logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Efekt gitarowy -- Rebote Delay 2.5

Autsajder83 27 Sty 2007 20:11 44236 72
  • Efekt gitarowy -- Rebote Delay 2.5
    Zrobiłem już kilka efektów jednak do tej pory same przestery. Postanowiłem więc to zmienić i zabrałem się za delaya. Schemat znalazłem na www.tonepad.com . Jedynym problemem okazał się scalak który musiałem zakupić w sklepie internetowym (19 zł + koszt przesyłki), wszystkie pozostałe części zdobyłem na pobliskim wolumenie:). Płytke wykonałem metoda termotransferu. Obudowa aluminiowa (nie pasują trochę kolorystycznie pokrętła Potencjometrów ale takie akurat miałem).
    Jak tylko nagram to dodam próbki.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Autsajder83
    Poziom 11  
    Autsajder83 napisał 56 postów o ocenie 12. Mieszka w mieście wawa. Jest z nami od 2006 roku.
  • #2 3495282
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Sorry za może absurdalne pytanie ale, do czego to służy?
  • #3 3495563
    Autsajder83
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    jest to efekt do gitary może również posłużyć do wokalu:). Jak nagram próbki to myśle że się wyjaśni. Trochę trudno mi to opisać.
  • #4 3496166
    omen_s
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Gdzie kupiłeś taką obudowę ? od czego ona jest ?
  • #5 3496228
    Autsajder83
    Poziom 11  
    obudowa kupiona w elfie (http://www.elfa.se/pl/) mam niedaleko do ich sklepu ale można bez problemu zamówić. Jest to Obudowa aluminiowa Eddystone 29830 PSLA. Koszt około 38 zł z tego co pamiętam. Pomalowałem najpierw na niebiesko a później lekko białym delikatnie.
  • #6 3496349
    Krzysiek16
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Fajny efekcik :smile: Wrzuć jak najszybciej te próbki, jestem ciekaw jak to brzmi.
  • #7 3496495
    RaDiK_88
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam

No fakt obudowałeś gryzie, ale dla mnie git a i bebechy pokaż.

Piszesz, że robiłeś przestery, a potrzebuje naprawdę powalający efekt do JMC 800. Masz może coś takiego?

Pozdrawiam
  • #8 3496539
    Autsajder83
    Poziom 11  
    Tylko co rozumiesz pod pojęciem powalający?? Trochę więcej szczegółów poproszę:) Do lampki poleciłbym coś do dopalenia np: tube screamer:) na jrc4558.
  • #9 3496595
    RaDiK_88
    Poziom 15  
    chodzi mi o to ze by przester był taki zeby ludziska pały mury sie zatrzesły i ptaki pouciekały z oklicy mam to zrobić kumplowi tak to opisałi zadobrze sie na tym nieznam wiec licze na pomoc

Pozdrawiam
  • #10 3496994
    Autsajder83
    Poziom 11  
    Obiecywane próbki. Myśle że odzwierciedlają działanie efektu:) Próbki nagrane na gitarze variax bezpośrednio do wejścia line in (bez dodatkowych efektów).

Zdjęcia wnętrza efektu dodam niedługo.

Do "RaDiK_88" Czyli wnioskuje że ma być mocny:) to guv'nor lub shredmaster. guv'nora widziałem już na forum poszukaj chyba też próbki były.
    Załączniki:
    • d3.mp3 (166.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • d2.mp3 (222.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • d1.mp3 (268.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3497213
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Na jakiej kostce robileś linię opóźniającą? Prawie wszystkie amatorskie konstrukcje opierają się na liniach MN3207 lub podobnych z tej rodziny ale o ile pamiętam z zabaw z tym scalakiem to nie udało mi się takich ładnych czasów opóźnienia uzyskać.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #12 3497420
    Autsajder83
    Poziom 11  
    kosteczka to PT2399. Czasy od 10ms do 580ms

Dodano po 23 [minuty]:

Znalazłem zdjęcia gdy układ był już polutowany i okablowany:)
  • #13 3511081
    benny111
    Poziom 12  
    Witam!
    wielki szacunek bo całość robi doskonałe wrażenie, ale mam dwa pytania - jak z dostępnością tej kostki PT2399 i przełącznika nożnego? Czy obudowa jest malowana proszkowo czy najzwyczajniej w swiecie "farbą w szpraju" ?
  • #14 3522784
    Autsajder83
    Poziom 11  
    Kostka kupiona w sklepie internetowym (19 zł + koszty wysyłki). Przycisk na pobliskim wolumenie. Malowane sprayem (z trwałością niestety nie najlepiej).
    Jeszcze jedna próbka nagrana przez kolegę.
    Załączniki:
    • delay_.mp3 (3.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3523481
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    a ja powiem tak ;) ... nie znam się ani troszkę na tym ani na graniu bo słoń mi na ucho nadepnął .... ale hmmm bardzo mi się podobają te efekty i teraz wiem o co chodzi w tym tajemniczym tutule tematu "rebote coś tam" ;) dobrze, że komuś w kolejnym poście wytłumaczyłeś z czym to się je, bo ja też zadałbym to samo pytanie

.... a szczególnie ten ostatni fragment nagrania fajnie brzmi ;)

... dodać trzeba, że bardzo staranne i eleganckie wykonanie moja ocena to oczywiście 6/6

pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

hmmm kurczę słucham sobie tego ostatniego "kawałka" jak jakiegoś fajnego utworku ;) ... a może nagrasz coś dłuższego i wypuścisz jako mp3??? ;)

Dodano po 2 [minuty]:

szkoda, że nie umiem grać na gitarze ;) bo też bym sobie coś takiego zrobił - no bajer
  • #16 3526592
    Autsajder83
    Poziom 11  
    Niestety nie ja to nagrałem tylko kolega. Musiałbym sie zapytać czy to coś konkretnego czy tak zagrane dla pokazania działania efektu:)
    Juz niebawem przedstawię kolejną konstrukcje. Będzie to legendarny ibanes Ts 808 (oczywiście na JRC4558)
  • #17 3526822
    mirekk36
    Poziom 42  
    hyhyhy ok to przedstawiaj te kolejne projekty tylko proszę jak piszesz, że legendarny to weź pod uwagę że tą legendę mogą znać tylko ci którzy grają na gitarze itp a zwykli śmiertelnicy jak ja i mi podobni znowu będą tyle wiedzieli o "ibanes Ts 808 na JRC4558" tyle co o "xxPr65/33-WE-22HMI" ;) .... a jak będzie jakieś słówko wyjaśnienia w temacie to napewno więcej ludzi zajrzy ;)

pozdrawiam i życzę udanych projektów
  • #18 3526887
    Autsajder83
    Poziom 11  
    Oki to w tytule dodam "Kopia legendarnego efektu gitarowego Ibanes Ts 808" Myśle że tak będzie lepiej:)
  • #19 3527110
    mirekk36
    Poziom 42  
    jasne - ja przynajmniej wtedy napewno będę już kojarzył o co chodzi i jak to będzie coś takiego fajnego jak ten projekt to z chęcią posłucham sobie tych efektów jesli też zamieścisz oczywiście - bo to najbardziej do mnie przemawia ;) ..... szkoda, że nie możesz wrzucić czegoś więcej albo jakiegoś utworku całego nawet kolegi ;) .... może zyskałby on dzięki temu jakąś sławę? ... oczywiście może to troszkę naiwne - ale poprostu b.mi się spodobało ;)

pozdrówka
  • #20 3528468
    Autsajder83
    Poziom 11  
    Co do sławy to jest Jarosław Turbiarz z Golden life (człowiek od ostatniego nagrania) tak się przypadkiem złozyło że ten delay był specjalnie dla niego robiony:) Sam zresztą mam taki sam.

Pozdrawiam
  • #21 3689555
    macstar
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Gdzie kupiś PT2399 i jak masz schemat płytki to sam bym sobie takie cudo zrobił
  • #22 3690162
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    próbka nr2 brzmi jak Metalica ;-) czyzby sława zawierała się w tych małych pudełkach z gałeczkami :D
    mi też słoń na ucho, ale brzmi to świetnie ! Powodzenia w następnych projektach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 3901468
    Darg
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    http://www.cybor-tech.com.pl/info.php?id=21052
    tutaj można kupić tego pt2399, a tutaj jest schemat
    http://www.tonepad.com/project.asp?id=17

Mam pytanie
    niedawno też składałem ten efekt, niby wszystko działa, ale całość cholernie buczy i brumi, że nie da się tego używać, czy ktoś może mi pomóc, może miał już taki problem...
    Czy to może być związane z tym, że zamiast kondensatora ceramicznego 560pF wstawiłem takiego dziwoląga? VV

z góry dziękuję za pomoc
  • #24 4135152
    lastsith
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam pytanie, czy ten efekcik będzie nadawał się do małego wzmacniacza lampowego 5W? (lub 20W w przyszłości dajmy na to)?
  • #26 4839573
    hatkey
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    A mógł byś nagrać jakąś próbkę własnego głosu. Chciał bym usłyszeć jak to moduluje głos.
  • #27 5806858
    daveweckl
    Poziom 10  
    Wie ktos może jak najskuteczniej wytłumić szumy w powtórzonym sygnale w tym delay'u?
  • #28 5969317
    Krzysiek16
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Szumy biorą się z samego scalaka - na dłuższych czasach opóźnienia są bardziej słyszalne zmiekształcenia i to jest dla tego układu naturalne.
  • #29 6080293
    tankman102
    Poziom 11  
    Witam

Zrobiłem tego delay'a ze strony tonepad, ale coś się zchrzaniło... Przez chwilkę działał dobrze, po czym sygnał z gitary przestał przechodzić, a w zamian pojawia się jakiś dzwięk, powtarzający się jak echem efekt delay - ale to nie jest sygnał z gitary... ten dzwięk mogę regulować normalnie potencjometrami jak podczas gry...

Co z tym może być nie tak?

Pozdrawiam
  • #30 6627071
    Guinamo
    Poziom 11  
    Witam. Sorka za odkopanie. Ale mam problem z tym efektem. Złożyłem go niby działa ale strasznie osłabia sygnał gitary przez co gdy sie go włączy gra znacznie ciszej niż na bypasie. Mógłby mi ktoś doradzić co jest tego powodem? Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy efektu gitarowego delay opartego na układzie scalonym PT2399, schemat pochodzi ze strony tonepad.com. Autor wykonał płytkę metodą termotransferu i zastosował aluminiową obudowę Eddystone 29830 PSLA. Użytkownicy omawiają zastosowanie efektu do gitary i wokalu, a także problemy techniczne takie jak brumienie, szumy przy dłuższych czasach opóźnienia, osłabienie sygnału, brak modulacji czy zniekształcenia przy maksymalnym ustawieniu potencjometru DELAY. Wskazywane są typowe przyczyny usterek: zimne luty, uszkodzone układy scalone (PT2399), błędne wartości kondensatorów (np. 0,082 µF zamiast 82 nF), nieprawidłowe podłączenie gniazd jack, oraz niewłaściwe wartości rezystorów w pętli sprzężenia zwrotnego. Zalecane są modyfikacje kondensatorów przy nóżkach 9 i 11 PT2399 (np. 0,22 µF zamiast 0,082 µF) w celu redukcji szumów. Poruszono także temat podwójnego układu delay dla wydłużenia czasu opóźnienia do około 1 sekundy bez zniekształceń. Wskazano, że efekt można stosować z małymi wzmacniaczami lampowymi oraz w pętli efektów wzmacniaczy lampowych. Dyskusja zawiera liczne porady dotyczące diagnozy i naprawy problemów, w tym pomiary napięć na nóżkach układów, testowanie sygnału po poszczególnych stopniach układu oraz wymianę elementów. Użytkownicy dzielą się również nagraniami próbek dźwiękowych efektu oraz doświadczeniami z malowaniem obudowy sprayem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA