logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić częstotliwość w zabawce RC, by uniknąć interferencji?

Davvvi 27 Gru 2018 18:27 4143 8
REKLAMA
  • #1 17655447
    Davvvi
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Witam. Wiem tematy są na forum i je przeczytałem. Jak to bywa problem to dwa autka reagujące na jeden pilot. Zabawka działa na 27Mhz. W nadajniku jest właśnie taki kwarc. W odbiorniku kwarca nie ma. Z nadajnika wylutowałem kwarc i wlutowałem taki na 40Mhz z innej zabawki, resztki nadajnika. Efekt taki ,że i tak oba samochodziki reagują na jednego pilota. Co jeszcze można zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 17655508
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17655532
    Davvvi
    Poziom 27  
    Kraniec_Internetów napisał:
    Trzeba sprawić, by autka się różniły, a dokładnie przestroić jedno na inną częstotliwość. Jest tam prosty obwód RLC. Zmieniając jego parametry zmienisz częstotliwość rezonansu

Kolego jeśli byś opisał jak to zrobić to byłoby super. Jeśli potrzeba fotek nie ma problemu, także zrobię.
  • #4 17655569
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17655622
    Davvvi
    Poziom 27  
    Tak to wygląda wszystko. Kwarc wlutowałem ten który był.
    Jak zmienić częstotliwość w zabawce RC, by uniknąć interferencji? Jak zmienić częstotliwość w zabawce RC, by uniknąć interferencji? Jak zmienić częstotliwość w zabawce RC, by uniknąć interferencji? Jak zmienić częstotliwość w zabawce RC, by uniknąć interferencji?
  • REKLAMA
  • #6 17656958
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 845
    Witam - można poprobować z wymianą rezonatora kwarcowego ale w granicach
    częstotliwości 27MHz czyli 27,120 MHz . do kupienia tu ;
    https://www.piekarz.pl/pl/?item=54398
    Natomiast należy również dostroić nadajnik z odbiornikiem kręcąc rdzeniem cewki .

Dodano po 40 [sekundy]:

• #7 17656966
    Davvvi
    Poziom 27  
    wojtek 9007 napisał:
    Witam - można poprobować z wymianą rezonatora kwarcowego ale w granicach
    częstotliwości 27MHz czyli 27,120 MHz .

Tylko dlaczego założenie kwarcu 40Mhz nie zrobiła żadnej różnicy? Liczyłem,że chodziarz nadajnik przestanie działać ale nie przestał. Przy tak małej różnicy w kwarcu raczej też nic to nie da.
  • #8 17657018
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 845
    Prawdopodobnie taki przeskok nic nie dał bez zmiany elementów towarzyszących
    w generatorze fali nośnej .
    Te płytki są produkowane w wersji 27 , 35 , 40 i inne ale tam towarzyszą wtedy
    elementy o innych wartośćiach .

Dodano po 18 [minuty]:

Tu jest przykład 27 na 49 .

Dodano po 33 [sekundy]:

• REKLAMA
  • #9 17657143
    Davvvi
    Poziom 27  
    Mam płytke z której wylutowałem kwarc. Tyle że jak widać płytka ze zdjęcia jest SMD, a ta od kwarcu THT. Główny mikroprocesor czy co to jest ma mniej więcej tyle samo pinów co na schemacie. Tak więc chyba bez zmiany nadajnika i odbiornika nie da się zbytnio nic zrobić? Wolałbym nic nie kupować gdyż autka kosztowały po 30zł i opłacalność przeróbki nie jest optymistyczna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z interferencją dwóch zabawek RC działających na częstotliwości 27 MHz, które reagują na jeden pilot. Wymienił kwarc w nadajniku na 40 MHz, ale nie przyniosło to oczekiwanych rezultatów. Uczestnicy dyskusji sugerują przestrojenie jednego z autek na inną częstotliwość poprzez modyfikację obwodu RLC oraz dostrojenie nadajnika z odbiornikiem. Wskazują również na konieczność zmiany elementów towarzyszących w generatorze fali nośnej, aby uzyskać skuteczną zmianę częstotliwości. Użytkownik rozważa również wymianę rezonatora kwarcowego w granicach 27 MHz, ale obawia się kosztów związanych z przeróbkami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA