logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat słuchawkowego wzmacniacza lampowego zasilanego baterią - poszukiwania

MICHAL_123 07 Mar 2007 16:50 3422 13
REKLAMA
  • #1 3653653
    MICHAL_123
    Poziom 2  
    poszukuje schematu słuchawkowego wzmacniacza lampowego zasilanego bateria.
  • REKLAMA
  • #2 3653701
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Jaką baterią?
  • REKLAMA
  • #3 3653959
    MICHAL_123
    Poziom 2  
    maximum 9v

Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:

zależy mi również na tym aby wzmacniacz był jak najmniejszy ponieważ docelowo ma być przenośny
  • #5 3654677
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 206
    Poszukujesz raczej przetwornicy do zasilania takiego wzmacniacza bo jak juz te swoje 9V max. przetworzysz na 250-350V to każdy wzmacniacz lampowy tym zasilisz.Wielkości pendrive to i tak nie będzie nigdy.Ja robiłem taką do przedwzmacniacza.Z niezłym skutkiem choć nikt na forum mi nie pomógł.Zastosuj tam jako transformator ten mały transformatorek z przetwornicy 5V Stand By z zasilacza ATX ,może być z jakiejś ładowarki impulsowej od telefonu.Tu jest temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic702264.html
    Wzmacniacz może być taki jak w załączniku ,dodaję też przetwornicę beztransformatorową ale nie sprawdzałem jak działa.
    Załączniki:
    • Schemat słuchawkowego wzmacniacza lampowego zasilanego baterią - poszukiwania lvps250.gif (67.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat słuchawkowego wzmacniacza lampowego zasilanego baterią - poszukiwania Kopfhoerer-S.jpg (18.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3654859
    MICHAL_123
    Poziom 2  
    nie liczę na wielkość pendrive. Dzieki. Mam jeszcze jedno pytanie czy z tym wzmakiem bede mogl bez problemow moje sluchawki 32ohm??

Dodano po 1 [minuty]:

nie liczę na wielkość pendrive. Dzieki. Mam jeszcze jedno pytanie czy z tym wzmakiem bede mogl bez problemow używać moje sluchawki 32ohm??

Dodano po 32 [sekundy]:

sennheiser hd 205
  • #7 3654944
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1049
    Coś mi się wydaje, że zapominasz o konieczności żarzenia tych lamp(y?). Jeśli zdecydujesz się na zastosowanie lamp miniaturowych (1,5V żarz.) to musisz mieć dwie baterie lub jakąś przetwornicę. Zdecydowanie wtedy zużycie baterii będzie bardzo szybkie. Konieczne więc będzie zastosowanie baterii R20 i to pewnie trzeba ją będzie wymieniać codziennie. Lampowe urządzenia przenośne są więc dlatego niewygodne. Jeśli dobrze sobie to zaprojektujesz to możesz do dowolnych słuchawek przystosować ten wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #8 3655068
    MICHAL_123
    Poziom 2  
    z zasilaniem nie ma problemow bo kupie akumulatory i bede czesto ladowal
  • #9 3655597
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1049
    To nie jest takie proste! A szczególnie nie miniaturowe. Np. ten "układzik" co podał "Pi-Vo". Myślę, że chciałbyś, żeby to chodziło w "stereo" więc na samo żarzenie potrzebnych będzie 11 szt. akumulatorków i pobierać będą 600 mA a do tego przetwornica (lekko licząc ) pobierać będzie ok. 450 mA to razem da 1050 mA. No i gabaryty! To pozwoli na pracę przez jakieś 2 godziny. W takie lampowe wzmacniacze słuchawkowe to można się bawić stacjonarnie bo przy przenośnych niewiele z nich "użyjesz".
  • #10 3655737
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Chcesz mieć wzmacniacz lampowy niewiele większy od pudełka zapałek i zasilany z jednej baterii (chcesz go mieć jako przenośny). Widać stąd, że zupełnie nie oriętujesz się w temacie, bo jak pisali poprzednicy, raz że nie będzie można zrobić go jako miniaturkę, dwa to duża prądożerność. Aby ten wzmacniacz popracował przynajmniej pół dna musiałbyś mieć minimum 10Ah akumulator – a to już niemała skrzynka. Zamiast zaczynać od trudnych rzeczy, których działania nie rozumiesz, najpierw poczytaj sobie stosowną literaturę, a potem zabierz się za robienie rzeczy łatwiejszych, tak aby, gdy będziesz miał już jako takie doświadczenie zabrać się za robienie rzeczy naprawdę trudnych. Na początek proponuję zajrzeć na tą stronę (wszystko o wzmacniaczach lampowych): http://ecclab.com/start.php3?ID=2
    Pozdrawiam.
  • #11 3655782
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Reasumując taki wzmacniacz, jeśli ma być zasilany z baterii to tą baterią może być akumulator w samochodzie ale nie ogniwa R6 ,choćby te najlepsze o pojemności 2300mAh.I jeszcze wiele problemów innych.Gdybyś chciał zrobić ten układ który podałem w załączniku to transformatory wyjściowe.Gotowych pod ECC82 nie dostaniesz a wykonać (zaprojektować poprawnie przedtem) nie dasz rady.Jeśli byś chciał coś z tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic704913.html to problemy z zasilaniem spiętrzają się do samego nieba.I właściwie to po co?Chcesz nosić w plecaczku "grzejnik" żeby mp3 słuchać przez "lampiaczka"?
  • #12 3655937
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Dołoże swoje zapytanie: czy na pewno napięcia muszą być rzędu setek wolt?

Np to: http://sites.ecosse.net/Vac.Repairs/pentonlector/circuit.jpg - zasilanie rzędu 23V.
    Tutaj co prawda radyjko: http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/ECC86-Audion-Diskussion/ECC86-Audion.htm - ale zasilane z 6V.
    Gdzie tkwi haczyk?

P.S.
    Schematów z zasilaniem rzędu nastu wolt jest w necie mnóstwo.

Dodano po 2 [minuty]:

Tutaj coś "pośrodku":http://www.edw.com.pl/ea/lobk.html
  • #13 3655976
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Zgadza się, można lampy zasilić napięciem anodowym o wiele niższym niż powinno się zasilać.Tyle że tak zasilana lampa zachowuje wszystkie wady lamp i żadnych zalet.Tyle że jest w torze akustycznym.Są przestery na lampach zasilane z 12V napięcia anodowego na ECC83.Ale nie o to chodzi we wzmacniaczu słuchawkowym.Zresztą te przestery tak zasilane wychodzą nędzniej niż półprzewodnikowe.Lampa zasilana z 12V nazywa się FET albo MOSFET (oczywiście substytut lampy).To chyba najlepsze zbliżenie się do lampy przy takich napięciach.A ta ECC86 to lampa specjalnie zaprojektowana do pracy z małym napięciem anodowym w czasach kiedy nie było jeszcze dobrych tranzystorów a radia samochodowe trzeba było na czymś robić.Do wzmaniaczy słuchawkowych niespecjalnie się nadaje (albo w ogóle).Żeby skorzystać z zalet lamp potrzebne jest duże napięcie anodowe.Na to wskazuje praktyka ,teoria zresztą też bo niewiele było lamp niskonapięciowych a i te były tworzone z konieczności.
  • #14 3656034
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    OK, przypomniałem sobie trochę teorii i "już kumam". Z założenia niewielki prąd anodowy, wymaga sporego napięcia - stąd pewnie problem z ustaleniem punktu pracy, a w konsekwencji cięcie którejś strony sinusa (przester).
    Czyli: da się to zrobić, problemy mogą być spore, a końcowy efekt i tak będzie marny.
    Ale myślę, że jest to jakieś wyzwanie :D

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest schemat słuchawkowego wzmacniacza lampowego zasilanego baterią o maksymalnym napięciu 9V, z naciskiem na możliwie najmniejsze rozmiary urządzenia, aby był przenośny. Dyskusja wskazuje na istotne wyzwania techniczne, takie jak konieczność wysokiego napięcia anodowego (rzędu setek woltów) do prawidłowej pracy lamp, co wymaga zastosowania przetwornicy podnoszącej napięcie z 9V do około 250-350V. Problemem jest także żarzenie lamp, które wymaga dodatkowego zasilania (np. 1,5V dla lamp miniaturowych), co zwiększa zużycie energii i rozmiary baterii lub akumulatorów. Przenośne lampowe wzmacniacze słuchawkowe cechują się dużym poborem prądu i ograniczonym czasem pracy na baterii, co czyni je mało praktycznymi. Wzmacniacz może być dostosowany do słuchawek o impedancji 32Ω, np. Sennheiser HD 205. W sieci dostępne są schematy lamp zasilanych niskim napięciem anodowym (np. 6-23V), jednak ich parametry i jakość dźwięku są znacznie gorsze, a zalety lamp są ograniczone. Lampy takie jak ECC82 czy ECC86 mają specyficzne wymagania i nie są łatwe do zastosowania w małych, przenośnych wzmacniaczach. Zasilanie z baterii R6 lub 9V jest niewystarczające do długotrwałej pracy, a do uzyskania sensownych parametrów potrzebne są większe akumulatory (np. 10Ah) lub samochodowe. Wskazane jest zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznej przed realizacją takiego projektu. Podano linki do przykładów schematów i dyskusji na forach elektronicznych, które mogą pomóc w dalszych poszukiwaniach.
REKLAMA