logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić działanie portów COM w komputerze? Problemy z połączeniem HIS

Flamaster 25 Wrz 2003 23:32 2086 16
REKLAMA
  • #1 339130
    Flamaster
    Poziom 12  
    Witam moze mi ktos napisac jak sprawdzic porty com w kompie ???? bo ja np poglaczlem his'a i wlaczalem w systemie szukanie nowych urzadzen ... no i w trakcie przeszukiwania na chwile polaczylo his z kompem (zaswiecila sie dioda) ale poza tym nie komunikuje sie ....... :( to samo jest na comach karty rozszerzen na ISA sproboje sprawdzic ta karte na innym kompie ale chyba dziala bo wykryane sa porty z niej i widzi je windows
  • REKLAMA
  • #2 339338
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    wydaje mi sie, żę fakt żę windows widzi porty jeszcz nie świadczy, że działają...
  • #3 339374
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Najprostrzym sposobem jest podłączenie myszki na COM. A coś mi się zdaje, że HIS nie jest plug and play i trzeba go ręcznie instalować.
  • #4 339749
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Mi windows HISa nie dodal sam od siebie.
    Musisz dac wyszukaj nowy sprzet => wyszukaj recznie (okreslona lokalizacja) => wskazac plik *.inf na dolaczonej dyskietce. Wtedy zainstaluje bez problemu - inaczej.. raczej nie!
  • #5 339923
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6492
    Porty COM nie obsługują mechanizmu PnP i Windows nigdy automatycznie nie wykrywa urządzeń podłączonych do tych portów (za wyjątkiem myszki).
  • REKLAMA
  • #6 340001
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Zewnętrzne modemy też są wykrywane automatycznie. Jeśli masz osobną kartę z portami COM na ISA sprawdź czy nie robi konfliktu przerwań i i/o z portami na płycie.
  • #7 340276
    Flamaster
    Poziom 12  
    Dodalem hisa recznie ale przy wybraniu zakladki diagnostyka wyskakuje mi mlad zebym sprawdzil kabel i sie nie laczy
  • #8 340352
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Podłącz może to pod 2 coma lub w biosie zmień adresu comów i zobacz czy nie ma konfliktów. A może modem jest walniety ?
  • #9 340365
    Thomas1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    ....
    HiS nie odpowie na diagnostyke pod Windowsem, niestety tak juz to jest.
    Jesli podales mu dobry plik *.inf i zainstalowal sie jako modem to powinien dzialac. Wyjatkiem moze tu byc jedynie uszkodzenie comma.
    ....
    Jest jeszcze jeden aspekt poniewaz z praktyki wiem ze istnieja dwa rodzaje zlaczy comm. Zalezy to od plyty glownej, chodzi tu o sposob liczenia pinow w zlaczu. Jedne piny liczylo sie poprostu po kolei rzedy czyli 1,2,..5 i potem drugi rzad, inne liczylo sie rzedy na zmiane . Musisz spojrzec w specyfikacje plyty oraz miernikiem sprawdzic kabelek (szelke) do gniazda.

pozdrawiam
    Thomas
  • REKLAMA
  • #10 340410
    Flamaster
    Poziom 12  
    Kabelka do gniazda nie ma bo sa to porty wlutowane w plyte głowna .A na tych na karcie Isa jest to samo .Podlacze jeszcze myszke i sprawdze czy dziala na kazdym z 4 portow

Podlaczylem myszke i dziala na jednym z portow .ale jak podlaczam komorke to nie wykrywa jej ,a kabel jest na 100% dobry to samo jest z hisem nie dziala na tym porcie

Post scalny z 2 napisanych pod rząd [K0]
  • #11 340536
    Thomas1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    W takim razie sprobuj, jak kolega przedtem pisal, podlaczyc do drugiego comma i jeszcze w biosie najlepiej ustaw w Integrated Peripherals com1 na 3F8/IRQ4, com2 na 2F8/IRQ3 lub po prostu oba na AUTO.
    To sa wartosci domyslne wiec ewentualne konflikty przerwan powinny zostac wykluczone.

pozdrawiam
    Thomas
  • REKLAMA
  • #12 340964
    Flamaster
    Poziom 12  
    W biosie ustawilem na przerwania com ustawilem na auto ale nadal nie dzialaja mi zadne urzadzenia na com ....... Myszka jednak dzialala czyli com jest dobry tak ?????
  • #13 341051
    Bicker1
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    napisz jaką masz płyte, bo te nowe (a przynajmniej niektóre) to mają com'a do którego można podłączyć praktycznie tylko myszkę, czasem też pomaga wyłączenie w biosie funkcji ACPM
  • #14 341099
    Flamaster
    Poziom 12  
    niestety nie wiem jaka mam plyte z tego co wiem to jest firmy Vtech (informacja po identyfikacji biosa) ale to nie jest nowa plyta obsluguje w tej chwili procek celeron 366 no i wlasnie nie wiem z kad wziasc specyfikacje .Gdzie moge znalesc w biosie ta funkcje ACPM i do czego ona jest ????
  • #15 341121
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    specyfikacja plyty... spisz model (oznaczenie wydrukowane na plycie lub wyswietlane w okolicach testu RAMu)... to sie cos znajdzie!
  • #16 341144
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    W tak starej płycie nie pownno być problemów z com-ami. Ale skoro mysz działa to powinien być ok. A może jakiś program zajmuje ten port. Sprawdziłeś czy jest wsjo ok. w Panel Sterowania-System ? A niektóre kable wymagają dodatkowego zasilania wiem bo sam miałem z tym problemy. Sprawdz tego hisa na innym kompie (wiem że to problematyczne ale będziesz miał 100% pewności ze to nie modem). Jeszcze jedno jakie diody się na nim świecą?
  • #17 341173
    Flamaster
    Poziom 12  
    His jest na 100% ok bo wlasnie jest podlaczony w innym kopie dzialajacym jako serwer .... A co do kabla od komorki to dziala normalnie na innym kopie wiec dlaczego tu nie ??? :(

Oto numery plyty spisane przy starcie kompa .........
    03/10/1999 - i440BX-ITE867-2A69KV3IC-00
    a co do pomysly kolegi o oddzielnym zasielniu kabla to sproboje chociaz niewiem czy pomoze bo na podobnym kopie dziala on bez problemu......

PANOWIE KONIEC POSTU PROBLEM ROZWIAZALEM ZA POMOCA STAREGO KONTROLERA NA ISA !!!! TAMTE PORTY CHYBA JEDNAK PADLY :) TERAZ SMICGA I HIS I KOMÓRKA WIELKIE DZIEKI ZA POMOC !!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył sprawdzenia działania portów COM w komputerze oraz problemów z komunikacją modemu HIS podłączonego do tych portów. Windows wykrywa porty COM, ale nie gwarantuje to ich poprawnej pracy, gdyż porty COM nie obsługują PnP i wymagają ręcznej instalacji sterowników (plik *.inf). Modem HIS nie jest urządzeniem plug and play i wymaga ręcznej instalacji sterowników. Zalecano sprawdzenie konfliktów przerwań i adresów I/O w BIOS-ie, ustawienie portów COM na domyślne adresy (COM1: 3F8/IRQ4, COM2: 2F8/IRQ3) lub AUTO oraz testowanie urządzeń na różnych portach. Myszka podłączona do portu COM działała poprawnie, co potwierdzało sprawność portu. Problem z modemem HIS i telefonem komórkowym wynikał z uszkodzenia portów COM wbudowanych w płytę główną oraz na karcie rozszerzeń ISA. Ostateczne rozwiązanie polegało na użyciu starego kontrolera ISA, który zapewnił poprawne działanie portów COM i komunikację z modemem HIS oraz telefonem. Wskazano również na konieczność sprawdzenia specyfikacji płyty głównej (model i oznaczenia) oraz ewentualne wyłączenie funkcji ACPI w BIOS-ie, która może wpływać na działanie portów COM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA