logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LINUX do robieia obrazów partycji i naprawy dysków

laik123 10 Mar 2007 13:28 4951 6
REKLAMA
  • #1 3663220
    laik123
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam szukam jakiejś dystrybucji linux boot-owanej z cd, która zaiera narzędzia z interfejsem graficznym pozwalające zrobić obraz partycji jak ghost, a również zawierające inne narzędzia z interfejsem graficznym do odzyskiwania danych i naprawy dysków. spore wymagania ale może ktoś coś takiego widział ;-] jak tak to proszę o info.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3667754
    pawelo_pl
    Poziom 12  
    A ja polecam nie linuxowy MiniPE ...
  • REKLAMA
  • #6 3689234
    wolfikus
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Ja w pracowni mam pewne ograniczenia i pozostaje mi na tych złomach tylko wersja dyskietkowa.

wkładasz pierwszą dyskietkę boot potem jak powie wsadź root to wsadzasz enter a potem już masz konsole. Używam od dawna na pracowni i w domu i nie narzekam :-).

Instrukcja obsługi: :-)
    pobrać plik boot1.zip i root.zip (nie wiem po co są dwa boot'y u mnie na jednym działa)
    uruchomić program rawrite wpisać nazwe pierwszego pliku i zrobi się dyskietka
    drugi podobnie

potem wkładamy dyskietkę boot i czekamy jak pokaże się komunikat to zmieniamy na root i wciskamy enter, potem pokazuje się konsola.
    patrzymy na ekran i tam piszę jak nazywają się nasze dyski u mnie
    hda1 - pierwsza partycja tam gdzie mam windowsy na pracowni
    hda2 - druga partycja tam gdzie mam kopie windowsów w tym programiku
    hda3 - linux

w konsoli
    mount -t vfat /dev/hda2 /mnt (enter)
    partimage
    wybieramy, która partycja ma być kopiowana u mnie zostaje na hda1
    potem niżej (tab) wpisuje ścieżkę do dysku na którym ma zapisać kopie
    "/mnt/kopia"
    i już można tylko f5, f5.
    Program obsługuje też połączenia z siecią ale jeśli nie znajdzie sieciówki to jest problem :-). Jest on na płycie sysresccd ale u mnie płyta nie wstaje :-(. (po prostu takie zabytki mam)
    Jakby ktoś dysponował programikiem, który potrafi to samo w tak krótkim czasie (ok 10 min. partycja 1GB z hakiem) to było by mi miło :-)
    Poszukuje polskiego języka do konica 7033 może jakaś mała wymiana ?? :-)
    Załączniki:
    • root.zip (1.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • boot2.zip (901.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • boot1.zip (924.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • rawrite.exe (12.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3689795
    mmacias
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A ja bym polecał BartPE i do tego plugina Drive Image XML
    1. http://www.nu2.nu/pebuilder/
    2. http://www.runtime.org/dixml.htm

Co prawda będzie to na windowsie XP ale wersje preinstalacyjne tegoż systemu są legalne i każdy może takie coś mieć. Robi się to łatwo szybko i przyjemnie a ma taką przewagę nad obrazem dysku w linuxie że nie tylko robi obraz bit po bicie ale także plikami i z kompresją - działa tak samo jak ghost a jest legalne.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano dystrybucji Linuksa bootowanej z CD, zawierającej narzędzia z graficznym interfejsem użytkownika do tworzenia obrazów partycji (podobnych do Ghosta) oraz do odzyskiwania danych i naprawy dysków. W odpowiedziach polecono narzędzia takie jak Partition Image, które oferuje zarówno linię poleceń, jak i GUI, oraz specjalną dystrybucję ratunkową SystemRescueCD (sysresccd.org) zawierającą zestaw narzędzi systemowych z interfejsem graficznym. Wspomniano także o alternatywie w postaci MiniPE – środowiska bootującego z dyskietki, umożliwiającego pracę w konsoli z narzędziem partimage do tworzenia obrazów partycji. Dla użytkowników Windows XP zaproponowano BartPE wraz z pluginem Drive Image XML, który pozwala na tworzenie obrazów dysków z kompresją i kopiowaniem plików, działając podobnie do Ghosta, ale w środowisku Windows.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA