logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić cewkę zapłonową w Oplu Astra 1.6CNZ z LPG? Nierówna praca silnika

rys79 10 Mar 2007 18:03 3668 7
REKLAMA
  • #1 3664095
    rys79
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam mam takie pytanie jak sprawdzić cewke zapłonową w oplu astrze z silnikiem 1.6CNZ +LPG .bo ma jakieś dziwne objawy . Podczas jazdy tak jakby silnik spadał z obrotów prawie do zera( i nierówno pracował) a po a po kilkakrotnym dodaniu gazu wszystko powracało do normy o co tu chodzi pozdrawiam jak wiecie to napiszcie jaka moze być przyczyna
  • REKLAMA
  • #2 3664130
    maniek 25
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    nie wydaje mi sie żeby była to wina cewki,czy zasilane jest autko ,lpg czy benzyną??
  • REKLAMA
  • #3 3664139
    rys79
    Poziom 10  
    tak autko jest na gazie cewka zapłonowa wydaje takie dziwne tykanie . To wszystko dzieje sie niezaleznie czy silnik jest cieply czy zimny i tez cieżko pali
  • REKLAMA
  • #4 3664140
    maniek 25
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    jeśli jeździsz na gazie to na początek radził bym ci sprawdzić filterek gazu może masz go częściowo nie drożnego.....

Dodano po 2 [minuty]:

sprawdż na początek ten filterek gazu
  • #5 3664151
    rys79
    Poziom 10  
    filterka jeszcze nie wymieniałem auto na gazie posiadam juz ok 3 lat dzieki za podpowiedz wymienie filterek i zobaczymy co dalej pozdrawiam
  • #6 3664179
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    rys79 napisał:
    cewka zapłonowa wydaje takie dziwne tykanie

przebicia gdzieś nie ma?
    a sprawdzić możesz omomierzem
    pierwotne 0,6Ω
    wtórne 4,9kΩ
  • REKLAMA
  • #7 3664441
    rys79
    Poziom 10  
    tak cewka dziwnie tyka nie wiem czy to normalne czy nie. Zmierze miernikiem opór na tej cewce zobacze co wyjdzie pozdrawiam i dzieki
  • #8 3664480
    cba
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Wymień kable wysokiego napięcia.

Podsumowanie tematu

✨ W Oplu Astra 1.6 CNZ z instalacją LPG występują problemy z nierówną pracą silnika, objawiające się spadkiem obrotów niemal do zera oraz trudnościami z odpalaniem. Cewka zapłonowa wydaje nietypowe tykanie, co budzi podejrzenia, jednak nie jest jednoznacznie wskazane jako przyczyna usterki. Zaleca się sprawdzenie filtra gazu pod kątem ewentualnych zanieczyszczeń lub niedrożności, gdyż auto jest użytkowane na LPG od około 3 lat bez wymiany filtra. Dodatkowo sugerowane jest zmierzenie oporu cewki zapłonowej omomierzem, gdzie wartości referencyjne to około 0,6 Ω dla uzwojenia pierwotnego i 4,9 kΩ dla wtórnego. Wskazano również na możliwość uszkodzenia kabli wysokiego napięcia, które warto wymienić w celu eliminacji problemu przebicia lub złego przewodzenia iskry.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA