logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka BOSCH WFD 1661 - co sprawdzić, gdy nie grzeje wody?

siesiu 07 Mar 2007 21:37 5126 7
REKLAMA
  • #1 3654832
    siesiu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam problem z Boschem WFD 1661. Problem tkwi w tym że pralka nie grzeje wody, wirować - wiruje, pompuje, odpompowuje wodę. Wszystko ok. Przed awarią wszystko jakby dłużej trwało na wszystkich programach. Teraz jak wspomniałem nie grzeje. Rozebrałem obudowę - był przepalony kabel napięciowy dochodzący do grzałki - grzałkę sprawdziłem na krótko - grzeje. Co jeszcze należałoby sprawdzić (i ewentualnie w jaki sposób ;-) ) przed wezwaniem fachowca? Dodam że sprawdziłem przewodzenie kabli dochodzących do grzałki i jest OK. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3654850
    noel79
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    a sprawdzałes czy na przewodach masz napięcie
  • REKLAMA
  • #3 3654862
    siesiu
    Poziom 11  
    Nie sprawdzałem bo bałem się włączyć "rozebraną" pralkę ...
  • REKLAMA
  • #4 3655174
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 814
    Cześć
    Jeżeli upalony był kabel od grzałki to go napraw poskładaj pralkę i powinna działać.
  • REKLAMA
  • #5 3655658
    siesiu
    Poziom 11  
    Upalony kabel wymieniony i ... nie działa.
  • #6 3655757
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Sprawdź czy grzałka nie ma przepięcia(upływnośći) do masy.Pozdrawiam.
  • #7 3655907
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3663707
    siesiu
    Poziom 11  
    Witam ponownie,
    czunik NTC sprawdzony i dobry, przewodzenie prądu jest. Był u mnie mechanik AGD i stwierdził że podczas zwarcia masy z prądem przy grzałce coś "strzeliło" na płytce programatora - podobno mogł zgubić jakąś pamięć załączania grzałki. No i oczywiscie sugerował zakup nowego programatora. Chyba daruję więc sobie naprawę sprzetu bo programator chyba z 300 zł kosztuje - zostanie "półautomat" ;-). Chyba że moze jeszcze macie jakąś sugestię co do uszkodzenia ?

Dodano po 4 [godziny] 52 [minuty]:

i znowu ja - tym razem chyba po raz ostatni. Otóż po przełączeniu obrotów z 800 na 600 (1 cykl prania) i z powrotem na 800 obrotów ( 2 cykl) pralka zaczęła grzać !!! W zasadzie to nie wiem do końca czy to własnie zmiana obrotów to spowodowała natomiast pralka rzeczywiście zaczęła grzać po tych wszystkich manewrach. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WFD 1661 nie grzeje wody, mimo że wiruje, pompuje i odpompowuje wodę prawidłowo. Wstępna diagnoza wykazała przepalony kabel zasilający grzałkę, który został wymieniony, a sama grzałka sprawdzona i działa poprawnie. Sprawdzono przewodzenie kabli do grzałki oraz czujnik NTC, które okazały się sprawne. Sugerowano również pomiar napięcia na przewodach grzałki oraz sprawdzenie upływności do masy. Mechanik AGD zasugerował uszkodzenie płytki programatora, prawdopodobnie utratę pamięci załączania grzałki, co wymagałoby wymiany programatora za około 300 zł. Po manipulacji ustawieniami prędkości wirowania (zmiana z 800 na 600 obr./min i z powrotem na 800 obr./min) pralka zaczęła ponownie grzać wodę, co wskazuje na możliwy problem z elektroniką sterującą lub programatorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA