logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw kina domowego - czy dobrze wybrałem ? Doradzcie

bhp57 10 Mar 2007 17:29 1725 13
REKLAMA
  • #1 3663985
    bhp57
    Poziom 11  
    http://media-max.pl/product_info.php?cPath=23&products_id=70

Co powiecie o tym zestawie ??? Kolumienki po odluchach bardzo fajne

Czy amplituner i dvd ma najpotzrebniejsze funkcje?? Poniewa zniejest to najwuzszy model..

Nie znam sie za bardzo ale w instrukcji DVD wyczytalem ze nie ma HD

Zestaw ma byc do nowego telewizora smasunga LCD 40 cali

Amplituner Pioneer VSX-516

Moc wyjściowa: 6x 100W
    Wejścia: USB na panelu przednim, 2x koaksjalne, 1x optyczne, 3x audio, 3x audio/video, 2x composite
    Wyjścia: 1x audio, 1 AV + 1V, 2x composite, 1x przedwzmacniacza dla subwoofera
    Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby Pro Logic IIx, DTS, DTS 96/24, DTS-ES Discrete 6.1, DTS-ES Matrix 6.1, DTS NEO:6, WMA 9 Pro
    System autokalibracji z mikrofonem MCACC
    Zapamiętywanie 30 stacji tunera

Odtwarzacz Pioneer DV-490

Odtwarzane formaty: CD, CD-RW, DVD, DVD-RW, DivX, MP3, SVCD, WMA, VCD, JPEG
    Odtwarzane płyty: DVD -R/-R DL/-RW/-RW DL/+R/+RW, SVCD, VCD, CD -R/-RW
    Wyjścia: HDMI, component, Euro-SCART, Audio RCA
    Progresywne skanowanie Pure Cinema
    Funkcja Zoom
    Cyfrowo-analogowy przetwornik obrazu: 108MHz/12-bit

Zestaw głośników Koda AV-707v2

Moc znamionowa: 120W
    Pasmo przenoszenia: 42-20000Hz

Subwoofer aktywny SW-1000v2

Moc: 80/120W
    Pasmo przenoszenia: 35-150Hz
    Głośnik: 255mm

Nie używaj dużych liter w tytule -- > REGULAMIN. [hefid]
    Załączniki:
    • Zestaw kina domowego - czy dobrze wybrałem ? Doradzcie 173898443.jpg (90.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3664136
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • REKLAMA
  • #3 3664872
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Ma wyjście komponent, czyli będziesz mógł podłączyć do LCD i oglądać filmy ze skanowaniem progresywnym, zapewniającym lepszą, dużo lepszą jakość obrazu, nie doczytałem się natomiast nic na temat odtwarzania i czytania napisów z pliku txt podczas odtwarzania divx... nie mówiąc o tym, że nie podano odtwarzania formatu xvid, więc należy sądzić że go nie czyta... a może się to czasem przydać, chyba że nie zależy Ci na oglądaniu filmów nagrywanych na komputerze w formacie divx i xvid. Nie podano też żeby czytało to cacko dvd-audio, nie ma nic o aktualizacji softu i (nie chcę żeby wyglądało że się czepiam...) sprawdź przed zakupem, jakie wersje z divx to szpejo czyta, wchodzi coraz bardziej divx6, więc zobacz czy to czyta (napisy na 6 są dużo wyraźniejsze i są "wszyte" w plik avi, przyciskiem subtitle na pilocie można przełączać ścieżkę z napisami. Sprzedawca może nie wszystko wypisał, być może ten sprzęt czyta te formaty, a nic o tym nie napisano, ale należy sądzić że może być i tak, że ów sprzęt tego nie czyta i będziesz później żałował, że nie sprawdziłeś tego i wydałeś tyle kasy na coś co nie do końca Cię zadowala...
  • #4 3664923
    Tomo66
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    napisy na divx czyta bo mam w domu ten sam zestaw tylko o model gorsze dvd
  • REKLAMA
  • #5 3665352
    bhp57
    Poziom 11  
    http://www.pioneer.pl/pl/products/42/84/222/DV-696AV-K/index.html

w takim razie zmieniam DVD na ten model :) Odtwarza juz DVD audio :) jest to prawie najlepszy model pioneera 2 w kolejnosci.

I jeszcze jedno pytanie te amplitunery pioneeta slabsze modele nie maja HDMI a wyzszy model ma jednak roznica w cenie to az 1000 zl

Czy jest to wada i wogole do czego potrzebne by mi bylo to wejscie???

TELEWIZOR DO JAKIEGO MA BYC ZESTAW KINA TO http://www.samsung.com/pl/products/television/tfttv/le40n71b.asp
  • #6 3668626
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Czy rzeczywiście będziesz odtwarzać DVD Audio, żeby dopłacać za tę funkcję? Ja wolałbym te pieniądze przeznaczyć na lepszy amplituner, jeżeli zamierzałbym na tym sprzęcie słuchać muzyki. Sprawdź, jak ten amplituner sprawdza się podczas odsłuchu muzyki w stereo bo to z reguły wąskie gardło amplitunerów KD.
  • #7 3671875
    bhp57
    Poziom 11  
    ale to roznica tylko 200 zl a do modelu lepszego musz edoplacic 1110 zl...

coz tym zlaczem HDMI ?
  • #8 3672547
    Pablo1964
    Moderator
    A tylko jedną firmę bierzesz pod uwagę?
  • #9 3677568
    bhp57
    Poziom 11  
    KUPILEM TEN ZOESTAW TYLKO Z MODELEM WYZSZYM DVD :)

pOWIEDZCIE MI JAKIE BED EPOTZREBOWAL PRZEWODY ZEBY POLACZYC DVD I AMPLITUNER DO tv?? bo W ZESTAWIE JEST TYLKO DO POLACZENIA KABEL OD SUBA DO AMPLI

Nie pisz WIELKIMI literami!
    Regulamin.
    <skryn>
  • #10 3682902
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    W instrukcji powinno wszystko pisać wystarczy trochę checi i wszystko jasne.
  • #11 3685094
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Pablo1964 napisał:
    Czy rzeczywiście będziesz odtwarzać DVD Audio, żeby dopłacać za tę funkcję.

To zależy czego kto słucha i jakich płyt (napisałem swoją opinię)... a czemu miałby Kolega nie słuchać dvd-audio? chyba można je kupić w Polsce lub samemu wypalić? No ale za divx6 to już dopłaciłbym (mam i ciekawe jest, napisy dużo fajniejsze niż z pliku txt czy srt), coraz częściej zdarzają sie takie filmy, a jeszcze gdyby trafił się z obsługą formatu real i Nero... hmmm pomarzyć można :D Moja nagrywarka czyta jeszcze taki format Divx-VOD... ale tego to nie sądzę żebym używał, wypożyczanie w internecie za drogo wychodzi. Lepiej z wypożyczalni wziąć...
  • #12 3685189
    Pablo1964
    Moderator
    Cóż, ja jeszcze nie trafiłem na płytę dvd-audio, stąd taka opinia. Przy ograniczonych funduszach z czegoś trzeba rezygnować a dla mnie jakość dźwięku ma duże znaczenie i wolę nie słuchać dvd-audio niż słuchać ich z jakością gorszą niż cd na innym sprzęcie. Oczywiście, to sprawa gustu. Zdaję sobie sprawę, że ktoś może preferować boombox, byle czytał wszystko.
  • REKLAMA
  • #14 3936165
    david8213
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Tomo66 napisał:
    napisy na divx czyta bo mam w domu ten sam zestaw tylko o model gorsze dvd

jedyną wadą tego DVD jest to że nie można powiększać napisów w DivX

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła wyboru zestawu kina domowego składającego się z amplitunera Pioneer VSX-516 oraz odtwarzacza DVD Pioneer DV-490, przeznaczonego do współpracy z telewizorem Samsung LCD 40 cali. Użytkownicy zwracali uwagę na funkcje odtwarzacza DVD, w tym obsługę formatów DivX, MP3, WMA, DVD-Audio oraz możliwość odczytu napisów w DivX, co potwierdzono w praktyce. Poruszono kwestię braku HD w podstawowym modelu DVD oraz różnic w funkcjonalności amplitunerów, zwłaszcza obecności złącza HDMI w droższym modelu, które może być istotne dla jakości przesyłu obrazu i dźwięku do nowoczesnych telewizorów. Zwrócono uwagę na moc amplitunera (6x100W), liczne wejścia i wyjścia audio/video oraz system autokalibracji MCACC. Dyskutowano także o opłacalności dopłaty za obsługę DVD-Audio i HDMI, sugerując, że lepszy amplituner może mieć większe znaczenie dla jakości dźwięku niż dodatkowe formaty odtwarzania. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na wyższy model odtwarzacza DVD Pioneer DV-696AV-K, który obsługuje DVD-Audio i więcej formatów. Poradzono także, że do połączenia DVD z amplitunerem i telewizorem potrzebne będą odpowiednie kable, a szczegóły znajdują się w instrukcjach. Wskazano, że jedyną wadą DVD jest brak możliwości powiększania napisów w DivX.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA