logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adobe Photoshop CS2 - Jak uzyskać efekt czarno-białej fotki z kolorowymi oczami?

DntSLn 10 Mar 2007 16:47 38558 12
REKLAMA
  • #1 3663846
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam, od kilku dni jestem w posiadaniu Adobe Fotoshop CS2.
    Zastanawia mnie jak znacie sposoby na ładną edycję fotek. Jak narazie bawiłem się w nakładanie napisów - wychodzi mi dość ładnie.

Interesują mnie takie efekty jak:
    - czarno-biała fotka z np. kolorowymi oczami
    - efekt rozmycia od środka czy od zewnątrz.. (na środku obraz jest normalny a ku brzegom się rozmywa..)
    - jeżeli znacie jakieś ciekawe efekty, to bardzo proszę o screeny opisy czy nawet linki do artów o tym.

"Szukajka" nie boli.. więc szukałem w googlach i na Elce, nie znalazłem interesujących mnie rzeczy.

Proszę o dość prosty język - jestem początkujący, a pewnie innym też się przyda:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3663899
    comer3
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Rozmycie brzegów zdjęcia można uzyskać w ten sposób:
    1. Narzędziem "zaznaczanie prostokatne" zaznacz fragment, ktory ma pozostać ostry
    2. Z górnego menu wybierz "zaznacz" > "odwrotność"
    3. Z górnego menu wybierz "zaznacz" > "wtapianie" - tu wpisz wartość
    (musisz poeksperymentować z wielkością - to zależy od wielkosci zdjęcia)
    4. Z górnego menu wybierz "filtr" > "rozmycie" > "rozmycie gausowskie"- wpisz wartość
    (tu też musisz poeksperymentować z wielkością - zależy od wielkosci zdjęcia)
    5. kliknij Enter ;)

Jeśli chodzi o "kolorowe" oczy na czarno białej fotografi, to może by się dało się coś takiego zdziałać poprzez zabawę z warstwami... Jak znajdę więcej czasu to postaram się coś pobawić i jeśli coś z tego wyjdzie to wrzucę tutaj opis..:)

Opis jak zrobić szybko zdjęcie z kolorowymi elementami jest tutaj: http://www.planetphotoshop.com
    Po zastosowaniu sie do tego tutoriala, (a zajęło mi to dosłownie kilka minut) efekty końcowe wyglądają tak:
    (ja bym to jakoś zmęczył na warstwach, a tutaj proszę - da się łatwiej i to z przyzwoitym efektem..;) )

Przed:

Adobe Photoshop CS2 - Jak uzyskać efekt czarno-białej fotki z kolorowymi oczami?

Po:

Możesz poszukać również tutaj - jest wiele ciekawych efektów:
    http://www.planetphotoshop.com/category/effects/?id=tutorials_effects

Pozdrawiam!
    :)
  • REKLAMA
  • #3 3665082
    DntSLn
    Poziom 22  
    Bardzo Ciekawe linki... sporo się nauczyłem:)

Proponuję jednak, by temat nie został zamknięty... wiele osób będzie się mogło podzielić swoimi krótkimi opisami tak jak to zrobił kolega. Ja ze swojej strony dziękuję, wrzucam fotkę z ""rozmyciem"" (nad oczkami jeszcze popracuję) i klikam w należne pomógł.

Pozdrawiam serdecznie, Kuba.

P.S.
    Co do załączników... która lepsza?
    Umieszczam jeszcze grafikę nie mojej produkcji.. zastanawia mnie jak tego dokonać?
    Adobe Photoshop CS2 - Jak uzyskać efekt czarno-białej fotki z kolorowymi oczami?Adobe Photoshop CS2 - Jak uzyskać efekt czarno-białej fotki z kolorowymi oczami?Adobe Photoshop CS2 - Jak uzyskać efekt czarno-białej fotki z kolorowymi oczami?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #4 3665155
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    http://www.graffik.pl/index.html
    Kolego, Photoshop CS2 to potężna aplikacja (jest już CS3) i osobiście polecam literaturę: Po prostu Photoshop E.Weinmann oraz Adobe Photoshop CS2 Oko w oko Dece McClelland. Sam się na tym uczyłem, wszystko co chcesz i jeszcze sto razy wiecej tam znajdziesz, poza tym polecam czasopismo Photoshop (19 zł co dwa miesiące ale warto bo są tam CD z opisami różnych tematów).
  • REKLAMA
  • #5 3665228
    DntSLn
    Poziom 22  
    Rozumiem, właśnie przeglądam w sieci arty, tak jak polecił kolega wyżej.

Człowiek się uczy całe życie:)
  • REKLAMA
  • #6 3665708
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Dn'tSLn napisał:
    Rozumiem, właśnie przeglądam w sieci arty, tak jak polecił kolega wyżej.

Człowiek się uczy całe życie:)

:arrow: Może jeszcze zacznij tak na początek od efektu czerwonych oczu ... :idea:
  • #7 3666394
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6464
    Dn'tSLn napisał:

Umieszczam jeszcze grafikę nie mojej produkcji.. zastanawia mnie jak tego dokonać?
    Pierwsza grafika to raczej efekt działania jakiegoś programu do generowania scen 3D, drugie zdjęcie, poza napisem to zwykła fotografia, ew. złożenie dwóch fotografii (w tle latarnie uliczne), trzecia to negatyw drugiej.
  • #9 3670452
    DntSLn
    Poziom 22  
    W 2 oraz 3 fotografii zastosowałem efekt rozmycia, tak jak podpowiedział kolega "comer3".

Czy mógłby ktoś podać nazwę programu do uzyskiwania efektu z grafiki 1?

Pozdrawiam
  • #10 3671091
    comer3
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Obejrzyj ten tutorial:
    http://www.planetphotoshop.com/distorted-3d-grid.html
    , a przy odrobinie wyobraźni będziesz mógł coś podobnego stworzyć (oczywiście w Photoshopie)

Opis rozmycia, który zamieściłem w pierwszym poście doskonale nadaje się na rozmycie brzegów zdjęcia, jesli chcemy je wkomponować w jakieś inne tło..
    Natomiast jeśli chodzi o jakieś konkretne rozmycie tła, a pozostawienie osoby, lub przedmiotu w środku kadru w normalnej ostrości, dużo lepsze efekty daje taka metoda:

1. Zaznacz lassem (dobrze do tego celu nadaje się lasso magnetyczne) lub różdżką, obszar (osobę, przedmiot) który ma pozostać ostry,
    2. Z górnego menu wybierz "Zaznacz" -> "Odwrotność" (Ctrl+Shift+I)
    3. Z górnego menu wybierz "Filtr" -> "Rozmycie" -> "Rozmycie promieniste" (tutaj musisz pobawić się jesli chodzi o wielkość i metodę rozmycia)
    4. Możesz również zamiast "Rozmycia promienistego" wybrać "Poruszenie", lub "Rozmycie gaussowskie" z promienim powyżej 8 (ale to wszytko zależy od zdjęcia, które przerabiasz :) )

Życzę miłej zabawy (efekty naprawdę są ciekawe - później wrzucę jakieś małe przykładowe screnny) ... :)
    Kilka zdjęć, obrazujacych metodę rozmywania tła opisaną wyżej..:)
    Przed:
    Adobe Photoshop CS2 - Jak uzyskać efekt czarno-białej fotki z kolorowymi oczami?Adobe Photoshop CS2 - Jak uzyskać efekt czarno-białej fotki z kolorowymi oczami?
    Po:
    Adobe Photoshop CS2 - Jak uzyskać efekt czarno-białej fotki z kolorowymi oczami?Adobe Photoshop CS2 - Jak uzyskać efekt czarno-białej fotki z kolorowymi oczami?
  • #11 3676708
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ostatnio trochę się bawiłem opcjami zaznaczenia i rozmycia....

• #12 4628654
    DntSLn
    Poziom 22  
    Witam ponownie!

Zaopatrzyłem się już w wersję CS3 i stwierdzam że program jest naprawdę bardzo potężny!

Nie potrafię jednak wgrywać do niego dodatków...
    Ściągnąłem z sieci coś takiego: http://lassekorsgaard.deviantart.com/art/Custom-Shape-Pack-25734024 Nie wiem jednak jak to zainstalować i wykorzystać.

Chciałbym powstawiać te grafiki na zdjęcia.

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
  • #13 4630623
    jajek92
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    No fajnie fajnie... ja też się bawie tym programem ostatnio pomyślałem nad tunigiem różnych samochodów... i oto efekty mojej pracy:
    Adobe Photoshop CS2 - Jak uzyskać efekt czarno-białej fotki z kolorowymi oczami?Adobe Photoshop CS2 - Jak uzyskać efekt czarno-białej fotki z kolorowymi oczami?Adobe Photoshop CS2 - Jak uzyskać efekt czarno-białej fotki z kolorowymi oczami?
    Oczywiście w ten drugi włożyłem więcej serca.
    Edit:
    Dorzucam mój najnowszy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy technik edycji zdjęć w programie Adobe Photoshop CS2, ze szczególnym uwzględnieniem efektu czarno-białej fotografii z kolorowymi oczami oraz rozmycia obrazu od środka ku brzegom. Opisano metodę rozmycia brzegów zdjęcia poprzez zaznaczenie obszaru ostrego, odwrócenie zaznaczenia, zastosowanie wtapiania krawędzi i użycie filtru rozmycia gaussowskiego. Alternatywnie, dla efektu rozmycia tła z zachowaniem ostrości centralnego obiektu, zalecane jest zaznaczenie obiektu lassem magnetycznym, odwrócenie zaznaczenia i zastosowanie rozmycia promienistego lub innych filtrów rozmycia. Wskazano również na możliwość uzyskania efektu kolorowych oczu na czarno-białym zdjęciu poprzez manipulację warstwami, choć bez szczegółowego opisu. Podano linki do tutoriali i literatury dotyczącej Photoshopa CS2 oraz CS3, a także przykłady efektów graficznych i dyskusję o instalacji dodatków (custom shapes) w wersji CS3. Wskazano na przydatność narzędzi takich jak zaznaczanie prostokątne, lasso magnetyczne, różdżka, oraz filtry: rozmycie gaussowskie, rozmycie promieniste i rozmycie poruszenia. Omówiono także przykłady efektów graficznych i źródła tutoriali online.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA