logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd C410 w Minolcie EP1054 - co oznacza i jak go naprawić?

copytech 14 Wrz 2005 16:37 1696 15
REKLAMA
  • #1 1817721
    copytech
    Poziom 11  
    Błąd C410 w minolcie ep1054, co to za blad? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1817831
    bbrutus
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Witam

błąd lampy expozycji.
  • REKLAMA
  • #3 1817851
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Tylko nie zapomnij że kasuje się to switchem z tyłu kopiarki !!! (na płycie głównej)

C.
  • #5 1824387
    machina73
    Ocena: 8
    Uwaga,Uwaga lampa jest sprawna nie kombinuj kopiarka wywaliła błąd ok godziny 14? Jesli tak to zmień miejsce ustawienia kopiarki.
  • REKLAMA
  • #6 1824414
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    machina73 napisał:
    Uwaga,Uwaga lampa jest sprawna nie kombinuj kopiarka wywaliła błąd ok godziny 14? Jesli tak to zmień miejsce ustawienia kopiarki.

w związku z wypowiedzią kolegi mam pytania :

czy maszyny mają wbudowany kompas lub zegar ?

co ma miejsce ustawienia maszyny do godziny ?

to nie jest post wyśmiewający - poprostu zrzera mnie ciekawość

rozumie że ustawienie kopiarki np pod oknem może mieć wpływ ale co ma do tego godzina ?
  • REKLAMA
  • #7 1824471
    machina73
    Uwaga, Uwaga udzielam odpowiedzi...
    Miałem w swojej karierze dwa takie przypadki za pierwszym razem też się zastanawiałem nad zdrowiem swoim psychicznym ale za drugim no cóz.
    Jak wiadomo o pewnych porach roku słonko nasze kochane znajduje się na pewnej przewidywalnej wysokosci nad horyzontem i ...
    świeci tak sobie prosto w czujnik w układzie skanera w w/w kopiarce ( jeśli ta jest odpowiednio ustawiona do okna półką wyjścia papieru )odbijając promienie od jej lusterek.
    Sztucznie można wywołac taki efek przy pomocy lampki byle jakiej.
  • #8 1825809
    copyman
    Co do faktu godz. 14 to trochę dziwne , bo jak wszyscy wiemy o 14 jest różna ilość słońca w zależności od pory roku :-) ale ogólnie to prawda ! Mam klienta u którego ksero(EP-3050) stoi tuż przy oknie wystawowym i w słoneczne dni bywają problemy z kodem awarii lampy lub czujnika AE. Podobnie rzecz się ma z np. EP-1052/1054/1083 itp. stojących koło drzwi wejściowych. W okresie zimowym błędy utrwalacza zdarzają się częściej !!!

C.
  • #9 1826971
    machina73
    Co do błędów utrwalania to się zgadza w okresie jesień-zima wzrasta zapotrzebowanie na ciepło a pracownicy biur dogrzewają się czy popadnie
    i wywala C-500 miałem taka, minoltę/developa przy której bywałem 2 razy dziennie ponieważ w sąsiedztwie znajdował się zakład i jak tam właczyli zgrzewarkę do gumy to w całym budynku gasło światło ten błąd mogą powodowac zaniki lub chwilowe spadki napięć w sieci energetycznej
  • #11 1830982
    01_cezi
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Sugeruje poczytac instrukcje obsługi - ustawienie kopiarki - to juz było przerabiane - należy ustawic maszyne tyłem dościany i po problemie.
    cezi
  • #12 3533780
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam
    Próbuje wszędzie szukać pomocy i nikt nie potrzafi odpowiedzieć na pytanie dlaczego pojawia sie ten błąd C0410 bo napewno nie dlatego że światło pada na czujnik. Ja mam taki problem że włanczam kopiarkę jest wszystko ok. otwieram przednią klapę - zamykam ją po czym słyszę jakieś pykanie z tyłu kopiarki tak jakby się jakiś bezpiecznik przełanczal i kopiarka wywala ten błąd - kto mi pomoże to wysyłam dużą wlachę!!!
  • #13 3533895
    copyman
    A jak nie otworzysz przedniej klapy i włączysz start? Ja obstawiałbym płytkę PWB-C. przelutuj ją dobrze , bo kilka razy cuuuda miałem przez nią. Szczególnie serię padniętych tranzystorów od klapy przedniej :-(. Sprawdź też przy okazji zasilacz i zasilacz lampy.

C.
  • #14 3536135
    Beton1906
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    W jednej 1054 powodem wyrzucania kodu c410 były zaśniedziałe styki lampy ekspozycyjnej razem z mocowaniami tej lampy!
    Pozdrawiam
  • #15 3690533
    gruby71830
    Poziom 10  
    Spróbuj wykonać tryb F5 (tzn. skalibrowanie czujnika AF i ustawienie jasności dla trybu AUTO). -powinno pomóc. Ewentualnie podłącz kopiarkę przez filtr przeciwzakłóceniowy (acar). Pozdrawiam@!!!!!!!!!!!!!!
  • #16 3692057
    habelj
    Poziom 16  
    Witaj.
    Żeby troszkę więcej się dowiedzieć o tej usterce zmierz napięcie jakie jest pomiedzy złączem, na płycie głównej, PJ14A-3 a masa. Podaj jego wartość przy kopiarce podczas normalnej pracy, stanie uśpienia i po zamknięciu klapy. Przy tym ostatnim pomiarze sprawdz zachowanie się tego napięcia, czy rośnie, spada, czy pokazuje się w ogóle. Czekam na wyniki pomiarów. Wtedy będę mógł Ci powiedzieć coś więcej. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Błąd C410 w kopiarkach Minolta EP1054 oznacza problem z lampą ekspozycyjną lub jej czujnikiem. Przyczyną może być zaśniedziałe styki lampy, uszkodzona płytka PWB-C, problemy z zasilaczem lampy lub chwilowe spadki napięcia w sieci. Często błąd pojawia się, gdy światło słoneczne pada bezpośrednio na czujnik ekspozycji, zwłaszcza gdy kopiarka stoi blisko okna lub drzwi, co powoduje fałszywe sygnały. Zaleca się ustawienie urządzenia tyłem do ściany, kalibrację czujnika AF (tryb F5) oraz sprawdzenie i przelutowanie płytek elektronicznych. Reset błędu wykonuje się przełącznikiem na płycie głównej z tyłu kopiarki. Warto także monitorować napięcia na złączach płyty głównej podczas pracy i po zamknięciu klapy. Problemy z błędem C410 mogą nasilać się w okresie zimowym lub przy zakłóceniach sieciowych. Dostępne są instrukcje i manuale online, które szczegółowo opisują diagnostykę i naprawę tego błędu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA