logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie połączyć kable telefoniczne w domu dla internetu i telefonów?

RemiiRemi 08 Mar 2007 20:41 30951 54
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawnie podłączyć domową instalację telefoniczną, żeby Neostrada działała i jednocześnie działały telefony w kilku gniazdkach?

Gniazdka telefoniczne należy połączyć równolegle, a Neostradę podłączyć bezpośrednio do linii, natomiast telefony przez mikrofiltr [#3663241][#3747464] Najprościej założyć podwójne gniazdo mikro: oba gniazda łączysz do jednej linii TPSA, modem wpinasz do jednego gniazda bez filtra, a do drugiego gniazda podłączasz telefon przez filtr z zestawu [#3747464] W instalacji telefonicznej używa się jednej pary przewodów; kolory nie są istotne, ważne żeby w każdym gnieździe były podłączone te same dwie żyły [#5400801] Jeśli modem i telefon są blisko siebie, można zastosować rozgałęźnik RJ11, ale forumowicze ostrzegali, że rozgałęźniki potrafią słabo stykać i obniżać transfer [#4180639][#4189106]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 3658001
    RemiiRemi
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z polaczeniem ze soba teleofnow w domu i internetu, zeby wszystko dzialalo. Spróbuje dokaldnie opisac jak to wyglada, prosze o wyrozumialosc.

Z tego co sie orientuje tak wyglada sytuacja:

Kiedys mialem zwykly modem przy komputerze ktorym lączylem sie by korzystac z internetu, w domu mam 4 gniazdka tlefoniczne nr 1,2,3,4 w gniazku nr 1 zawsze jest telfon, natomiast w nr 2 keidys podpiety byl modem ale z modemu wychodzi drugi kabel i byl podpiety do gnaizdka nr 3, nie wiem w jakim celu. W gnaizdku nr 4 byl kolejny telefon.

Gdy zakocnzylem przygode z zwyklym modemem i mialem internet radiowy by telefon dzialal w gnaizdku nr 4 gniazdka nr 2 i 3 musialy byc ze soba polaczone kablem telfonicznym, zrobiona w ten spsoob zostala taka petla.

Podlaczajac telefon do gnaizdka nr 2 a gniazdo nr 3 zostawiaajc wolne, nie dziala telefon nr 4. Podlaczajac telefon do gnaizda nr 3 telefon nie dziala w tym gniezdzie, oraz ten w 4 tez nie.

Dzis wzialem sobie neostrade i mam porblem bo nie wiem jak to zrobic, zeby byla ona podlaczona do gnaizdka nr 2 i zarazem dzialal telefon w gniazku nr 4.
    [/img]
  • #3 3658501
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    To nie sa tłumiki tylko filtry.
  • #4 3658561
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Ocena: 210
    Filtr to tłumik....

teraz pozostaje ci wykonać połączenie pomiędzy 2 i 3, którym wcześniej był modem, zwykłym przewodem telefonicznym...załóż gniazda które umożliwiają podłączenie i tej dużej prostokątnej wtyczki jak i tej malutkiej jednocześnie, wtedy do jednej filtr a do drugiej telefon..A swoją droga chyba nie można mieć więcej niż 1 telefon...

• #5 3663241
    Pedro2003
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Internet w domu włączamy po dwóch żyłach czyli po jednej parze w kablu
    Gniazdo telefoniczne ma 4przewody wykorzystujemy w nim tylko dwa przewwód zielony i czerwony są to styki 2,3, na mikrozłączu.
    Telefony łączysz równolegle przez filtr natomiast neostrade bezpaśrednio bez filtra. Taka jest zasada.
    Powodzenia.
  • #6 3690227
    jurek 71
    Poziom 11  
    zobacz jak podpięte są przewody w pierwszym gniazdku (RJ to dwa środkowe, duże gniazdko to chyba dwa prawe - powinno być ok 60V) i sprawdź czy tak samo podpięte są przewody w pozostałych gniazdach.
    Wtedy będziesz miał 4 niezależne gniazda i możliwość podłączenia do dowolnego z nich. Pamiętaj że telefon podłączamy bezpośrednio i Neo przez filtr z zestawu.

pozdrawiam
  • #7 3690412
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    jurek 71 napisał:
    Pamiętaj że telefon podłączamy bezpośrednio i Neo przez filtr z zestawu.

pozdrawiam

i wtedy niema synchronizacji modemu Neo

dla przypomnienia- linia do modemu bezpośrednio kablem do gniazdka-a telefon poprzez mikrofiltr do aparatu
  • #8 3690499
    jurek 71
    Poziom 11  
    przepraszam moja pomyłka

"linia do modemu bezpośrednio kablem do gniazdka-a telefon poprzez mikrofiltr do aparatu "- dziękuję servistel

jeszcze raz przepraszam
  • #9 3747464
    Pedro2003
    Poziom 17  
    Najlepiej jest założyć gniazdo telefonicze typu mikro podwójne.
    Łączy się je równolegle to znaczy oba gniazda razem do lini TPSA . Następnie do jednego z nich włączyć kabel typu "mikro-mikro" i dalej połączyć bezpośrednio do modemu neostrady.
    Do drugiego gniazda telefonicznego zrównoleglonego podłączyć filtr neostradowy( jest w komplecie). Na wyjście filtru włączyć aparat telefoniczny. Najprościej mówiąc neostrada bezpośrednio telefon przez filtr.:D
    Powodzenia.
  • #10 3768067
    lukaala
    Poziom 14  
    Schemat podłączenia neostrady.
    Załączniki:
    • Neostrada i telefony.doc (33.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4180306
    flieshunter
    Poziom 10  
    czy ktos moglby wytlumaczyc znaczenie rownolegle? tzn. mam glowna linie tpsa do jednego gniazdka takiego:
    http://www.allegro.pl/item223598705_gniazdo_telefoniczne_telkom_6p4c_rj11_f_vat_.html
    (tylko 1 wyjscie z prawej strony)
    wiec jak mam wyprowadzic drugie gniazdo do telefonu? rozkrecam gniazdko i tak podlaczam dwie zyly do tych srubek co linia jest podlaczona czy jak?
  • #12 4180639
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Dokładnie tak albo jeśli masz telefon i modem od NEO w pobliżu gniazda to możesz zastosować rozgałęźnik na dwa małe gniazdka RJ11.
  • #13 4189106
    Pedro2003
    Poziom 17  
    Wymień gniazdo na podwójne, linie włącz równolele kable z gniazda mikrowtyk kolor zielony i czerwony jednego gniazda i drugiego połącz razem z linią neo włącz bezpośrednio a telefon poprzez filtr od neo.
    Powodzenia. Rozgałęźników nie stosuj bo często nie stykaja i zwalniają transfer.
  • #14 4207108
    adrian1702
    Poziom 11  
    witam
    czy ktos by mi wytlumaczyc dokladnie jak podlaczyc kabel telefoniczny do podwojnego gniazdka,tak zeby jedno gniazdko mogl wykorzystywac do internetu. Jak polaczyc kabelki itp
  • #15 4208434
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    adrian1702 napisał:
    witam
    czy ktos by mi wytlumaczyc dokladnie jak podlaczyc kabel telefoniczny do podwojnego gniazdka,tak zeby jedno gniazdko mogl wykorzystywac do internetu. Jak polaczyc kabelki itp

łaczysz razem: czerwony z czerwonym,zielony z zielonym i do tych kolorów właczasz linie z TP i po sprawie
  • #16 4215613
    wnowak
    Poziom 12  
    Ocena: 53
    Jakie kable lepiej dać na telefoniczne:
    linkę (czyli dużo cieniutkich drucików),
    czy gruby drut np. 4 x 0.6 mm2 ?

Wiem, że można nawet dać skrętkę komputerową (np. UTP, FTP) i też ponoć będzie działał telefon. Ale nie chodzi mi o to żeby "jakoś" działał tylko żeby jakość rozmowy telefonicznej była najwyższa. Mam instalację rozgałęzioną równologle do wielu punktów w tym m.in. neostrada i będzie być może wideostrada.
  • #17 4950665
    Delfin79
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Jeśli po ścianie lub listwie podłogowej to drut 2 x 0,5 mm np TKSY, jeśli to bedzie dłuższy kabel i zamierzasz na nim mieć Neostradę lub Videostradę to YTKSY. Grubszego drutu nie warto dawać.

• #18 4950713
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Jesli kabli /par ma być kilka obok siebie to od średnicy ważniejsze są skręty tych przewodów.
    ponieważ na dłuższej odległości moze występować indukcja pomiedzy nimi a skrety ją znoszą .
    Jak masz miejsce to daj skrętke komputerową i bedzie po problemie. I skręty będą i zapas ;)
  • #19 4950786
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Odradzam stosowanie kabli produkcji TELEFONIKI KABLE do jakichkolwiek celów informatycznych. Kable te charakteryzują sie bardzo słabymi skrętami, często dłuższymi niż 20 cm. Często skręty sa nieregularne, bywa że przewody są w ogóle nie skręcone tak jak to ma miejsce w kablach sygnalizacyjnych.
    Jeżeli chcemy mieć spokój z instalacja telefoniczna na wiele lat - a prędkości na sieciach telefonicznych będą tylko rosły i niebawem dojdą do prędkości powyżej 50 Mbs - to najprościej jest wsadzić w sciane przyzwoita (w miarę) skrętkę komputerową MADEX RAYDEX czy chociażby TECHNOKABEL.
  • #20 4952198
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4952503
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Ocena: 210
    R-MIK napisał:
    LiutenetMaria napisał:
    (...)A swoją droga chyba nie można mieć więcej niż 1 telefon...

To dlaczego w większości zestawów z modemem sprzedawanych przez TPSA są dwa mikrofiltry?

Dlaczego w cenniku TPSA znajduje się opłata za przyłączenie dodatkowego telefonu?

Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś czytałem, że bez dodatkowych opłat legalne jest użytkowanie tylko jednego aparatu telefonicznego. Z tego co pamiętam chodziło o obciążenie linii większym prądem podczas dzwonienia, czy coś w tym stylu. Nie pamiętam a nie chcę wymyślać... Z ciekawości wybiore sie do placówki terenowej i spytam. Będzie wtedy jasność...
  • #22 4952716
    xxpiotrek
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    A w zestawach aparatów KX-T3250PD połączonych jest 5 aparatów i może jednocześnie dzwonić. Prad dzwoniena jest mniejszy niż na jednym tradycyjnym aparacie telefonicznym z dzwonkem polaryzowanym i kondensatorem 2uF. Miało to sens gdy było wybieranie impulsowe i układy dzwonienia takie jak opisałem. Przy połączeniu 3 aparatów równolegle podczas wybierania układy dzwonienia pozostałych miały wplyw na parametry impulsów.
  • #23 4954070
    andrzej_malch
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    xxpiotrek napisał:
    A w zestawach aparatów KX-T3250PD połączonych jest 5 aparatów i może jednocześnie dzwonić. Prad dzwoniena jest mniejszy niż na jednym tradycyjnym aparacie telefonicznym z dzwonkem polaryzowanym i kondensatorem 2uF.

k'woli ścisłości jest to jeden aparat z pięcioma słuchawkami, a prąd dzwonka pobierany jest z gniazdka 230V (słuchawka pobiera oczywiści z akumulatorów) a nie z linii telefonicznej.
  • #24 4954120
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    "Cóś" się koledze andrzej-malach pokiełbasiło.
    Sporo tych aparatów 3250 zainstalowałem i aku w nich nie widziałem :)
    To sa aparaty przewodowe.ENDE
  • #25 4954148
    xxpiotrek
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Panasonic KX-T3250PD jest aparatem przewodowym nazywanym minicentralką. Proponuję poszukać w googlach.
  • #26 4954372
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    xxpiotrek napisał:
    Miało to sens gdy było wybieranie impulsowe i układy dzwonienia takie jak opisałem. Przy połączeniu 3 aparatów równolegle podczas wybierania układy dzwonienia pozostałych miały wplyw na parametry impulsów.

Witam.
    Ciekawa teoria. Pracowałem i nadal utrzymuję przy życiu Strowgera i przez tyle lat nie zauważyłem problemu przy równoległym łączeniu aparatów tarczowych na wybieranie impulsowe. Jedynie pogarszały się parametry akustyczne. Zdarzało się, że przy większej ilości aparatów ( bywało i pięć sztuk) przy wysyłaniu prądu dzwonienia przez centralę reagował przekaźnik prądu dzwonienia. To tak na marginesie.
    Pozdrawiam.
  • #27 4955317
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 4956205
    Pedro2003
    Poziom 17  
    Nieprawdą jest że przy podłączeniu kilku aparatów równolegle wystepuje samozgłoszenie.
    Jesli nastąpiło to jakiś z podłączonych aparatów jest uszkodzony.
    Z mojej praktyki wiem że obwód dzwonienia to całkiem inny obwód od obwodu rozmowy wynika to ze schematu budowy aparatu.
    Wniosek można łączyć telefony równolegle ale z umiarem.
    Może to jedynie pogorszyć słyszalność drugiej osoby z która rozmawiamy.
    Proponuję jak ktoś chce dużo aparatów podłączyć, to niech sobie założy małą centralkę kilkunumerową i problem z głowy.
    Powodzenia!!

Dodano po 2 [minuty]:

Nieprawdą jest że przy podłączeniu kilku aparatów równolegle wystepuje samozgłoszenie.
    Jesli nastąpiło to jakiś z podłączonych aparatów jest uszkodzony.
    Z mojej praktyki wiem że obwód dzwonienia to całkiem inny obwód od obwodu rozmowy wynika to ze schematu budowy aparatu.
    Wniosek można łączyc telefony równolegle ale z umiarem.
    Może to jedynie pogorszyć słyszalność drugiej osoby z która rozmawiamy.
    Proponuję jak ktoś chce dużo aparatów podłączyć, to niech sobie założy małą centralkę kilkunumerową i problem z głowy.
    Powodzenia!!
  • #29 4956320
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 5059932
    Pedro2003
    Poziom 17  
    Może i kolega R-mik ma rację ale mnie się jeszcze to nigdy nie zdarzyło.
    Po co komu łączyć kilka telefonów na jednej lini lepiej zainstalować sobie prostą małą centralkę i po kłopocie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego łączenia kabli telefonicznych w domu, aby umożliwić jednoczesne korzystanie z telefonów i internetu (Neostrada). Zaleca się łączenie gniazd telefonicznych równolegle, wykorzystując tylko dwie żyły (zieloną i czerwoną) na stykach 2 i 3 w gniazdku. Telefon podłącza się przez mikrofiltr (filtr DSL), natomiast modem Neostrady bezpośrednio do linii, co zapobiega zakłóceniom i utracie synchronizacji modemu. W przypadku instalacji z jednym gniazdem telefonicznym warto zastosować podwójne gniazdo mikro, które umożliwia równoległe podłączenie modemu i telefonu. Rozgałęźniki RJ11 są odradzane ze względu na możliwe spadki jakości i transferu. Kable telefoniczne powinny mieć odpowiednią jakość i skręt, np. kable typu YTKSY lub skrętkę komputerową, aby zapewnić stabilność połączenia, szczególnie przy Neostradzie i Videostradzie. Dyskutowano także o problemach z podłączeniem wielu aparatów telefonicznych równolegle, gdzie może wystąpić samozgłoszenie lub pogorszenie jakości rozmów, co można rozwiązać stosując małą centralę telefoniczną lub telefony bezprzewodowe z wieloma słuchawkami. Poruszono również kwestie napięcia i polaryzacji w linii telefonicznej, które nie mają istotnego znaczenia przy podłączaniu kabli. Wspomniano o alternatywach dla kabli, takich jak WLAN do bezprzewodowego dostępu do internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA