logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować efekt echo z układów TL022CP, MN3102, MN3207, KIA4558P?

piotre___k 10 Mar 2007 18:08 3149 8
REKLAMA
  • #1 3664111
    piotre___k
    Poziom 12  
    Witam !
    Posiadam scalki TL022CP , MN3102 , MN3207 , KIA4558P 5L 2 sztuki :) Czy da się z tego zrobić jakiś podgłos , echo . Bo mam kapelę i przydałoby się echo . Prosiłbym o schemat jakiejś dobrej kamerki jeśli da sie z tego zrobić .
  • REKLAMA
  • #2 3664661
    opatahalamia
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Taniej chyba wyjdzie kupić coś używanego. za 200 zł. kupi się już coś na allegro w dobrym stanie.
  • REKLAMA
  • #3 3665227
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Da się zrobić (mono) jakość nie najlepsza
  • REKLAMA
  • #4 3665370
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3666015
    piotre___k
    Poziom 12  
    do wokalu to wiem że kupimy kamerke ale buduje piec i przydałby się gain czy miałby ktoś jakiś sprawdzony gain ?
  • #6 3666151
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 206
    Niestety ,MN3207 ze swoim krótkim czasem opóźnienia nadaje się do takich rzeczy jak flanger lub chorus.Do pogłosu też ale bardzo krótkiego.Na pewno lepiej kupić delay firmy Behrringer.Np. to http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?id=13423&id_towaru=BEH-DD100&gid=33
    albo to
    http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?id=14394&id_towaru=BEH-FX100&gid=33
    Fajnie jest coś zrobić samemu ale nie osiągniesz tej jakości (24 bity rozdzielczość) a cena jest tak niska że szkoda zabawy.O jaki gain chodzi?
  • #7 3666597
    piotre___k
    Poziom 12  
    znaczy się chciałem zrobic coś coby do pieca wsadzić . Apropo flangera masz moze jakiś schemat bo moze bym popełnił jakiegoś flangera
  • Pomocny post
    #8 3666699
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 206
    Schematów flangera na tych scalakach które masz jest pełno.Boss ,DOD czy nasza polska Koda i Exar robiły przez lata właśnie na MN3007 i 3207.Popatrz tu http://www.freeinfosociety.com/electronics/schempage.php?cat=1 jest mnóstwo tego i nie tylko.Zwróc uwagę na wzmacniacze firmy Gallien Krueger http://www.freeinfosociety.com/electronics/schemview.php?id=974 do nich pakowali chorusy i pogłosy na tych i podobnych (MN3011) scalakach.pamietaj że są z serii MN też dłuższe linie opóźniające ,o dłuższych czasach opóźnienia co czyni je lepszymi do delay'a czy reverb'a.Zainteresuj się tez układami T62M002 ,niezła jakość i czasy opóźnienia ponad 200milisekund.Ja kupowałem te układy po 6zł. (taniej niż MN3207) w sklepie Nikomp ,niestety teraz nie mogę ich nigdzie znaleźć.Z drugiej strony przy niezłej jakości i skrajnie niskiej cenie efektów Behringer ręce opadają.Bo jak chorus czy flanger Behringera można kupić za jakieś 70zł. to nie chce się robić bo za tyle nawet części trudno taniej skompletować.A te gotowe można sobie przerobić jak coś nie pasuje np. w brzmieniu.
  • #9 3666737
    piotre___k
    Poziom 12  
    dzięki za odpowiedź :) poczytam jak coś to jeszcze napisze :) a cha mam jeszcze pytanie jak modyfikować efekty np axis fuzz albo tube screaner ibaneza ? Bo wiem że zmienia się tranzystory w fuzie a w ts układy na jakie ? Dzięki z góry za odp

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania efektu echo lub pogłosu z wykorzystaniem układów scalonych TL022CP, MN3102, MN3207 oraz KIA4558P. Użytkownik posiada wymienione scalaki i pyta o schematy oraz praktyczne zastosowanie do efektów pogłosowych w kontekście zespołu muzycznego. Odpowiedzi wskazują, że z tych układów można wykonać efekt mono, jednak jakość będzie ograniczona, a MN3207 ze względu na krótki czas opóźnienia bardziej nadaje się do efektów typu flanger lub chorus niż do dłuższego pogłosu. Zalecane jest raczej zakupienie gotowego efektu delay, np. firmy Behringer, ze względu na lepszą jakość i niską cenę. Podano linki do modeli Behringer DD100 i FX100 jako przykłady. Wskazano również na dostępność schematów flangera wykorzystujących MN3207 i podobne układy, a także na alternatywne układy opóźniające T62M002 o dłuższym czasie opóźnienia, które mogą być lepsze do efektów delay i reverb. Poruszono także temat modyfikacji efektów typu Axis Fuzz i Ibanez Tube Screamer, gdzie zmienia się tranzystory lub układy scalone, jednak bez szczegółowych schematów. Ogólnie dyskusja podkreśla, że samodzielne budowanie efektów z tych scalaków jest możliwe, ale często mniej opłacalne i jakościowo gorsze niż zakup gotowych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA