logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta EP-1054 błąd C0410 - problem z płytą regulatora lampy kopiującej?

Goshky 26 Wrz 2003 14:51 4247 14
REKLAMA
  • #1 339732
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Ludzie pomocy!!!
    Mam teraz w serwisie EP-1054 z takim błędem. Może ktoś już z czymś takim walczył. Ja spędziłem przy tym kilka godzin i nic.
    Wyskakuje zawsze kiedy otworzy się pokrywę oryginału i na czujnik AE pada światło. Miałem okazję podmienić już czujnik ale to nie to. Sprawdziłem czujnik otwarcia pokrywy ale też dziłał (to kontaktron pobudzay magnesem w pokrywie). Sprawdziłem wg Field Service Manuala napięcie w punkcie JP14A-3 i wg procedury z instrukcji to by wychodziło na to że padła płyta regulatora lampy kopiującej bo czy ta świeci czy nie to tam jest cały czas 5V ale nie jestem pewny bo mało działałem w Minoltach. Może ktoś kto zna je dobrze z czymś takim się zetknął?
  • REKLAMA
  • #2 339827
    Szeniu
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    KOD C0410 - błąd lampy ekspozycji (nie świeci)
    sprawdż:
    - lampa
    - bezpiecznik termiczny
    - AE sensor
    - zasilanie i na końcu płyte główną
  • REKLAMA
  • #3 361977
    runner2
    Poziom 12  
    Przyjrzałem sie temu dokładnie.
    Na dobrej maszynie nie mogłem nic takiego znaleźć dopuki nie odłączyłem lampy
    wyciągnołem kabelek i pach c o410
    nio to masz albo spaloną lampe albo bezpiecznik
  • #4 362034
    Goshky
    Poziom 20  
    Koledzy jest tak.
    Lampa świeci normalnie, kopie robi eleganckie, wygląda na to że wszystko działa. Ale kopiarka stoi u klienta w takim miejscu, że rano przez okno słońce świeci po otwarciu klapy dokładnie prosto w czujnik AE i wtedy wyskakuje ten błąd. Czyli sytuacja jest bardzo nietypowa.
    Naprawiam te kopiarki od kilku lat chociaż mam ich mało ale nie spotkałem się z takim problemem.
  • #5 362310
    runner2
    Poziom 12  
    Ja też to robie troche czasu i też sie z tym nie spotkałem
    ale błąd c 0410jest na pewno gdy nie ma prądu na lampie
  • #6 362314
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    może kabel jest pęknięty i pojawiają się te błędy. Z tym światłem to Sam widziałeś, czy tak twierdzi klient?
  • #7 363698
    Goshky
    Poziom 20  
    Chłopaki chyba mam rozwiązanie.
    Ostatnio wezwał mnie klient który ma trzy takie maszyny. Wybrałem się tam z ochotą i totalne zaskoczenie: te maszyny też to mają i wychodzi na to że w minolcie 1054 to normalne. Przy każdej kopiarce oświetlenie czujnika AE ( ja robiłem to małą latarką) kończy się po 2 sek. pojawieniem błędu C0410 i maszyna się wyłącza. To chyba niemożliwe, że trafiłem na 4 tak samo zwalone EP1054. One po prostu tak mają i już.
  • REKLAMA
  • #8 371651
    runner2
    Poziom 12  
    Wiem Veni Vidi WIno
    tam jest czujnik
    Jak widzi że ma światło to myśli żę jest lampa włączona
    a jak może być włączona jak ona jej prądu nie daje
    I to nie jest nic zwalone
    tak samo jest przy 1050
  • REKLAMA
  • #9 371788
    SharpEye
    Poziom 12  
    Klientowi pozostaje zmienić maszyne albo lokalizację kopiarki albo czekać na inną porę roku żeby słońce wschodziło gdzie indziej i nie padało na czujnik.
  • #10 562148
    RafiB
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Niech ją przestawi w inne miejsce, na bank pomoże !!!!
  • #11 597485
    01_cezi
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Drodzy koledzy,
    (mam nadzieje, że tak mogę się zwracać)
    prosze zajrzec do Instrukcji Obsługi pkt.1 Zalecenia dot. bezpieczeństwa pracy 1.1 Instalacja kopiarki - miejsce pracy kopiarki

i tu mamy punkt (cyt)
    * miejsce nie narazone na bezpośrednie działanie światła słonecznego
    pozdr
    cezi
    ps normalka ten kod jak maszyna stoi przy oknie
  • #12 1170107
    defol
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam
    mam problem z tym kodem w 1050.
    Mianowicie kod zapala się od razu tzn. kopiarka nie zdąży nic zrobić. Zapala się jednocześnie czerwony kluczyk i brak toneru.
    Pytanie moje jest takie:
    Czy jest to możliwe że nie mogę zatwierdzić zmiany kodów bo kopiarka nie ma toneru?Nie mogę np. zmienić ilości kopii bębna, tzn. zmienić mogę ale nie mogę zatwierdzić startem bo nie reaguje. Kontrolka bębna nie świeci się.
    Myslałem, że może to jest to o czym pisaliście, że stoi w za jasnym pomieszczeniu ale zniosłem ją do zupełnej ciemnicy i to samo.
    Lampa ma przejście 4,7 Ohma więc jest dobra.
    Napiszcie chociaż skąd mogę ściągnąć manuala do 1050 bo w wyszukiwarce na elektrodzie nie znalazłem.
    Ale wolałbym jakieś konkretne podpowiedzi.
    Klient twierdzi, że wczoraj rzeczywiście dużo na niej kopiował-kilkaset stron-i było ok. Dziś rano włącza i trup.
    Sprawa jest tym bardziej pilna, że tydzień temu robiliśmy w niej konserwację.
    Pozdrawiam i czekam
  • #13 1173291
    Waldek_j
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    witam
    proponuje najpierw skasowac kod bledu swichem na plycie glownej.
    napisz jaki bedzie efekt.

pozdrawiam waldek
  • #14 1175897
    defol
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Dzięki
    pomogło kopiareczka śmiga.
    Co to było? Czy nie będzie tak, że za 100 kopii klientowi znowu stanie sie to samo?

Dodano po 2 [godziny] 50 [minuty]:

Ufffff....
    Dobrze że nie oddałem jej klientowi.
    Zrobiłem ok 100 kopii i było ok.
    Wyłączyłem, włączyłem zrobiłem ok 30 i było super.
    Już miałem ją odwieźć ale coś mnie tknęło, żeby jeszcze raz sprawdzić.
    Włączyłem i co ...ten sam kod. Odkręciłem tył kopiarki, wcisnąłem switch na płycie głownej i chodzi.
    Co jest nie tak???
    Bo tak mozna w kółko tylko co mam powiedzieć klintowi:"Jak się pojawi kod to odkręć se pan tył i wciśnij przycisk"?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem błędu C0410 w kopiarkach Minolta EP-1054, który oznacza błąd lampy ekspozycji (lampa nie świeci). Błąd pojawia się szczególnie po otwarciu pokrywy oryginału, gdy światło pada na czujnik AE. Sprawdzono czujniki, bezpiecznik termiczny, lampę oraz napięcie na płycie regulatora lampy kopiującej, jednak problem nie ustępował. Okazało się, że w modelu EP-1054 (oraz podobnym 1050) jest to znany efekt, gdy światło słoneczne pada bezpośrednio na czujnik AE – urządzenie mylnie interpretuje to jako włączoną lampę, mimo braku zasilania lampy, co skutkuje błędem i wyłączeniem kopiarki. Rozwiązaniem jest zmiana lokalizacji kopiarki na miejsce niewystawione na bezpośrednie światło słoneczne lub oczekiwanie na inną porę roku. W jednym przypadku błąd C0410 można było skasować ręcznie przyciskiem na płycie głównej, co tymczasowo przywracało działanie urządzenia. Dyskusja podkreśla, że błąd ten niekoniecznie oznacza uszkodzenie lampy czy płyty regulatora, lecz jest związany z warunkami oświetleniowymi i konstrukcją czujnika AE w tych modelach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA