logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie jednej kolumny głośnikowej do dwóch wzmacniaczy

Calypsett 07 Mar 2007 22:19 1365 4
REKLAMA
  • #1 3655043
    Calypsett
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Czy istnieje możliwość podłączenia jednej kolumny głośnikowej do dwóch wzmacniaczy? Pytanie po co. Otóż oczywiście nie chodzi mi to, żeby jednocześnie czerpać moc z obydwu wzmacniaczy, tylko chciałbym bez przepinania kabli móc korzystać na przemian z jednego lub drugiego wzmacniacza na jednym zestawie głośników.

Za pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 3655125
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    zrób sobie prosty przełącznik i masz po sprawie
  • REKLAMA
  • #3 3655338
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Zamykam... Prosty temat. Może to być przełącznik elektryczny trójstanowy w lewo bedziesz miał lewy w prawo prawy a pośrodku wyłaczone. najlepiej dwa takie przełączniki powkładać na kazdy kanał. Pamiętaj że masa jest wspólna dla wszysktiego (jesli to nie jest mostek) wiec wychodzi troszke mniej lutowania.

Najwięcej kombinacji mają przełączniki gitarowe z gitar elektrycznych. 3 i 5 pozycyjne, ale ich łączenia są już bardziej skomplikowane.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 3658969
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Taa kiedys tez tak chcialem, jak nie mialem praktycznie pojecia o tym. Do jednej kolumny podpialem kable od 2 wzmacniaczy. Wszystko bylo pieknie jak sie pilnowalem zeby 2 na raz nie wlaczyc i dac glosniej.

Pewnego dnia wlaczam drugi i zapomnialem o pierwszym i dlaczego tak cicho gra kolumna no to podkrecamy volume...ta...i tosca sie spalila...teraz daje stale na wyjscie...

Jedyna rada, zrob dobry przelacznik.
  • #5 3663921
    Calypsett
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Taak, przełącznik...
    Myślałem raczej o jakimś elektronicznym rozwiązaniu, tak żeby nie trzeba było instalować przełącznika, ale trudno.
REKLAMA