logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Athlon XP 2200+, wymiana grafiki. Nie widzę różnicy.

grant 10 Mar 2007 22:17 1420 12
REKLAMA
  • #1 3665019
    grant
    Poziom 11  
    Witam! Dysponuje sprzętem
    Athlon XP 2200+,
    płyta główna Epox 8RDA+,
    pamięć RAM 768MB (PC3200),
    grafika GeForce 6800 GS

Ostatnio przesiadłem się z GeForce'a Fx 5700LE (który jak wiadomo miał dosyć niską wydajnosć) na w/w karte. Mimo to nie uzyskałem jakiegokolwiek skoku mocy a wręcz odnosze wrazenie ze działa mi to wolniej:cry:

Może wie ktoś czym może być to spowodowane, co powinienem zmienic, czy to może tylko kwestia odpowiednich ustawień?

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3666033
    carnivore_23
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Jakie sterowniki masz do grafiki zainstalowane ?? Podpiołes dodatkowe zasilanie do tej karty bo zapewne ona tego wymaga i to moze byc przyczyna spadku wydajnosci
  • #4 3670084
    grant
    Poziom 11  
    ogólnie komputer działa wolniej. o grach nie wspominając. zasilacz tez wymieniłem na mocniejszy wiec on chyba nie robi problemów. próbowałem juz z kilkoma wersjami sterowników i bez zmian. tak mam podpięte dodatkowe zasilanie.
  • #5 3670259
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3670278
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Może spróbuj jeszcze DriverCleanerem wyczyścić sterowniki, a dopiero potem zainstaluj nowe sterowniki.

Sprawdź taktowanie i zobacz czy w BIOSie masz ustawione AGP w trybie 8x i zobacz czy masz tam włączone AGP Fast Write.
  • #7 3670638
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 3670958
    grant
    Poziom 11  
    jeśli chodzi o zasilacz to miałem jakiś Rubikon 250X1 300W zamieniłem na iBox ATX12V version 1.3 350W. (kosztował prawie 100zl wiec sądziłem ze jest niezły)
    standardowo mam podłączony dysk i napęd cd. sterownik w tej chwili mam w wersji 93.71.
    chłodzenie jest sprawne.
  • #9 3672099
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 3672223
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Nie wiem , ale zrób test 3dmark03 , zrób test pamięci w prostym programie Aida32 , sprawdź zapis i odczyt hdd w hdtach i podaj wartości wszystkich testów , nie będą to jakieś super testy ale jak będzie coś nie tak to będzie widać .
    Zanim to wszystko zrobisz przeinstaluj sterowniki od płyty głównej po grafikę , użyj regcleaner ( poszukaj instrukcji ) , potem zrób defragmentację dysku , aha sprawdź w menedżer urządzeń -> kontrolery ide -> podstawowy kanał ide -> właściwosci i zakładka ustawienia zaawansowane - ma być w ustawieniach transferu Ultra DMA .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #11 3672401
    pawel.wieczorek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jeśli jest to Athlon 2200+ to zapewne pamięci powinny mieć taktowanie 333MHz - synchronicznie z magistralą FSB, Czyli powinny być ustawione jako PC2700 a nie PC3200 - mimo że będą miały niższe taktowanie to ich praca będzie szybsza (może wydaje się dziwne ale taka jest prawda)
    Co do zasilacza, to bardzo możliwe że jest coś zwalony. Jeśli masz niski budżet to proponuje MODE COM FEEL 400W a jeśli chcesz trochę zainwestować to kup CHIEFTECA 450W, ale najpierw radziłbym spróbować pożyczyć od znajomego jakiś lepszy zasilacz i wtedy porównasz wydajność.
  • #13 3711477
    grant
    Poziom 11  
    wymieniłem zasilacz na chiefteca 450 nie dało to nic:( dalej komputer zwalniał po kilku minutach pracy tak ze nie dało sie nic zrobic. Zamieniłem karte graficzną z nowej na starą i problem zniknął...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz komputera z procesorem Athlon XP 2200+, płytą główną Epox 8RDA+, 768MB RAM PC3200 oraz kartą graficzną GeForce 6800 GS zgłosił brak wzrostu wydajności po wymianie starszej karty GeForce FX 5700LE na nowszą. Komputer działał nawet wolniej, co dotyczyło ogólnej pracy systemu i gier. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak niewłaściwe sterowniki, brak podłączenia dodatkowego zasilania do karty, ustawienia BIOS (AGP 8x, AGP Fast Write), a także potencjalne problemy z zasilaczem. Autor wymienił zasilacz z Rubikon 300W na iBox 350W, a następnie na Chieftec 450W, jednak problem spowolnienia utrzymywał się. Zalecano testy wydajnościowe (3DMark03), diagnostykę pamięci i dysku, czyszczenie sterowników DriverCleanerem oraz sprawdzenie ustawień transferu Ultra DMA. Sugerowano także, że pamięć RAM powinna być taktowana synchronicznie z FSB (PC2700 zamiast PC3200). Ostatecznie po powrocie do starej karty FX 5700LE problem zniknął, co wskazuje na możliwą wadę lub niekompatybilność nowej karty GeForce 6800 GS w tym zestawie sprzętowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA