logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch WFC 1666 - Nie grzeje, nie pobiera i nie wylewa wody, programator?

Gość @@@@@ 12 Maj 2008 19:30 6020 13
REKLAMA
  • #1 5133422
    Gość @@@@@
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Witam wszystkich.
    Problem dotyczy tej pralki
    - nie grzeje (napięcie do grzałki dochodzi)
    - każdy program wykonuje do końca, ale nie pobiera wody i jej nie wylewa.
    - jak się (wymusi) ustawi na wirowanie to pobiera i wylewa.
    - gdy wskaźnik pokazuje 16 min do końca, przeskakuje na 11min.

Myślę o najgorszym, programator do wymiany, wolałbym się jednak mylić :D , może ktoś zna faktyczny powód problemu lub, chociaż podpowiedź, za która z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5133486
    markus15021959
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Skoro napiecie do grzałki dochozi , to wymien grzałke , moze sprawdzic ja omomierzem , spalona to nieskonczonosc , przerwa, mysle ze po podgrzaniu wody i osiagnieciu zadanej temperatury , termostat przekaze impuls do nastepnego skoku... , wiec zacznij od grzałki.
  • REKLAMA
  • #3 5133713
    Gość @@@@@
    Poziom 12  
    markus15021959 - dzięki.

miernik mam ale nie wiem ile powinien wskazywać jeżeli jest ona O.K. (ja mam inny zawód :D), coś mi sie obiło 12Ω?
  • #4 5133771
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3382
    Rezystancja zwykle 25-30Ω
  • #5 5133787
    Gość @@@@@
    Poziom 12  
    markus15021959 - ponowne dzięki.

dam znać (na pewno) co i jak, po wymianie.

Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

sprostowanie i sorry dla "nares "

dzięki i pozdrawiam "nares"
  • #6 5135076
    Gość @@@@@
    Poziom 12  
    I jeszcze jedno pytanie

-dotyczy wymiany tej grzałki.

- w jakiej pozycji pralki najlepiej wymienia się ten element tzn. czy można ją położyć na bok, ale czy płyn (chyba olej) nie wycieknie z amortyzatorów?, czy po prostu odkręcić cały tył?
  • #7 5135754
    markus15021959
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Amortyzatory sa szczelne , nic nie powinno wycieknać z nich , zobacz gdzie masz najlepsze dojscie , jedna nakretke odkrecic i podwazyc płaskim srubokretem speczniała uszczelke i po sprawie . Jak bedziesz montował nowa zwróc uwage zeby grzałka weszła w prowadnik , zeby nie harowała o beben.
  • REKLAMA
  • #8 5142524
    Gość @@@@@
    Poziom 12  
    Dzięki

Jeszcze nie zmierzyłem bo czasu mało ale w tym tygodniu na pewno i dam znać.
  • #9 5143852
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Gość @@@@@ napisał:
    ... czy po prostu odkręcić cały tył?

Tylko się nie zagalopuj, proponuje zacząć od przodu ;)
  • #10 5143869
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5144744
    Gość @@@@@
    Poziom 12  
    Znalazłem w końcu ten czas i zmierzyłem (bo żona zaczęła się dziwnie zachowywać) rezystencje i przejście. miernik wskazywał cały czas tylko "1" (żadnych innych wartości) zdaje sie że to albo ponad możliwość miernika albo przerwa a grzałka raczej padła.

I tu mój następny problem, tak jak już wcześniej Panowie napisali jest ona z przodu, ale jak ja wyjąc skoro przednia obudowa przeszkadza:D a na pewno jest długości szerokości bębna. logicznie to należy zdjąć przednią obudowę ale czy jest jakaś kolejność postępowania i jak to odkręcić a może tylko panel dolny?.

jeżeli ktoś by znalazł czas na przedstawienie tej czynności to z góry dzięki.

Ps. myślę ze już jestem nie daleko (oczywiści dzięki pomocy) i chyba szkoda by było oddawać do serwisu.

Pozdrawiam wszystkich.
  • REKLAMA
  • #12 5144893
    vellew
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    witam
    skoro przednia obudowa przeszkadza to należy ją zdemontowac przez odkręcenie kilku wkrętów.W pralkach Bosch przód przeważnie jest zdejmowany.
    Popatrzeć pomyśleć - na pewno się uda
    powodzenia
  • #13 5144927
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3382
    1.Zdejmujesz opaskę z obrzeża fartucha i zdejmujesz go z "rantu".
    2.Odkręcasz wkręty zamka(blokady) i luzujesz go.
    3.Otwierasz klapkę filtra na dole - jest tam wkręt(blokujący dolny panel) który wykręcasz i przesuwając panel w prawo, zdejmujesz go.
    4.Pod panelem znajdują się trzy wkręty mocujące przód pralki - wykręcasz. W niektórych modelach, jest jeszcze wkręt pod szufladą zasobnika.
    5.Zdejmujesz przód pralki, ciągnąc go energicznie w dół i do siebie.
  • #14 5149919
    Gość @@@@@
    Poziom 12  
    Obudowa zdjęta a wiec i grzałka wyjęta
    Skoro zakupiona to i założona
    Pralka włączona żona zadowolona.

:D

Pozostało mi tylko podziękować za fachowe porady i przekazać punkty, jeśli mi się to uda.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam wszystkich.

PS. grzałka kosztowała 59 PL, jeżeli kogoś to zainteresuje,------- zajrzę jeszcze na forum.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WFC 1666 nie grzeje wody mimo dopływu napięcia do grzałki, nie pobiera ani nie wylewa wody podczas większości programów, natomiast w trybie wirowania działa poprawnie. Wskazania czasu programu są niestabilne. Diagnostyka wykazała brak ciągłości w grzałce, co sugeruje jej uszkodzenie. Rezystancja sprawnej grzałki powinna wynosić około 25-30 Ω. Wymiana grzałki wymaga zdjęcia przedniej obudowy pralki, co wiąże się z odkręceniem opaski fartucha, zamka drzwi, dolnego panelu oraz kilku śrub mocujących front. Amortyzatory są szczelne, więc pralkę można położyć na bok bez ryzyka wycieku płynu. Po wymianie grzałki pralka działa poprawnie, a koszt części wyniósł około 59 PLN.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA