logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć zakłóceń w samochodach RC 27MHz z wyborem kanałów?

hubkacz 10 Mar 2007 10:20 1727 8
REKLAMA
  • #1 3662662
    hubkacz
    Poziom 11  
    Witam
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z samochodzikami sterowanymi radiowo. Mam 2 takie samochody, obydwa pracują na 27MHz i jeden z nich ma możliwośc wyboru 3 kanałów pracy ale niestety na każdym z nich nakładają się na siebie tak że zabawa dwoma samochodzikami obok siebie jest utrudniona. Mam w związku z tym prtośbę i pytanie czy ktoś mógłby mi podpowiedziec co zrobic, np zamontowac w jednym odbiornik na inną częstotliwośc z innego jakiegoś samochodzika- czy to jest do wykonania? Czy może są inne sposoby rozwiązania tego problemu? Dzięki za sugestie i podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 3663397
    mlody91
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    jeden z układów nadajnik-odbiornik można przestrojić, jeśli w obu urządzeniach częstotliwość generowana jest przez kwarce [ale w obu urządzeniach nad-odb są takie same np. 4Mhz], to można spróbować wstawić inny kwarc np. 6Mhz.
  • #3 3665849
    hubkacz
    Poziom 11  
    W nadajniku jest kwarc 27.145Mhz
  • REKLAMA
  • #4 3666744
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Do drugiego włóż 27MHz (stosunkowo łatwo dostępny i odstęp duży), zestrój cewkę (cewki) na max. moc sygnału. Przestrój cewkę (cewki) odbiornika posługując się sygnałem nadajnika. (Zakładam, że w odbiorniku nie ma kwarcu).
  • REKLAMA
  • #5 3667113
    andro998
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ja mam sporo modeli i u mnie wystarczy zmienic kwarce w odbiorniku i nadajniku , A jaka masz aparature ??
  • #6 3667127
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    Jezeli w odb. nie ma kwarcy - bedzie ciezko. Toto zbiera caly syf... A z tym niewiele da sie juz zrobic (poza wymiana odbiornika).
  • REKLAMA
  • #7 3667143
    hubkacz
    Poziom 11  
    Mam samochody: PlayKid Desperado - proste funkcje generowane przez nadajnik przód, tył, lewo, prawo ( to w jego nadajniku znalazłem ten kwarc 27.145) i Lego outdoor challenger 8675- też proste funkcje + tip tronic speed shift. Oba niźle dają sobie radę z jazdą na dworze.
  • #8 3667179
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    Teraz poszukaj w odbiorniku.
    Byc moze to nie sa kanaly, ale zmiana kodowania... Stad te problemy.
  • #9 3667833
    andro998
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    jak nie ma kwarcy do wymiany to lipa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem zakłóceń w samochodzikach RC pracujących na paśmie 27MHz z wyborem kanałów wynika z nakładania się sygnałów, co utrudnia jednoczesną zabawę dwoma modelami. Rozwiązaniem może być przestrojenie jednego z układów nadajnik-odbiornik poprzez wymianę kwarcu na inny o innej częstotliwości, np. z 27.145MHz na inny dostępny kwarc 27MHz lub inny, jeśli oba urządzenia mają kwarce generujące częstotliwość nośną. W przypadku braku kwarcu w odbiorniku, możliwe jest zestrojenie cewek odbiornika na maksymalną moc sygnału, jednak jest to trudniejsze i mniej skuteczne. W niektórych modelach kanały mogą być realizowane przez zmianę kodowania sygnału, co również może powodować interferencje. W sytuacji braku możliwości wymiany kwarcu lub przestrojenia odbiornika, jedynym rozwiązaniem jest wymiana odbiornika na inny pracujący na innej częstotliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA