logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S5A: Przegrzewanie i wolna praca AMD Athlon XP 1700+ z Windows XP

nomadpl 29 Lip 2012 10:09 1525 12
REKLAMA
  • #1 11154004
    nomadpl
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    Witam,
    Mam problem z komputerem o następującej konfiguracji:
    AMD Athlon XP 1700+,320MB Ram,40GB Seagate,GeForce2MX440 64MB,Windows XP

Komp ma 256 MB Ramu wiem że nie dużo pracuje pod Windows XP HE, ale tak strasznie działa wolno, w ogóle nie da się pracować, a dysk ciągle mieli i mieli i pracuje. Nie umiem odczytać danych z HD Tune ale temperaturę dysku określił początkowo na 38C a później krytycznie na 253 C ! komp wtedy całkowicie odmówił posłuszeństwa. co się dzieje ? to wina zasilacza ? bo on stary i kable stare ? czy dysk pada ? bo na nowym kompie jak podpiąłem jako drugi dysk działał okay, albo tak udawał że działa.

Zasilacz to Codegen, model 300x, dość stary. Jednak podłączyłem do tego starego komputera nowy zasilacz (400W). Wszystko działało pięknie, nie wydawał przy starcie żadnych pisków, Windows XP działał jak należy, b. szybko, ale po 40 minutach zaczął się ponownie tnąć, dysk wariował i ciągle pracował.
    W speedfan pokazało mi że coś się przegrzewa (temp3: 51C) tylko nie wiadomo co, bo program nie wie. Początkowo HDD pokazywało mało stopni, efekt był taki, że kilka min później HDD pokazywało już 54C czy 51 C. Komp nie nadawał się do użytku. Po odłączeniu wszystkiego, dysk prawie parzył bo dotykałem go i sprawdzałem.
    Czy ktoś wie co jest temu rupieciowi ? Co się przegrzewa. Nie wiem czy sens kupować nowego zasilacza bo teraz wylazło coś innego wrrrr

Dane z Speedfan
  • REKLAMA
  • #2 11154034
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    nomadpl napisał:
    Nie wiem czy sens kupować nowego zasilacza bo teraz wylazło coś innego wrrrr

Tak jest sens bo Codegen to zabójca komputerów.

Jaki jest stan kondensatorów na płycie głównej? Wylane/napuchnięte?

Jak wygląda chłodzenie tego komputera? Cooler na CPU wyczyszczony? Temperatura dysku wysoka - daj screen z HD Tune zakładka Health.

Daj takze screen z HWMonitor.

SPOSÓB WKLEJANIA GRAFIKI
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
  • #3 11154161
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    nomadpl napisał:
    Nie umiem odczytać danych z HD Tune

Ty nie musisz umieć nic odczytywać. Zrób zdjęcie każdej zakładki z tego programu i wrzuć je na forum zgodnie z regulaminem. Sama temperatura dużo nie mówi ale skoro są takie chwilowe przycięcia, to problem może być z dyskiem i / lub zasilaczem. Może taśma sygnałowa ? Wyczytamy coś więcej na podstawie HD Tune.

Jeśli 51 stopni nie dotyczy dysku to jeszcze nic się nie przegrzewa, tylko się dość mocno grzeje.

Tematów z takim problemem jest wiele. Szukaj na forum.

Aha i jeszcze jedno. SpeedFan generalnie nic nie wie. Nie zna także prawidłowych temperatur, często podaje błędne dane.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #4 11154434
    nomadpl
    Poziom 10  
    @kasek – Codegen działa dobrze na starym kompie (tj. PII 266MHz, 64MB Ram, 3,2GB) a na tym z Athlonem przy włączaniu z komputera słychać metaliczne dźwięki.
    Kondensatory sprawdzone, wszystkie są dobre, nie wylane i nie spuchnięte. Cooler czyszczony, dawałem kiedyś nowa pastę termo, ale procek ma lekko zdrapany bok rdzenia. To coś ma do rzeczy ? Bo mówili mi ze może tak pracować

Dj Haker – nie mam pojęcia co się dzieje ;/ w każdym bądź razie na kompie na nowym zasilaczu 400W działa chwile dużo lepiej niż na Codegenie ale po 40min wiesza się a dysk ciągle mieli. Później praca jest nie możliwa bo zarówno SpeedFan i HD Tune wyświetlają że dysk się przegrzewa (w HD raz pokazywało 250 ileś stopnii) i zwis za zwisem.

Przesyłam obrazki z HD Tune:

• #5 11154489
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    W takim razie masz do wymiany i zasilacz i dysk.

Dlaczego ? Zasilacz (jak napisał Kasek21) to zabójca komputerów. Wpisz tylko w google "zasilacz codegen" a dowiesz się wszystkiego.

Dysk ma jednego badsector'a i trzy realokowane, które również mogą się zamienić w bady. Do tego jeszcze ma problemy z rozkręcaniem talerzy (atrybut 0A).

To powinno pomóc. Na pewno nie zaszkodzi.
    Dorzucenie jednej 256MB kości RAM'u również by przyśpieszyło działanie.
  • #6 11154498
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    nomadpl, ten "nowy" zasilacz to ma jakieś oznaczenia?
    Co do "dobrego" Codegena: Twój komputer, Twoje pieniądze, Twoja decyzja, Twoja sprawa.
  • #7 11154530
    Dj Haker

Poziom 35  
    Metaliczne dźwięki o których mówisz wskazują na mocnym wyeksploatowaniu zasilacza. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1984384.html#9455230 . Sam zauważyłeś, że przy słabszym komputerze tego nie ma, a przy nowszym jest większe obciążenie, zasilacz się męczy i wydaje takie dźwięki.

Bez wymiany zasilacza i koniecznie dysku się nie obejdzie.

Zastanów się czy to opłacalne, szukaj używek na allegro z gwarancją rozruchową.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #8 11154606
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1265
    Dj Haker napisał:
    Metaliczne dźwięki o których mówisz wskazują na mocnym wyeksploatowaniu zasilacza. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1984384.html#9455230 . Sam zauważyłeś, że przy słabszym komputerze tego nie ma, a przy nowszym jest większe obciążenie, zasilacz się męczy i wydaje takie dźwięki.
    Tylko bez zalewania czegokolwiek silikonem :)
  • REKLAMA
  • #9 11154622
    DanielG14
    Poziom 9  
    Zmień dysk na inny albo pożycz od kogoś przeinstaluj system bez najnowszych kodeków i zobacz jak działa(może masz coś zainstalowane co go za bardzo obciąża) Wiadomo nowe programy mają swoje wymagania a stary dysk ma małą przepustowośc i pracuje cały czas na maxa i stąd się grzeje mi się obecnie dysk w lapku grzeje ale lapek ma 4lata i uzywam go do ogladania filmów lub jako przeglądarke i tez czekam kiedy padnie.
  • #10 11154653
    nomadpl
    Poziom 10  
    @młody14- dzięki wielkie za info, nie znam się w ogóle na HD Tune ;]

@jankolo – ten nowszy to Qoltec, model: SilentLine Q400W (moc 400W). nie twierdzę, że Codegen to dobry zasilacz, wiem, że to jeden z najgorszych jakie są (on ma ponad 10lat).

Mógłbym wrzucić nagrany plik dźwiękowy, ale na 99% to zasilacz bo na tym Qoltec’u metalicznych pisków nie było.

@D.J. Haker, właśnie się nad tym zastanawiam…. Bo dysk, zasilacz…. Obawiam się czy to też nie wina płyty ECS K7S5A bo to jest znany i upierdliwy bubel jakich dużo na rynku.

Boję się, że zmienię dysk (choć mam stary 3.2 GB Seagate) i zasilacz i będzie to samo. Zależy mi na tym kompie bo używa go moja mama i mam tam oryginalnego Windows XP… wg MS w przypadku awarii płyty mogę zainstalować na nowej / nawet innej. Może spróbuję na tym małym dysku wgrać XP’ka + zasilacz i zobaczę co się dzieje….
  • #11 11154733
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    Spokojnie z tą wymianą dysku - przydałoby się go najpierw potestować, poskanować.
    Jak nie ma nic ważnego na nim to go wyzerować, jak jest to wcześniej skopiować co ważne.
    Jak nie masz co zrobić z danymi to chociaż Surface test with remap pod Vivard-em.

Skoro komputer działa wolno, masz obciążenie CPU 100% to może kontroler obniżył transfer z powodu problemów z dyskiem
    -> Po wystąpieniu wielu błędów przekroczenia limitu czasu i CRC dyski IDE ATA oraz ATAPI zostają przełączone do trybu PIO

Kontroluj w HD Tune na zakładce |Benchmark|
    Do zrzutów jest ikonka dyskietki w prawym górnym rogu okna - nie trzeba się męczyć w przycinanie w Paint :wink:
  • #12 11155599
    Dj Haker

Poziom 35  
    Jeśli nie masz wybrzuszonych kondensatorów na płycie, jeśli inny dysk pracuje sprawnie to płyta ECS powinna Ci jeszcze jakiś czas posłużyć.

Jestem przekonany, że to wina dysku twardego.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • #13 17785994
    nomadpl
    Poziom 10  
    Odkopuję temat. Czy ktoś orientuje się dlaczego wiatrak procesora (jest nowy) pracuje na pełnych obrotach i hałasuje? Ostatnio naszła mnie ochota pograć w stare gry, ale ten dźwięk jest nie do zniesienia. I w BIOSie i innych opcjach nie ma regulacji obrotów, speedfan nie pomaga. I lekkie poruszenie, uderzenie w obudowę komputera powoduje jego wyłączenie. Co to może być?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem opartym na procesorze AMD Athlon XP 1700+, który działa wolno i przegrzewa się. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak stary zasilacz Codegen, problemy z dyskiem twardym Seagate oraz niewystarczająca ilość pamięci RAM (320MB). Użytkownik zauważył wysokie temperatury dysku, a także metaliczne dźwięki z zasilacza. W odpowiedziach zasugerowano wymianę zasilacza i dysku, a także sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej ECS K7S5A. Użytkownik rozważa testowanie dysku oraz reinstalację systemu Windows XP na innym dysku. Wskazano również na możliwość obciążenia CPU oraz problemy z kontrolerem dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA