logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać i przewinąć transformator do przetwornicy 12V na 350V?

Pi-Vo 25 Lut 2007 13:38 3203 5
  • #1 3615752
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Od dawna marzyło mi się zbudowanie przedwzmacniacza lampowego zasilanego z jednego napięcia 12,6V (dobre do żarzenia lamp ECC83).Ale żeby dobrze to grało potrzebuję napięcia anodowego 350V.Ktoś to zrobił i schemat tego mam ,jest w załączniku.Układ jest zbudowany na popularnym UC3843 który kluczuje MOSFET i jest tam mały transformatorek.Wymagany pobór prądu to góra 10-15mA.Pomyślałem że można by zastosować transformatorek z zasilacza ATX od przetwornicy 5V Stand By i oczywiście traktować jego wtórne uzwojenie jako pierwotne a pierwotne jako wtórne (odwrotka).Przeprowadziłem próby z takim transformatorkiem i z innym ,od jakiejś ładowarki impulsowej o podobnych parametrach co dało trochę lepszy efekt.Jednak wydaje mi się że taki dobór transformatorka jest dość przypadkowy ,niby podobny do wymaganego ale czy optymalny?Rdzeń od zasilacza ATX wydaje się mocowo odpowiedni.Ale kto mi policzy lub wytłumaczy jak policzyć aby to przewinąć i osiągnąć optimum a nie zdawac się na przypadek?
    Załączniki:
    • Jak dobrać i przewinąć transformator do przetwornicy 12V na 350V? Przetwornica z 12 na 350V.jpg (62.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3617680
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    W sumie to nie musisz uzywac transformatora bo napiecia nie musza byc oddzielone galwanicznie. Wystarczy przetwornica step-up z jednym malym dlawikiem. Mam gdzies w firmie podobna konstrukjce i jako dlawik siedzi malutki dlawik szpulkowy o srednicy ok 15mm.
    Trafo od zasilacza ATX jest przesadnie duze (potrzebujesz tylko 5W) pozatym jesli to jest typowe trafo ATX z przetwornicy push-pull to nie nadaje sie do tego celu. Jesli zasilacz ATX byl rowniez na UC38xx to takie mzoe byc. Zazwyczaj byly to zasilacze AT do mocy ok 200W.
  • #3 3617813
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Cały czas mam na myśli trafo z przetwornicy Stand By ,to maleńkie o mocy 5-10W a nie 300W push-pull.Ten układ działa ale chciałem optymalnego trafa po ten układ który podałem.
  • #4 3655384
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Z budową przetwornicy poradziłem sobie choć nadal nie wiem jak liczy sie taki transformator.Użyłem transformatora z jakiejś ładowarki impulsowej od telefonu choć te transformatorki od 5V STB z zasilaczy ATX też dają dobre rezultaty.Przy nieznanych parametrach transformatora trzeba dobrać częstotliwość kluczowania i prąd tranzystora kluczującego (rezystor w źródle).U mnie wyszło 80KHz i rezystor ok. 0,3 Ohm.Sprawność osiągnąłem ok. 70% czyli całkiem nieźle.Przetwornica działa poprawnie od 12-24V zasilania.Wierzyć mi się nie chce że na takim dużym forum nikt nie wie jak policzyć transformator do tego typu przetwornicy.
  • #5 3655601
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1052
    Ja ze wstydem się przyznam, że "U Z-ty" (urządzenia zasilające) są dla mnie odpychające i dlatego nie mam serca do ich "studiowania". Traktuję je jako zło konieczne. Myślę, że nie tylko ja. Stąd chyba się bierze to "milczenie". Przyznam się też, że nawet rzadko odwiedzam ten dział (raz na miesiąc lub jeszcze rzadziej).
    70% to dobry wynik! Gratuluję!
  • #6 3655824
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Mi też głupio że jak przychodzi do wykoncypowania jakiegoś impulsowego zasilacza to muszę kombinować "empirycznie" ,trochę po omacku bo bez żadnej teorii.Mam kilka anglojęzycznych książek o projektowaniu zasilaczy impulsowych ale nawet jakbym wchłonął całą teorię z nich to i tak nie potrafię dokładnie określić parametrów rdzenia i kilku innych zagadnień.Pozostają eksperymenty i korzyści z praktycznej wiedzy "jak to się robi".Bo chyba wszystkie przetwornice do car audio opisywane na forum (i nie tylko) tak były robione.Zamykam temat.
REKLAMA