logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Freestyler (TravelPilot E1) - jak zdiagnozować uszkodzenie radia?

Anatol 10 Mar 2007 20:48 6518 14
REKLAMA
  • #1 3664669
    Anatol
    Poziom 11  
    Witam.
    Proszę o pomoc uszkodził mi się radioodtwarzacz jak w temacie chodził bez problemu i nagle wsiadam do samochodu nie gra :(
    Sprawdzałem zasilanie jest 12V 5 też i ~3,8 więcej bez schematu nie zdziałam.
    Może kto wie jak do niego podejść Jak zdiagnozować że np padł panel a nie radio?
    Może ktoś ma schemat?
    Zależy mi na naprawie tego radia pięknie gra i pewnie jeżeli nie uda się go naprawić kupię takie samo.
    Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5508882
    Lukasz2911
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    odświezam temat radio pewnego dnia poprostu sie nie włączyło dawniej po podłączeniu zasilania było słychac wyraznie jak zaczeło pracowac teraz jest cisza moze ktos juz wie w czym prblem??
  • REKLAMA
  • #3 5536656
    Nico7
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    W E1 z początku produkcji padała często pamięć flash - radio w pewnym momencie po prostu się nie włącza i koniec ;(
    Trzeba je od nowa "postawić" w serwisie producenta;(
  • REKLAMA
  • #4 5536913
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Miałem do czynienia z podobnym zachowaniem tego modelu - tyle, że to raczej nie wina pamięci flash. Po prostu procesor nawet nie próbował jej adresować a więc nawet nie miał potrzeby jej czytać.
  • REKLAMA
  • #6 6662032
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Mam taki sam problemik z radiem. Po prostu przestało działać.
    Naprawiał to juz ktoś?? Ile sobie serwis życzy za naprawę??
  • #7 6700179
    Nico7
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Ja niestety nie robię tego sam ale wysyłałem takie radia do serwisu porducenta w niemczech - sęk w tym że koszt takiego przeprogramowania to minimum 100 Euro :(
  • #10 6987822
    OSP
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1
    Witam mam ten sam problem mam schemat przepraszam za jakość jak by coś nie tak to prosze pisać
    Załączniki:
    • BLAUPUNKT E1.ZIP (9.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 6988177
    rzeziu
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Cześć, kolego ja siedziałem nad tym i można tak długo powiem szczerze, pozostaje tylko przeprogramowanie flasha, ale to nie jest na 100% pewne. Wyczytałem tutaj na forum, jak również na innym,że siadają procki.
    Za przeprogramowane w serwisie chcą 180zł. Czy jest to tyle warte?
    Pozdrawiam Damian.
  • #12 7643230
    chicken19
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Witam.Mam pytanie-co jest przyczyną że jak naciskam guziki na panelu to ekran zanika i na chwile sie radio wyłącza?Puszczę i gra dalej po chwili.Dodam że jak nacisnę delikatnie to jest ok.Czy problem może tkwić w tych blaszkach które przesyłają polecenia z panelu do radia?Ile kosztowała by ewentualna naprawa?

Zdania zaczyna się z dużej litery. Regulamin. Do poprawy. [damiancz]
  • #13 7645165
    mister_j
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    To może być problem złego styku, przeczyścić nigdy nie zaszkodzi, a może tylko pomóc. Pzdr
  • #14 11958467
    Yakubst
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Ja przegrzałem hotem i gra.
  • #15 12001457
    foreman1
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Rzeczywiście to wygląda na jakąś przelotkę, a dokładnie którą część kolega wygrzał hotem?

Podsumowanie tematu

✨ Radioodtwarzacz Blaupunkt Freestyler (TravelPilot E1) przestał działać nagle, mimo prawidłowego zasilania 12V. Częstą przyczyną awarii w wczesnych modelach E1 jest uszkodzenie pamięci flash, co powoduje, że radio się nie włącza i wymaga przeprogramowania w serwisie producenta, co jest kosztowne (około 100-180 euro/zł). Inne możliwe usterki to uszkodzenie procesora lub złe styki na panelu sterowania, które mogą powodować zanikanie ekranu i chwilowe wyłączanie radia. Diagnostyka bez schematu jest utrudniona, jednak dostępne są schematy i dumpy pamięci, które mogą pomóc w naprawie. Czasem pomocne jest przegrzanie (hotowanie) elementów, co może przywrócić działanie urządzenia. Wymiana lub naprawa panelu sterowania oraz czyszczenie styków to kolejne zalecane kroki diagnostyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA