logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EW 876F-b.długie wkręcanie się na obroty

DorianY 10 Mar 2007 21:41 1897 7
REKLAMA
  • #1 3664887
    DorianY
    Poziom 2  
    Witam
    Mam pytanie do forumowiczów odnośnie pralki Electrolux EW 876F.Mam z nią taki problem,że gdy zaczyna się wirowanie długo trwa zanim pralka wkręci się na zadane obroty-trochę przyspieszy i znowu zwalnia(i tak kilka razy).
    Po zakupie tego sprzętu dowiedziałem się,że w tym modelu były jakieś problemy ze sterownikiem.Może w mojej pralce też?Jak to sprawdzić?
    Czy pomoże tu coś tryb serwisowy?Z góry dziękuję za pomoc.

Dorian
  • REKLAMA
  • #2 3664905
    asdasd11
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    A wodę spuszcza dobrze?
  • REKLAMA
  • #3 3664920
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    DorianY napisał:
    gdy zaczyna się wirowanie długo trwa zanim pralka wkręci się na zadane obroty

Ale jak długo? Mniej niż 0,5h, czy więcej?
  • #4 3664962
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    Sprawdź układ hydrostatyczny czy nie jest zatkany
  • #5 3666738
    DorianY
    Poziom 2  
    Dzięki mirofalcon za podpowiedź,tylko napisz jeszcze gdzie tego układu szukać w tej mojej pralce.
    Pozdrawiam Dorian
  • REKLAMA
  • #6 3666880
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    Hydrostat jest zawsze zamontowany w gurnej części pralki ,do niego jest podłączony cienki gumowy wężyk ktury idzie do spodu zbiornika i tam na dole się zazwyczaj zatyka brudami, zwróć uwagę na ten wężyk po nim napewno dojdziesz

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!
    <skryn>
  • #7 3668165
    lazur3000
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    zdejmij pasek napedowy i zobacz czy pralka wchodzi na obroty jezeli tak to mialem taki przypadek i przyczyna byl uszkodzony silnik
  • REKLAMA
  • #8 3669417
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Te pralki nie wirują jednym ciągiem :?
    Mają tzw. wirowanie impulsowe -potrafią po pięć razy rozpędzać się i zwalniać zanim osiągną maksymalne obroty.
    Jeśli pralka wchodzi na obroty mniej niż 0,5 h to ona jest sprawna ;)

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Electrolux EW 876F wykazuje problem z długim czasem rozpędzania się do zadanych obrotów podczas wirowania, z charakterystycznym przyspieszaniem i zwalnianiem kilku razy. W modelu tym występowały problemy ze sterownikiem, co może wpływać na działanie. Wskazano konieczność sprawdzenia układu hydrostatycznego, zwłaszcza cienkiego gumowego wężyka łączącego hydrostat z dnem zbiornika, który może być zatkany zabrudzeniami. Hydrostat znajduje się w górnej części pralki. Zalecane jest także zdjęcie paska napędowego, aby sprawdzić, czy silnik prawidłowo wchodzi na obroty – uszkodzony silnik może powodować podobne objawy. Dodatkowo, wirowanie w tym modelu jest impulsowe, co oznacza, że pralka naturalnie rozpędza się i zwalnia kilka razy przed osiągnięciem maksymalnych obrotów. Jeśli czas rozpędzania jest krótszy niż 0,5 godziny, pralka jest uznawana za sprawną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA