logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienie anteny! Po podłączeniu Fergusona nic nie łapie.

bartek_1000 08 Mar 2007 16:11 3464 26
REKLAMA
  • #1 3657010
    bartek_1000
    Poziom 10  
    witam
    jestem w trakcie ustawiania anteny od Wizji Tv!
    ustawienie dotyczy narzie zlapania jakiejs z satelit HB czy Astra!
    Ale nie o to mi chodzi:)
    Chcialem zapytac bo talerz mialem juz zamontowany przez servisantow z bylej wizji i tylko sie troche przesunela ze teraz gdy podlaczylem Ferdka nic nie lapie!
    Chcialem zapytac do czego sluzy taka jakas:) miara na talerzu na uchwycie trzymajacym talerz jakis stopnie to sa czy co??:)
    i czy [pozwloi mi to w latwiejszym ustawieniu talerza?
  • REKLAMA
  • #3 3657113
    bartek_1000
    Poziom 10  
    cholera nic z tej strony nie czaje;/ nie wiem jak sie ustawia te stopnie!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3657246
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    Ustaw czasę ok. 5 stopni od pionu i w kierunk na południe . Sprawdź na runerze jakość i poziom sygnału.
    Jeżeli będziesz miał w dwóch paskach jakies sygnały to
    wtedy przy pomocy drugiej osoby na zasadzie widze jest ustawić dokładnie antenę.
  • Pomocny post
    #5 3657524
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    a ja podpowiem tak najlepiej wziasc pozyczyc stary analogowy tuner z zaprogramowana stacja tvn np u kolegi znajomych podlaczyc i ustawiac wzorujac sie na otoczeniu 100% skutecznosci przy najlepszym ustawieniu analoga cyfrowka wchodzi bez problemu,poczciwy analog reaguje na kazda zmiane niemal blyskawicznie a wracajac do twojego pytania ta miarka na uchwycie to kat elewacji na podanej stronie przez kolege Qbus wybierz z tabeli swoja miejscowosc i bedziesz mial ww kąt ( oczywiscie w przyblizeniu)
    reszta to juz reczna robota bardzo zreszta delikatna i precyzyjna
  • #6 3658341
    bartek_1000
    Poziom 10  
    ok jesli mowisz zebym szukal na analogu to pod ktorym konwenterem?
    pod tym z prawej (na astre) czy z lewej na HB?
    czy moze pod 2 podlaczonymi pod DiseqC
    ANALOGA MAM COMSATA CO MA 2 WEJSCIA NA KONWENTERY
  • Pomocny post
    #7 3658437
    myty
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    jesli jestes pewien że ten z prawej to HB to wlasnie na nim ustawiaj
    najlepiej podłacz główny konwerter bezposrednio do tunera analogowego bez diseq w tunku analogowym ustaw częstotliwość tvn z HB i do dzieła (czyli na dach)jak juz zlapiesz tvn i podłaczysz fredka to pamietaj żeby w fredku wyłączyć diseq
  • REKLAMA
  • #8 3659381
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    podlacz tuner pod konwerter centralnie umieszczony w czaszy i na nim szukaj a ten z boku posluzy do znalazienia astry stojac za talerzem konwerter na astre powinien byc z lewej strony centralnego prawie zaraz przy nim
    ps na ferdku nie zlapiesz tvn-jest kodowany ale mozesz sprawdzic poprawnosc na poloni
  • #9 3659391
    bartek_1000
    Poziom 10  
    dlaczego jak podlaczego fredka to mam wylaczyc diseQc?
    w opcjach mam wylaczyc czy jak?
  • Pomocny post
    #10 3660276
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Witam.
    Napiszę jaśniej bo koledzy trochę namieszali.
    Na analogu ustawiasz lewy konwerter (patrząc w kierunku satelity - na południe) naturalnie na HB a prawy na Astrę.
    W analogu (w menu) sprawdź które programy (satelity) są przyporządkowane do którego wejścia. Ewentualnie jeśli jest uruchomiona funkcja DiSEqC, to do którego wejścia.
    I pod to wejście podłącz kabel bezpośrednio do konwertera na satelitę którego będziesz ustawiał.
    Włącz tuner i wybierz program z odpowiedniego satelity - wtedy szukaj sygnału.
    Ale uwaga: musisz sprawdzić czy programy zapisane w pamięci tunera są jeszcze nadawane. Najlepiej z tej strony ( druga od prawej kolumna):
    http://en.kingofsat.net/satellites.php
    Jak ustawisz podłącz Fergusona i sprawdź jeden i drugi konwerter.
    Następnie podłącz przełącznik DiSEqC i sprawdź.
    Jak nie złapie żadnych programów to zamień kable między konwerterami a przełącznikiem, lub/i sprawdź w menu ustawienia DiSEqC.
  • #11 3660444
    bartek_1000
    Poziom 10  
    ok to jest juz jasniej wytlumaczone dzieki tomarex!
    bede kombinowal!
    a mam jeszcze jedno pytanie jaka musi byc odleglosc miedzy konwenterami na tej czaszy od wizji (mam specjalny uchwyt do zeza specjalnie pod czasze wizji)
  • Pomocny post
    #12 3660709
    tomarex
    Poziom 24  
    Odległość musi być ujemna ;-)
    Teoretycznie taka antena nie nadaje się do założenia zeza (za mała) na te dwa satelity, Ponieważ konwertery muszą się stykać ze sobą, a i tak odległość jest za duża.
    Można zamontować konwertery z wąskim promiennikiem, aby przybliżyć, lecz często uchwyt to uniemożliwia.
    Jak wszystko będzie działać, to można ewentualnie wypośrodkować antenę pomiędzy tymi dwoma satelitami, patrząc na siłę i jakość programów na których Ci najbardziej zależy.
  • #13 3660948
    bartek_1000
    Poziom 10  
    tomarex myslisz sie antena nadaje sie mam sasiada co ma zeza na satelicie:)
    i uchwyt zrobil sam!
    ja uchwyt kupilem specjalny do wizji i istnieje mozliwosc stykania sie konwenterow!
  • Pomocny post
    #14 3661085
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Prawidłowo zamontowana czasza sat. z konwerterem winna byc ustawiona na ASTRĘ, konwerter zezujący patrząc na satelitę winien być zamontowany z jego lewej strony / HB /.Ustawia się czaszę najpierw na sat. Asrta, skręca na maksa, aby sąsiad lubiący szpek mógł ubić swiniaka, nastepnie ustawia się konwerter zezujący.Pozdro.
  • #15 3661402
    bartek_1000
    Poziom 10  
    Zbychu konkretny gosc:) hehe
    zbyszko pozwol ze zadam ci pytanie co to znaczy skrecic na maxsa?:D
  • #16 3661493
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Jeżeli prawidłowo ustawisz czaszę na ASTĘ i jest prawidłowy dobry odbiór to skręcasz na maksa wszystko co ci się uda/wszystkie śruby/, a potem bawisz sie z HOT BIRDEM.Pozdro
  • Pomocny post
    #17 3661494
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    zbyszek_ napisał:
    Prawidłowo zamontowana czasza sat. z konwerterem winna byc ustawiona na ASTRĘ, konwerter zezujący patrząc na satelitę winien być zamontowany z jego lewej strony / HB /.Ustawia się czaszę najpierw na sat. Asrta, skręca na maksa, aby sąsiad lubiący szpek mógł ubić swiniaka, nastepnie ustawia się konwerter zezujący.Pozdrawiam.

Za mała czasza żeby zezować na HB,sygnał bedzie na granicy odbioru.
    HotBirda trzeba ustawić centranie.
  • REKLAMA
  • #18 3661564
    bartek_1000
    Poziom 10  
    kurde centralnie na HB?
    no to mam krecic antena w poszukiwaniu HB
    a konwenterem w poszukiwaniu ASTRY?
    ale to wszystko zagmatwane!
    bede uzywal analoga do ustawienia tego!
    ale jak to robic ustawic jakis program z HB (ale jaki) i krecic w poszukiwaniu HB?
  • #19 3661575
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Co to znaczy za mała czasza żeby zezować na HB.???

Dodano po 1 [minuty]:

Przecież tu nikt nie mówi jaka jest czsza????A o tym problemie to już jest inna bajka?????

Dodano po 12 [minuty]:

Kol.BARTEK 1000 jak też mówisz tak zrób weź analoga bo ci będzie najprościej zaprogramój na jakąś stację z ASTRY np. VOX. i ustaw czaszę aby był była b.b. dobra wizja i w tedy jak pisałem wcześniej na MAXA. Konwerter zezujacy z z lewej strony / Muwię i piszę o prawidłowym ustawieniu, chociaż wiem że znajda sie tacy że powiedzą że z prawej, ale im to wytłumacze dlaczego z lewej a nie z prawej, patrząc oczy. na satelitę/.Następnie ustaw tuner analogowy na TVN i ustawiając konwerter zezująy szukajtego twijego TVNu , a jak go już znajdziesz tzn. siedzisz na HB, i nie porzejmuj sie że może ci troszke snieżyc. Tak ma być.Pozdro. Jak cos to pytaj.
  • Pomocny post
    #20 3661646
    pajo21
    Poziom 35  
    Czytaj dokładnie -czasza wizji czyli 60cm.
  • #21 3661720
    zbyszek_
    Poziom 26  
    CZYTAJ DOKŁADNIJ CZASZA DO WIZJI a nie od wizji./////
  • #22 3661747
    pajo21
    Poziom 35  
    bartek_1000 napisał:

jestem w trakcie ustawiania anteny od Wizji Tv!

Wyraźnie jest napisane od Wizji.
    Poza tym robisz wode z mózgu gościowi tymi swoimi radami.
    Okaże sie w praktyce jakie są efekty zezowania na HB przy takiej małej antenie.
  • #23 3661761
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Kol. BARTEK1000 jeżeli zeczywiście masz czaszę 60 to przykro ale bedziesz chyba miał problemik.Raz że troszeczkę za mała, dwa to chyba będzie problemik z zamocowaniem zeza.B.mi przykro.Pozdro.
  • #24 3661874
    bartek_1000
    Poziom 10  
    zez juz zamocowany! z tego co wyczytalem na ELCE daje rade i czasza od WIZJI!
  • #25 3661922
    tomarex
    Poziom 24  
    Czytaj uważnie co napisałem.
    Antena za mała, lecz da się odbierać.
    Jeśli założyłeś zeza na Astrę to lepiej.
    Nic więcej nie mam do dodania, jedynie @zbyszek_ wprowadził zamieszanie i powinien być raportowany. A może moderator to uporządkuje.
    Powodzenia.
  • Pomocny post
    #26 3662370
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Sory panowie jeżeli żeczywiście to 60 to konwerter centralny na HB,, zezujący na ASTRĘ, przy tak małej czaszy mogą być male problemy z jakością.Raz jeszcze przepraszam za zamieszanie.Pozdro
  • #27 3664482
    bartek_1000
    Poziom 10  
    No i Panowie dokonalem rzeczy przez niektorych uwazana za niemozliwa hehe:)
    zez na czaszy od wizji tv!
    oczywiscie prz specjalnym uchwycie do tej czaszy od wizji kupinym na allegro!
    Wszystko zrobione na zyletke!
    Spedzielem przy tym wiele czasu!
    A co sie nawnerwialem:)
    Nie no ogolnie wsyzstko chodzi cacy!
    Ustawialem na analogu i elegancko chodzi!
    Centralny konwenter na HB a Zez na Astre patrzac ZZA talerza ten po prawej!

Szczegolnie chce podziekowac za pomoc PAJO! :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z ustawieniem anteny satelitarnej Wizji TV po podłączeniu tunera Ferguson, który nie odbiera sygnału. Użytkownik pyta o znaczenie miarki kątów elewacji na uchwycie talerza i jej przydatność w precyzyjnym ustawieniu anteny. Zalecane jest ustawienie anteny najpierw na satelitę Astra, a następnie delikatne "zezowanie" konwerterem na Hot Birda (HB). Wskazano, że konwertery powinny być zamontowane blisko siebie na specjalnym uchwycie, co jest wyzwaniem przy małej czaszy (60 cm) od Wizji TV, ale możliwe do wykonania. Do precyzyjnego ustawienia rekomenduje się użycie starego tunera analogowego (np. Comsat) z zaprogramowaną stacją TVN (dla HB) lub VOX (dla Astry), podłączonego bezpośrednio do konwertera, bez przełącznika DiSEqC, który należy wyłączyć w tunerze Ferguson podczas testów. Po znalezieniu sygnału na analogowym tunerze można podłączyć tunera Ferguson i sprawdzić odbiór. Użytkownik potwierdził skuteczne ustawienie anteny z konwerterem centralnym na HB i zezującym na Astrę, korzystając ze specjalnego uchwytu do czaszy Wizji TV. Podkreślono, że ustawienie wymaga precyzji i cierpliwości, a mała czasza może ograniczać jakość sygnału, zwłaszcza na Hot Birdzie.
REKLAMA