logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można podłączyć 2 wzmacniacze do kolumn dla większej mocy?

bugal 04 Maj 2008 11:16 1032 4
REKLAMA
  • #1 5103507
    bugal
    Poziom 2  
    Witam. chcialbym podlaczyc 2 wzmacniacze do kolumn aby uzyskac jeszcze wieksza moc wyjsciowa. czy to jest mozliwe? i czy mozliwe jest uskodzenie ktorego kolwiek z wzmacniaczy lub kolumn.... z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 5104663
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Uszkodzić możesz cos zawsze...
    Za mało informacji, jakie to wzmacniacze, jak wyobrażasz sobie takie połączenie?
  • REKLAMA
  • #3 5105143
    bugal
    Poziom 2  
    najbardziej mnie interesuje czy jest mozliwe uzyskanie wiekszej mocy na glosnikach po przez polaczenie dwoch wzmacniaczy. powiedzmy ze do odtwarzacza dzwieku(komputera) mam podlaczone 2 wzmacniacza(samorobki) i kable ktore powinny wychodzic do kolumn z kazdego ze wzmacniaczy lacze ze soba i podlaczam pod jedna kolumne. czy uzyskam Wieksza moc??? nie stety lepiej chyba nie wytlumacze, mam nadzieje ze wystarczy.
  • REKLAMA
  • #4 5105156
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Poszukaj sobie na elektrodzie czy w googlach informacji o mostkowaniu wzmacniaczy.
    Pozdrawiam
  • #5 5105173
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Chodzi ci o łączenie równoległe…
    Tak można łączyć tylko i wyłącznie identyczne wzmacniacze przystosowane do takiego łączenia.
    Poza tym przy tych samych kolumnach nie uzyskasz większej mocy. (ta sama impedancja obciążenia) no może tylko nie znacznie się zwiększy…

Napisz dokładnie, co to za wzmacniacze.

Jeśli to są takie same wzmacniacza i zasilane tym samym napięciem i taką samą mocą zasilacza to możesz je zmostkować…

Poszukaj sobie informacji o mostkowaniu jest tego trochę na elce i nie tylko…
REKLAMA