logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV29FX11K WEGA - zanikający obraz, stabilność napięcia i prądu

D.a.r.i.u.s.Z 07 Mar 2007 09:45 3336 13
REKLAMA
  • #1 3652477
    D.a.r.i.u.s.Z
    Poziom 2  
    Witam

Telewizor używany jest od 7 lat. Od samego początku problem występował chociaż w mniejszym stopniu. Obecnie nastąpiła zmiana na gorsze.
    7 lat temu usterka polegała na chwilowym i sporadycznym zaniku obrazu na chwilę. Obecnie po włączeniu telewizora to obraz pojawia sie na chwilę i to sporadycznie.
    Zjawisko to wystepuje niezależnie od źródła sygnału tj.wtedy gdy sygnał użytkowy pochodzi z głowicy TV jak również z zewnątrz np. z magnetowidu czy DVD. Obraz zanika również wtedy gdy włączony jest teletext.
    Dzwięk działa poprawnie.
    Można powiedzieć że mam w tej chwili bardzo duży odbiornik radiowy a nie telewizor.
    Usłyszałem ostatnio sugestię, że jest to spowodowane działaniem układu reagującego na wzrost ponad normę napięcia lub prądu i chroniącego przed uszkodzeniem lub nadmiernym zużyciem lampę kineskopową.
    No ale co jest przyczyną występowania niestabilnego napięcia lub prądu ?
    Wydaje mi się że może to być np. kondensator lub jakiś inny element który reaguje na zmianę temperatury.
    Zauważyłem że gdy w pokoju jest chłodno bo przez dłuzszy czas był wietrzony to po włączeniu telewizora obraz pojawia sie prawie natychmiast. Przy stałej temperaturze pokojowej na pojawienie sie obrazu i to na chwile trzeba czekac bardzo długo.

Czy może ktoś z ekspertów mógłby coś doradzić i wskazać który z elementów należy wymienić ?
  • REKLAMA
  • #2 3652501
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    zgłosić sie z tv do serwisu, to moja rada, "który z elementów wymienić"? a jakie błędy pokazuje leda, pulsuje? z jaką częstotliwością? jak nie wiesz o czym piszę to tv do serwisu!!! szkoda go na "znachorskie leczenie", jak najbardziej można napisać: przelutuj masy, odchylanie, łączówki, wymień kondki tu tam, nie minie miesiąc a może trafisz w przyczynę, a ile dodatkowych uszkodzeń zrobisz "po drode?" pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3652582
    D.a.r.i.u.s.Z
    Poziom 2  
    No tak tylko za ile ?
    Jeżeli telewizor nie jest już nowy i okres gwarancji minął to nie wiem czy bedzie się opłacało ponosic koszty naprawy.
    Obecna wartość telewizora i koszt naprawy to wielkości które mogą zniechęcić do skorzystania z usług serwisu.
    Licze jednak że moze uda mi sie znaleźć uszkodzone miejsce ( "zimny lut" lub nadpalony kondensator czy rezystor ).
    Czy w tego typu telewizorach mozliwa jest diagnostyka za pomocą sprzętu wykrywajacego uszkodzony element lub zespół ( słyszałem że serwisy mają interfejs wraz z oprogramowaniem do takiej diagnostyki ) ?
    Można by było wtedy oszacować koszt ewentualnej naprawy i podjąć decyzję czy wogóle naprawiac.
    Wiem że usterka nie jest typowa ale wydaje mi się że przyczyna może być błaha tylko trudno mi zlokalizować miejsce. Zaglądałem do srodka kilka razy ale nie zauważyłem jakichś podejrzanych nadpaleń. Przypomniało mi się pewne zjawisko które jakiś czas temu wystepowało.
    Pojawiał się dżwięk "wysokiej częstotliwości" słyszany w trakcie normalnej pracy telewizora. W tej chwili to zjawisko nie występuje.
    Lampka kontrolna świeci sie wyłącznie podczas czuwania i gaśnie po włączeniu telewizora. Żadnego migotania nie ma więc nie można stwierdzić aby sygnalizowała konkretną przyczynę awarii.
  • REKLAMA
  • #4 3653083
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    Zastanawiałeś się kto na tym forum pisze? Najczęściej właśnie Ci serwisanci fachowcy, do których TV zaniesiesz. Piszesz Obecna wartość telewizora i koszt naprawy to wielkości które mogą zniechęcić do skorzystania z usług serwisu Tak? a dlaczego to niby potencjalny serwisant miałby rezygnować ze swego zarobku na korzyść Twojej amarskiej naprawy i prawić Ci poradę za poradą? Policz ZUS, skarbowy, opłatę za lokal, telefon, prąd, benzynę, sprzęt diagnostyczny, narzedzia, reklamę itd plus jakiś skromny zarobek bo zjeść też coś trzeba ile wyjdzie? Juz widze jaki morał bedzie na końcu, wymieniłem jeden "kondek" za 0,70 zł a "oni" by wycenili naprawę na XXX złotych. Jeśli chodzi o porady na mnie nie licz.
  • #5 3654177
    D.a.r.i.u.s.Z
    Poziom 2  
    Gdybym chciał fachowej porady za pieniądze to bym tu wogóle nic nie pisał.
    A może to jest działalność komercyjna i wszyscy tutejsi fachowcy oczekują kasy za swoje porady ?
    Ja sobie radzę w badzo wielu kwestiach do których czasem zabieram sie po raz pierwszy i z tym też sobie poradzę.
    Relacje kosztów naprawy i wartości sprzętu są istotne i bardzo łatwo mogę Ci to udowodnić fachowcu od napraw TV.
    Gdybyś chciał uzyskać poradę np.w kwestii optymalnego gospodarowania środkami finansowymi i zwrócił się z tym na jakimś forum to ja gdybym chciał pomóc nie napisałbym podobnego tekstu do Twojego.
    Albo udzieliłbym Ci porady albo nie pisał niczego.
    Jeżeli masz coś konkretnego do powiedzenia wtedy piszesz albo nie chcesz bo sie boisz że nie zarobisz to wtedy nie piszesz.
    Ciekawe czy zawsze jest dla Ciebie to takie oczywiste i proste gdy znajdujesz się po drugiej stronie jako klient. Nie zastanawiasz się ile bedziesz musiał zapłacić za usługę i w związku z tym czy będzie Ci się to opłacało ?
    Jeżeli jesteś taki przedsiębiorczy to nie uwierzę że nie potrafisz odwrócić tej sytuacji.
    Tak więc "przycinaj" chłopie kasę tylko pamiętaj że gdy będziesz prosił kogoś aby Ci zrobił "favour" to nie będziesz wtedy w zgodzie z samym sobą.[/youtube]
  • #6 3654245
    zdzich42
    Poziom 41  
    Moja odpowiedź jest krótka z ubraniem do krawca z butami do szewca. Czasy złotych rączek mineły... no chyba że myślisz tak o swoich.
  • #7 3655065
    europejczyk
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    W takim razie jaki jest sens istnienia tego forum?
    Bardzo proszę Kolegę zdzich42 aby przypomniał, bo zapomniałem w tym momencie.

:?:
  • #8 3655208
    zdzich42
    Poziom 41  
    Sens jest taki, że jest to forum pomocne dla elektroników i zaawansowanych amatorów a nie spryciarzy piszących ze "koszt naprawy to wielkości które mogą zniechęcić do skorzystania z usług serwisu" Pytam się w takim razie kto tu pisze porady piekarze, grabarze czy serwisanci. Czy jesteśmy zdziercami czychającymi na nieszczęście jakim jest usterka TV? Pisanie w tym stylu podważa jakąkolwiek podstawe pracy w serwisie i cheć pomocy na forum.
  • #9 3656368
    na kozlowce
    Spec od TV
    "zdzich42" szkoda nerwów, jest spora jeszcze grupa ludzi którzy uważają że wszystko potrafią, już kilka razy na tym forum pisałem na ten temat, "za darmo i dołożyć złoty zegarek, najlepiej Rolex-a Klientowi" - takie powiedzenie słyszałem niejednokrotnie od człowieka który nauczył mnie bardzo dużo w zawodzie z którego się utrzymuje, jest ono na "miejscu" w stosunku do Twórcy tego tematu, "nadpalony kondensator"(w tym tv?, bo może inne tv by pracowały z "nadpalonym") - to sformułowanie świadczy o umiejętnościach "D.a.r.i.u.s.Z"-a, niejednokrotnie "prowadzi" się tu ludzi "za rączkę", naprawiają swoje tv, są zadowoleni z efektów, ale nie w takim przypadku, szkoda nerwów,
    co do "kasy za swoje porady" to się chyba trzeba wreście zastanowić, "sprzedajemy" naszą wiedze, doświadczenie zdobywane przez lata nauki i pracy, a jak rozejrzeć się (wystarczy w internecie - moja reklama to kwota cztero cyfrowa rocznie, mało?) to za "informację" niektórzy biorą ciężkie pieniądze, a nasza praca to właśnie potężny zbiór wiedzy - informacji.
    ps. stojąc po drugiej stronie jako klient nie targuję się bo szanuję pracę innych ludzi! (przepraszam ale musiałem to napisać, choć pytanie nie było skierowane do mnie, mam nadzieję że nie uraziłem tym Osoby do której to pytanie skierowano)
  • #10 3656509
    quet
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Podobnie jak kol.europejczyk zastanawiam się nad sensem istnienia tego forum.Poradę typu "zanieś do serwisu" uważam tutaj za egoistyczne podejście.Jestem zawodowym energetykiem i jak ktoś ma problem związany z moją dziedziną to porada jest ZA DARMO z mojej strony.Mam złe doświadczenia z serwisem RTV i staram się w miarę możliwości sam serwisować swój sprzęt.
  • #11 3656727
    na kozlowce
    Spec od TV
    "quet" chciałbym zobaczyć jak naprawiasz nowoczesny sprzęt, oparty w ok. 50-60% na elementach smd, gdzie procesor "siedzi" na PCB i modułach koło procesora (jak nie główny, to foniczny, to wizyjny...), a tu właśnie o takim tv jest mowa, lutownica 100W w dłoń i do roboty! tak to ma wyglądać? są usterki które można usunąć po amatorsku, ale są i inne gdzie wiedza i doświadczenie są najważniejsze. Ludzie piszący na tym forum którzy "zjedli zęby" na tym co robią, są widoczni, pomagaja jak mogą, nie zauważasz tego, czy nie chesz zauważyć? ile razy prowadzi się amatora "za rączkę" z pozytywnym skutkiem? ale są pewne granice, nie da się tego tv naprawić na odległość, nie ta usterka! podejżenia jakie mi się nasuwają, jak najbardziej, mam, kinolek daje w "d..." co w tych tv się przytrafia, procek wizyjny na zimnych lutach, masy do polutowania, przelutować PK, ... , ale tylko widząc zachowanie tv można coś stwierdzić na pewno, na odległość? jak? a jak ktoś bez należytego doświadczenia się za niego weźmie to z góry można tylko jedno założyć: po nowy tv do sklepu, dlatego podtrzymuję co napisałem: z tv do serwisu i to najlepiej autoryzowanego, ludzie tam pracujący nie "wypadli sroce z pod ogona" coś sobą reprezentują.
    "porada za darmo", jak najbardziej, nie zauważyłes że innych tu na forum nie ma?
  • REKLAMA
  • #12 3656790
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    To forum jest po to żeby doradzać,dawać wskazówki,ale musisz mieć minimum wiedzy.
    Niedawno ktoś się pytał co to jest "szklana rurka z drucikiem w środku, omomierz wskazuje przerwę,czy to dobrze ?" Jak komuś takiemu doradzać ? Ty też powinieneś dokładniej opisać usterkę,zrobić jakieś pomiary itd. Pozdrawiam.
  • #13 3657003
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    A po co właściwie ma to robić?

Spójrz na pierwszy post - TV ma tak od nowości! Gdzie był właściciel wtedy gdy miał gwarancję i usługi za darmo???

Nie chciało sie wozić do autoryzowanego serwisu.
    No to trzeba teraz płacić.
  • #14 3660036
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    No tak ! Co racja,to racja. Pozdrawiam panowie.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor SONY KV29FX11K WEGA używany od 7 lat ma problem z zanikiem obrazu, który nasila się z czasem. Obraz pojawia się tylko sporadycznie, niezależnie od źródła sygnału (głowica TV, magnetowid, DVD, teletext), natomiast dźwięk działa poprawnie. Podejrzewa się, że przyczyną jest układ zabezpieczający kineskop przed nadmiernym napięciem lub prądem, który wyłącza obraz w przypadku niestabilności zasilania. Możliwe uszkodzenia to zimne luty, kondensatory lub rezystory, jednak lokalizacja usterki jest trudna bez specjalistycznej diagnostyki. Dyskusja podkreśla, że naprawa takiego sprzętu wymaga doświadczenia i odpowiednich narzędzi, a amatorskie próby mogą pogorszyć stan telewizora. Forum służy pomocą dla osób z podstawową wiedzą elektroniczną, ale w przypadku skomplikowanych usterek zalecane jest skorzystanie z serwisu. Koszty naprawy mogą przewyższać wartość sprzętu, co rodzi dylemat opłacalności. Wskazano, że profesjonalne serwisy dysponują sprzętem diagnostycznym do wykrywania uszkodzonych elementów, co pozwala oszacować koszty naprawy. Wymiana kondensatorów i przelutowanie mas to najczęstsze zalecenia, jednak bez dokładnej diagnozy trudno wskazać konkretny element.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA