radomska bo bliżej). I tak TVP 1 jest na kanale 51, TVP 2 na kanale 26, TVP 3 na kanale 31, TVN (NTL - nadawana z Radomska na kanale - 9), TV Puls na kanale 29 oraz Polsat na kanale 34. Moje pytanie jakiej anteny powinienem zastosować ew. wzmocnienie aby móc w miarę dobrze odbierać wszystkie z w/w. programów ? Próbowałem także antenę szerokopasmową (siatokową) wtedy o ile dobrze zestroiłem jeden program "uciekł" mi drugi lub słabo odbierał. Zestrojenie wszystkich programów było niemozliwe... nie wiem czy nie kupić tej anteny reflektowej TELMOR (widziałem ją na paru budynkach w mojej okolicy). Tyle, że jest dość droga i nie wiem czy była by dobra ? Ma ktoś jakieś praktyczne doświadczenia z tą anteną ? Bardzo proszę wszystkich znających się na rzeczy o jakąkolwiek pomoc w tym temacie. Dziękuję serdecznie i Pozdrawiam Wszystkich.
  • REKLAMA
  • #2 3652268
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Napisz dokładnie gdzie to chcesz odbierać. Najlepiej podaj pozycje geograficzna odczytana z google maps...ok?
    Przy odbiorze z różnych kierunków nie jest to proste....

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

Czestochowa Wręczyca Wielka:
    TVP1 - 52 k 800 kW
    TVP2 - 26 k 800 kW

Czestochowa Błeszno:
    TVP3 - 31 k 3 kW
    POLSAT - 34 k 1 kW
    TVN - 11 k 0,3 kW
    Puls - 29 k 1 kW
    Obiekt w mieście, wobec czego zasięgi nie są rewelacyjne.

Katowice Kosztowy:
    TVP1 - 8 k 200 kW
    TVP2 - 21 k 450 kW
    TVP3 - 60 k 100 kW
    POLSAT - 47 k 100 kW
    TVN 32 k 30 kW

Z Radomska 9 k 1 kW

Na poczatek trzeba by wsadzić na patyk jakas dobrze kierunkową antene i sie nieco pokręcic, sprawdzając co z jakich kierunków leci. A potem pozostaje sprawa wyboru. Aby to zrobić dobrze to jedn antena nie wystarczy, ale jest to do zrobienia....
  • REKLAMA
  • #3 3656121
    RafalKL
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam wszystkich
    podepnę się do tematu ponieważ mam podobny problem co przemo12, mieszkam w Sosnowcu, nadajnik tv jest na Kosztowach, posiadam antenę tv logarytmiczną i radiową SV Total (taki bacik). Wszystko podłączone do zwrotnicy i z niej jednym kablem do domu. W domu zastosowałem splitter żeby rozdzielić sygnał na tv i radio. Na TVP1, TVP2 i TVN mam lekkie odbicia natomiast TVP3 i Polsat strasznie śnieży. Co może powodować taki stan rzeczy? czy może ten splitter wprowadza takie zakłócenia? czy trzeba zastosowac jakiś wzmacniacz? bardzo proszę o porade
  • REKLAMA
  • #4 3658656
    irekr
    Stawiam na kabel antenowy. Wyglada na to że tłumienie kabla w zakresie wyższych częstotliwości jest znacznie wyzsze niz niższych w stopniu przekraczającym normy. Jeżeli kabel ma więcej niż 5 lat to nalezy go bezwzględnie wymienic na mozliwie najgrubszy o najmniejszej tłumiennosci jaki się da dostać.
    W Sosnowcu odbiór wszystkiego co leci z Kosztowów powinien być znakomity, w końcu to rzut beretem a antene mozna ustawic na światła masztowe, no chyba że cos stoi na trasie....
  • #5 3659085
    RafalKL
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    dzięki irekr za odpowiedź, kabel mam nowy, kupiłem ten lepszy co stosują do SAT, cała instalacja ma niecałe dwa miesiące, maszt antenowy mam narazie na płocie, może jest za nisko? chce go dać na dach ale wątpie że to coś pomoże :|
  • REKLAMA
  • #6 3659115
    irekr
    JAk na płocie to moze rzeczywiście jest nieco za nisko. Wiem że z Sosonowca widac gołym okiem Kosztowy, wobec tego z ustaleniem kierunku nie powinno byc problemów.
    Dla testów postaraj sie pominac zwrotnice przy antenie i przy odbiorniku. No i dokładne ustawianie kierunku roibic na najsłabszy sygnał odbierany, czyli TVN i TVP3. Czasami przestawienie anteny metr lub dwa w lewo czy prawo może zmienic poziom sygnału niemal stukrotnie.
    Jeżeli to mozliwe to wynieś antene mozliwie jak najwyżej, napewno pomoze.
    Dla pewności wymontuj kabel antenowy z anteny i sprawdx czy nie uległ uszkodzeniu, czasami przy składaniu anten LP może coś takiego nastapic. Ja stosuje anteny LP od ponad 15tu lat i nie zamienie na żadna inną....
  • #7 3667750
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    przemo12 napisał:
    Witam !

Nie wiem czy mogę tu zadawać tego typu pytanie bo widzę, że tu sami CB - radiowcy ale spróbuję. a mianowicie mam problem z odbiorem programów TV naziemnej o ile TVP 1 i TVP 2 odbieram w miarę dobrze to już TVN czy TV Puls lub Polsat, TVP 3 - odbierają fatalnie (mocno zaszumiony obraz - nic nie widać). Posiadam 2 anteny typu YAGI na pasmo VHF i UHF oraz zwrotnice plus wzmacniacz budynkowy marki: ALCAD CA-210. Niestety nie wiem na jakie konkretnie kanały. Mieszkam poza miastem (gmina) i wiem, że sygnał nadawanych programów jest dość silny (mam pewnie tylko nieodpowiednie anteny). Spisałem nawet listę kanałów na jakich nadawane są w mojej miejscowości poszczególne programy (woj. śląskie - miejscowość niedaleko Radomska) ok. 30 km od Częstochowy (w której to znajdują się nadajniki większości programów prócz TVN, który odbieram z nadajnika z Radomska bo bliżej). I tak TVP 1 jest na kanale 51, TVP 2 na kanale 26, TVP 3 na kanale 31, TVN (NTL - nadawana z Radomska na kanale - 9), TV Puls na kanale 29 oraz Polsat na kanale 34. Moje pytanie jakiej anteny powinienem zastosować ew. wzmocnienie aby móc w miarę dobrze odbierać wszystkie z w/w. programów ? Próbowałem także antenę szerokopasmową (siatokową) wtedy o ile dobrze zestroiłem jeden program "uciekł" mi drugi lub słabo odbierał. Zestrojenie wszystkich programów było niemozliwe... nie wiem czy nie kupić tej anteny reflektowej TELMOR (widziałem ją na paru budynkach w mojej okolicy). Tyle, że jest dość droga i nie wiem czy była by dobra ? Ma ktoś jakieś praktyczne doświadczenia z tą anteną ? Bardzo proszę wszystkich znających się na rzeczy o jakąkolwiek pomoc w tym temacie. Dziękuję serdecznie i Pozdrawiam Wszystkich.

Musisz mieć 3 anteny;
    UHF na kanały 52 i 26 kierunek wręczyca
    UHF na kanały29,31,34 Częstochowa
    VHF kanał 11(TVN) Częstochowa
    plus zwrotnica najlepiej kanałowa.
    do anten skierowanych na Częstochowe można zamontować przedwzmacniacze(zależnie od poziomu sygnałów)
    http://www.dipol.com.pl/sklep/c0486.php?sid=8def579eb99fa55 zwrotnica
    http://www.dipol.com.pl/sklep/a8775.php?sid=8def579eb99fa55 antena wąskopasmowa odpowiednia na kanały UHF z nadawane z Częstochowy
    Wszystkie kanały powinny mieć zbliżona wartość dla poprawnego działania instalacji dlatego dobór anten i wzmocnienie przedwzmacniaczy należy dobrać doświadczalnie metodą prób i błędów.(chyba że posiadasz miernik)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy słabego odbioru programów TVN, Polsat, TV Puls i TVP3 przy użyciu dwóch anten YAGI na pasma VHF i UHF oraz wzmacniacza budynkowego ALCAD CA-210. Odbiór TVP1 i TVP2 jest dobry, natomiast pozostałe kanały mają silne zakłócenia i zaszumiony obraz. Sygnały pochodzą z różnych nadajników w okolicach Częstochowy i Radomska, co wymaga zastosowania anten kierunkowych ustawionych na odpowiednie kierunki. Zalecane jest użycie trzech anten: dwie na pasmo UHF (kanały 26, 29, 31, 34, 52) z kierunkami na Wręczycę i Częstochowę oraz jedna na pasmo VHF (kanał 11) na TVN z Częstochowy. Do łączenia anten wskazana jest zwrotnica kanałowa, a w razie potrzeby przedwzmacniacze dopasowane do poziomu sygnału. Wskazane jest także dokładne ustawienie anten, ich wyniesienie na większą wysokość (np. dach zamiast płotu) oraz sprawdzenie jakości i stanu kabla antenowego, który może powodować tłumienie sygnału, szczególnie na wyższych częstotliwościach. W przypadku instalacji z rozdzielaczem (splitterem) należy zweryfikować, czy nie wprowadza on zakłóceń. Optymalizacja wymaga eksperymentów z ustawieniem anten i ewentualnym doborem wzmacniaczy, najlepiej z użyciem miernika sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA