logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić moduł 100Hz do TV Samsung SP46L5H1X? Awaria obrazu.

leoTDI 10 Mar 2007 16:48 3023 17
REKLAMA
  • #1 3663849
    leoTDI
    Poziom 11  
    witam,

posiadam 46" TV tylnoprojekcyjny Samsung SP46L5H1X.

Niestety pewnego dnia obraz zaniknął, a dokładniej nie ma go przez większość czasu, gdyż chwilami potrafi "wskoczyć", i to wyłącznie w przypadkach kiedy jest ciemne (czarne) tło. Jednak gdy tylko pojawi się więcej jaśniejszego fragmentu, obraz zanika i ekran świeci na fioletowo.

TV oddałem do serwisu, i orzeczono awarię zespołu (generatora?) 100 Hz. I czekam na telefon z tego serwisu ... 2 m-ce. I dalej mam dzwonić i dowiadywać się, ale ja już straciłem cierpliwość...:cry:

Pytanie:
    ----------
    Czy ktoś może mi podać jakie jest oznaczenie tego modułu :idea: oraz gdzie to cholerstwo mogę nabyć :?:

Podejrzewam, że jeśli będę dalej polegał na serwisie, to mogę się niedoczekać :cry:

ps
    TV był swego czasu w sprzedaży sieci MM
  • REKLAMA
  • #2 3665253
    DIGITAL-PRO
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Witam
    Jezeli chodzi o moduł cyfrowy(digital board) to jest to:
    BP95-00103A

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3667410
    leoTDI
    Poziom 11  
    DIGITAL-PRO napisał:
    Witam
    Jezeli chodzi o moduł cyfrowy(digital board) to jest to:
    BP95-00103A

Pozdrawiam

dziękuję BAAARDZO za odpowiedź :D

Czy poza drogą serwisową Samsunga jest inna możliwość nabycia tego modułu :?:
  • REKLAMA
  • #5 3671486
    Smoczy
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    naprawiaj, w większości przypadków pęknięcia cyny.
  • #6 3677113
    leoTDI
    Poziom 11  
    Smoczy napisał:
    naprawiaj, w większości przypadków pęknięcia cyny.

Smoczy,

ok - podejmę próbę (1.300,- tu kupa kasy :( ). Dziękuję za podpowiedź.

Nigdy jednak nie rozbierałem TV tylnoprojekcyjnego.
    Na co zwrócić uwagę, kiedy już śrubki z tylnej obudowy odkręcę ? (lustro, czy inne (?)
  • #7 3677440
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ocena: 129
    Zwrocz uwage na kineskopy, czy niewycziekl olej ( niewiadomo czemu najczenszcziej puscza niebieskij ). Jerzeli tak, najpierw myczie plyty...
  • #8 3677608
    leoTDI
    Poziom 11  
    rtv.service napisał:
    Zwrocz uwage na kineskopy, czy niewycziekl olej ( niewiadomo czemu najczenszcziej puscza niebieskij ). Jerzeli tak, najpierw myczie plyty...

rtv.service,

ale jakie kineskopy i jaki olej 8-O ?!
    Dla przypomnienia ... to tylnoprojekcyjny TV z x3 matrycą LCD.

ps
    z tym sprawdzeniem lutów to trochę mnie zaskoczyło, bo wydawało mi się, że tam aż takiego "amperażu" nie ma :?
    Jedyne co tam ma moc, to lampa 100W.
  • #9 3677627
    rtv.service
    Poziom 29  
    O.K., lcd, to lcd, ale dla czego 100Hz?
    Oczywiszczie, oleju w LCD niebedze...
  • #10 3677654
    leoTDI
    Poziom 11  
    rtv.service napisał:
    O.K., lcd, to lcd, ale dla czego 100Hz?
    Oczywiszczie, oleju w LCD niebedze...

taką informację przekazał mi Pan z serwisu, że uszkodzeniu uległ moduł 100Hz. Moduł ściągają z Niemiec i jak już pisałem na wstępie ... za chwilę będą już 2 miesiące :(

Też się zastanawialem "co ma piernik do wiatraka" ? :? czyli co ma współnego moduł 100Hz z zanikiem obrazu :?: (przy czym jak pisałem w całkowicie ciemnym scenach czasami obraz wskakuje).
  • REKLAMA
  • #11 3677746
    rtv.service
    Poziom 29  
    Nieznam tego modeliu, myszlalem o SP42W5H, rze inna modyfikacia tego drugiego, ale modul 100Hz jakosz tu niekleiszie...
  • #12 3679489
    michalk2
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Jest to projektor typu DLP i nie ma tam "3xLCD" - na chipie Texas'a znajduje się bardzo dużo mikrolustereczek niezależnie sterowanych.
    Może chodzi im o moduł DMD lub płytę logiki?
  • #13 3680014
    leoTDI
    Poziom 11  
    michalk2 napisał:
    Jest to projektor typu DLP i nie ma tam "3xLCD" - na chipie Texas'a znajduje się bardzo dużo mikrolustereczek niezależnie sterowanych.
    Może chodzi im o moduł DMD lub płytę logiki?

michalk2,

sorki, ale chyba wiem ... co mam i piszę :sm9:

Poza tym pisze na obudowie LCD :!:

ps
    pomyliłeś na pewno z SP-47L7 ... na bank
  • #14 3698358
    leoTDI
    Poziom 11  
    michalk2 napisał:
    Napisałeś tylnoprojekcyjny więc o jakich 3xLCD mówisz? O ile znam takie tv z warsztatu to są tam trzy kineskopy z soczewkami (stąd ten płyn).
    A co do modułu 100Hz to może tak nazwali digital board?

Ja piszę - nie mówię :wink: - o 3 oddzielnych matrycach LCD, tj. każda o rodzielczości 1280x720 dla każdego z 3 podstawowych kolorów (3x1280x720 = ~2,7 mln = standard HDTV 720p). Lampa 100W świeci, światło z niej rozdziela się na 3 podstawowe barwy, po czym każda z tych 3 wiązek światła poprzez pryzmaty pada na "swoją matrycę" LCD. Potem wiązki są te łączone w jedną, i w końcu poprzez skomplikowaną optykę + lustro rzutowane na ekran TV. I to tyle zasady działania. Jak napisałem, to był bardzo drogi TV, i mam teraz cholerny z nim problem.

Dziś przy tych kłopotach wiem jedno, NIE kupię już następnym razem TV SAMSUNG :cunning:

Interweniowałem w centali Samsunga w W-wie i obiecali pomoc. Zobaczymy :!:. Napisali, że część trudno dostępna i tak dalej ....
    Ale jak wydawałem 20 koła, to nie było problemu :!: Stąd moje rozgoryczenie dot. ew. przyszłego zakupu spod znaku Samsung :twisted:
  • #15 3699127
    rtv.service
    Poziom 29  
    Apropo projektora... W jednym z naprawianych projektorow (wlasznie Samsung LCD) byl uszkodzony modul dzwieku i po szynie robil zamieszanie w calym tv, wydawaloszie, rze uszkodzone niewiadomo co, tylko nie NICAM... po wymianie plyty z NICAM (raptem ~100euro) wszystko ruszylo.
    Czy aby napewno wiesz czego szukasz?
    Takie powiedzenie "modul 100Hz", to bzmi jak "niewiadomo co".
    Pozdrawiam i slurze pomoco...
  • #16 3949373
    leoTDI
    Poziom 11  
    witam serdecznie,

kochani, dalej nie mam tego modułu. A próbowałem wszystkiego (min. interwencja w Samsung Polska ... ale oni mają takich jak ja w szerokim poważaniu, tj. kiedy minie już gwarancja to uważają, że to wyłącznie problem serwisu, interwencja w Samsung Niemcy, Samsung Holandia (ponoć tam są magazyny, później okazuje się, że jedak nie tam, a w Anglii, itp. itd. ...).

W zasadzie pozostaje mi liczyć wyłącznie na waszą pomoc :D

Prawidłowa nazwa modułu to :
    -------------------------------------
    BP94-00566F (MAIN)

Za Waszą pomoc w zdobyciu tego modułu (namiar) lub jego odpowiednika będę niezmiernie wdzięczny :D
  • #17 3951310
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ale czy aby napewno ten modul robi zamieszanie, jak go kupisz (nietak tanio), juz tak i zostanie...
  • #18 4661907
    mostron
    Poziom 2  
    Siemka, mam taki sam projektor, tylko inny problem. Na ekranie mam różowe paski, obraz jest tak pochlastany że nic zupełnie nie widać, po za trzema centymetrami na samej górze ekranu. Nie wiem czym to jest spowodowane. Ale jak zdejmę obudowę to pojawia mi się płytka i jak poruszam jedną z par kabelków AL1 (chyba takie oznaczenie tam jest), to na kilka minut obraz powraca do normalności, niestety tylko czasami udaje mi się to. Nie sądzę żeby była to kwestia kabelków, chyba problem jest ukryty gdzieś głębiej. Czy wie ktoś co to może być jak to naprawić i jak do tego się zabrać? Nawet zdjęcie mogę zamieścić jak to wygląda. Za to jak wchdze do MENU to jego widok jest ok, za to w tle obraz nie zmienia się, nadal jest lipa... :/ nie zależnie od tego czy jest podłączona antena naziemna czy dekoder satelitarny, tu dzież laptok... help

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telewizora tylnoprojekcyjnego Samsung SP46L5H1X zgłasza problem z zanikiem obrazu, który pojawia się głównie przy jasnych fragmentach ekranu, a ekran świeci na fioletowo. Serwis zdiagnozował uszkodzenie modułu 100Hz, jednak dostępność części jest bardzo ograniczona, a czas oczekiwania na moduł z Niemiec wynosi już około dwóch miesięcy. W dyskusji podano oznaczenie modułu cyfrowego (digital board) jako BP95-00103A oraz później poprawione BP94-00566F (MAIN). Użytkownicy sugerują możliwość naprawy poprzez sprawdzenie i przelutowanie połączeń, gdyż często problemem są pęknięcia cyny. Wskazano również, że telewizor posiada trzy matryce LCD (3x1280x720) i lampę 100W, a nie jest projektorem DLP, co wyklucza obecność kineskopów i oleju. Cena modułu w jednym z serwisów wynosi około 1300 zł. Dyskusja porusza także wątpliwości co do faktycznej roli modułu 100Hz w problemie z obrazem oraz trudności w zdobyciu części zamiennych bezpośrednio poza serwisem Samsunga. Jeden z użytkowników opisuje podobny model z problemem różowych pasków na ekranie, sugerując możliwe uszkodzenie płyty lub połączeń kablowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA