logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z wydajnoscia PC po zmianie karty grafiki :(

Xplode 06 Maj 2007 21:21 2607 24
REKLAMA
  • #1 3856252
    Xplode
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam

Niedawno wymienilem karte graficzna z GF4 MX 440 64 Mb na Radeon 9600 PRO 256 Mb i zaczely sie problemy...Komputer stał sie strasznie wolny,długo ładuje system,w w szybszych grach np.Need For Speed Underground 2 i innych jest coś takiego ze niby FPS jest duży ale jak dysk zacznie mielic to zaczyna mi tekstury rysować pierw są białe a później po władowaniu sa takie jak powinny być i towarzyszą jeszcze przy tym zwiechy po 5-10 sec :cry: .Myslałem nad podkreceniem kompa ale niewiem czy jest sens bo temperatury mam nie za wesołe :cry: CPU 57 MB 34 w stresie CPU 75 i wyżej zależy od temperatury w pokoju

Konfiguracja PC:
    procesor Athlon 2000+XP (1,6 GHz)
    mobo ASUS A7V8X-X
    grafa Radeon 9600 PRO
    zasilacz TAKE ME 350 W
    dysk Maxtor 40 Gb
    ram 1x256 DDR PC 400

Co może być powodem nagłego spadku wydajności??

Pozdrawiam i z góry dziękuje za cenne sugestie
  • REKLAMA
  • #2 3856301
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Trochę masz mało RAMu.
    Ponadt powinieneś (wg mojej oceny) przeinstalować system.
  • REKLAMA
  • #3 3856320
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Najpierw zrób coś z temp. proca np: czyszczenie wentylator i radiatora, zmiana pasty termoprzewodzącej, ew. zmiana chłodzenia.
    Tak jak napisał Any56 zrób system, powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #4 3856398
    black_elwis
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    ze tak z innej beczki zasilacz to moze być z tych podobnych do codegenow, wogole nie oddawaja zeczywistej mocy, w tym wypadku, jezeli wystepuja zwiechy, radziłbym kupić jakiś firmowy zasilacz. Ale to w ostateczności jeżeli porady kolegów wyżej nie dadzą efektów.
  • #5 3856921
    Xplode
    Poziom 11  
    Cytat:
    Trochę masz mało RAMu.
    Ponadt powinieneś (wg mojej oceny) przeinstalować system

Zrobie tak jak mówisz ale najlepiej machne formata i zobacze co to da i napisze jakie rezultaty uzyskałem a co do ramu to jednak jeszcze troche będe się musiał pomęczyc na 256 :cry: musze poczekać na przypływ gotówki.

Cytat:
    Najpierw zrób coś z temp. proca np: czyszczenie wentylator i radiatora, zmiana pasty termoprzewodzącej, ew. zmiana chłodzenia.

Niestety ale już czysciłem radiator i wentylator dodatkowo przesmarowałem go olejem do maszyn do szycia i nic sie nie zmieniło z temperaturą.Mam ten cooler od nowości a co najciekawsze że gdy kupiłem kompa to był on bez dodatkowego wentylatora z tyłu obudowy,a teraz mam go zamontowanego i bez niego ani rusz...gdy go odłącze w stresie procek grzeje sie az do 83 stopni a w biosie minimalnie blokade mozna ustawic od 85 stopni.

Cytat:
    ze tak z innej beczki zasilacz to moze być z tych podobnych do codegenow, wogole nie oddawaja zeczywistej mocy, w tym wypadku, jezeli wystepuja zwiechy, radziłbym kupić jakiś firmowy zasilacz. Ale to w ostateczności jeżeli porady kolegów wyżej nie dadzą efektów.

Powiem szczerze że zasiłka padła mi jakieś 3 miesiące temu z przegrzania (siadł cooler w zasiłce i tak chodziło pare dni i skapłem sie dopiero jak po spaleniu go rozebrałem )i kupiłem ten za niecałe 70 zł .Jaki zasilacz byś proponował ?

Dam jeszcze fotke z programiku ASUS Probe który bacznie czówa nad moim blaszakiem :D i dziękuje za zainteresowanie się tematem :)będe pisał wraz z postępami na bierząco.

Pozdrawiam

• #6 3856924
    turpik5
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    Mialem cos podobnego w swoim GeForce i pomogło dopiero gdy wymieniłem chłodzenie na grafice i założyłem na kości pamieci radiatorki. Warto użyć tez dobrej klasy pasty pod GPU i dobrej taśmy termoprzewodzącej na kości.
  • #7 3856932
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A może warto by wymienić zasilacz na coś bardziej markowego tak jak podpowiadają koledzy?
    Te napięcia są bardzo złe...

I wyczyść radiator na procku i zajrzyj pod niego czy aby procek ma paste jeszcze...
  • #8 3856969
    Xplode
    Poziom 11  
    Skoro procek się tak nagrzewa mogła by pasta wyparować lub coś w tym stylu??dobrze mysle??czego powodem są teraz jego wysokie temperatury??bo pod radiator nie zaglądałem z racji tego że nie mam pasty termoprzewodzącej.Jaką najlepiej zastosować?

Obecnie procka nie kręciłem i w ustawieniach jest tak:

mnożnik 12.5
    FSB 133/33
    Memory Fequency Auto

Jak ustawić częstotliwość pamięci żeby było synchronicznie,opcje pamięci są następujące:AUTO,266,333,400

I jeszcze jedno pytanko w opcjach chip configuration sa takie ustawienia do pamięci obecnie nieaktywne ale można je właczyć

CL 2.5T
    Ras to CAS Delay 4T
    Ras Recharge Delay 4T
    Aktive Recharge Delay 10T

Warto tam coś przestawić czy zostawić na nieaktywne??

Pozdrawiam
  • #9 3857268
    turpik5
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    Pasta najlepiej jakby była srebrna. Ma najlepszy współczynnik przewodzenia w porównaniu do ceny(koszt max 20zl). Opcje pamięci najlepiej pozostawić bez zmian ponieważ pamięci które posiadasz nie są stworzone do podkrecania i mogą pracowac nie stabilnie. A co do częstotliwości najlepiej zostawić AUTO.
  • #10 3857576
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A ja bym powiedział żeby pamięci ustawić na 266 MHz
  • #11 3857816
    extrime
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam! Oczywiście pasta srebrna jest dobra ale jak nie wyrabiasz z funduszem to może być nawet silikonowa. jak na moje oko 75°C to już granica możliwości procesora. Może czas wymienić cooler? Ten zasilacz TAKE ME można za 35zł kupić w sklepie- to kupa szmelcu. Może tutaj leży przyczyna temperatur? Pod przeciążeniem zasilacz puszcza za duże napięcie na procesor i ten nagrzewa się a co do grafy to pewnie wina też w zasilaczu leży- nie wydala z mocą i spowalnia. Podłączyłeś dodatkowe złącze zasilania? Nie dziw się, że jak dysk chodzi to Ci gry spowalniają. Kiedy masz mało RAM-u to gdzieś dane muszą być zapisywane, a że dysk jest dużo wolniejszy to kiedy komp odczytuje z niego dane to gra spowalnia. Dokup pamięci i wymień zasilacz.
  • #12 3858245
    black_elwis
    Poziom 13  
    zasilacz taki w miare polecam firmy CHIEFTEC, 360W powinien starczyć, jednak proponuje rozwiązanie przyszłościowe i kupić 450W tej samej firmy, cena za jaką powinieneś go dostać (dobry egzemplarz do domowego użytkowania) to granica 80-120 zł.
  • #13 3858300
    boopp
    Poziom 11  
    witam. nie rozumiem po co ma wymieniac zasilke poniewaz wszystko dziala(narazie), wg mnie powinien go zmienic w najblizszym czasie ale nie juz teraz. zamiast tego napewno trzeba cos zrobic z temperastura bo w stresie bedzie na granicy. a grafike moze proc blokuje i malo ramu?? a paste najlepiej zalmana ok 30zl ale jest bardzo dobra:)
  • Pomocny post
    #14 3858342
    black_elwis
    Poziom 13  
    Działa "na razie"? Znasz pojęcie profilaktyki? Zasilacz noname, albo firmy spod rozklekotanej magazynowni często się zdaża, że nie trzymają napięć, nie osiągają mocy świadczonej na naklejkach przez producenta, co często prowadzi do zawiechy systemu, awarii sprzętów. A zmiana np. z takiej GF 4 MMX na radeona o dość korzystnych w tych czasach parametrach może wymagać zmiany zasilania, gdyż nie może być, że owe jest pobierane na styk, zasiłka musi mieć pewien zapas mocy. Przeinstaluj system, zalecane przy zmianie podzespołów. Dołóż lepszy cooler+radiator jeżeli myślisz o podkręcaniu procka a temp teraźniejsza mnie by nie pokoiła, nie jest za ciekawa, zalecane maxymalne temp dla amd to ok 55-65C. Ale przy podkręcaniu istnieje też -znowu odosił będę się do poboru mocy-ryzyko, że zasilacz "take me", którego nazwa raczej mnie śmieszy i nie daje poczucia bezpieczenstwa sprzętu, zwłaszcza gdy masz zamiar coś modyfikować, może paść, oraz oraz w skrajnych przypadkach zniszczyć mobo z podzespołami. Pozdro, mojego zdania nie zmienie, zasilacz...
  • Pomocny post
    #15 3858838
    extrime
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Jestem prawie pewien, że wymiana tej grzejącej skrzynki, której firma "take me" pozwoliła nazywać się zasilaczem komputerowym rozwiąże problemy. Proponuję go wymienić na coś z rodziny poleconej przez kolege "black_elwisa" czyli CHIEFTEC'a.
  • REKLAMA
  • #16 3859058
    Xplode
    Poziom 11  
    eh jak sobie pomyśle że za tą pseudo zasiłke dałem 70 zl i jest kompletnie do niczego to ehh.... -,- choć nie myślałem że ten zasilacz to jakiś rarytas.Dodatkowe zasilanie karty graficznej mam podłączone.Zasilacz wymienie jak najprędzej na tego CHIEFTEC'a którego polecacie bo raczej nie chciałbym żeby sie coś spaliłio :cry: a od dłuższego czasu po głowie chodzi mi podkrecenie troche tego PC ale to dopiero jak uporam się z temperaturą i wymianą zasilacza.Wtedy poradze się Was jak efektywnie podkręcić mojego blaszaka.

Na format dysku musze poczekać pare dni aż brat skopiuje potrzebne dla niego dane :cry:

Jeśli pasta nie pomoże to jaki cooler byście polecali bo skoro mój ma już taki duży przebieg to może lepiej wymienić go na bardziej wydajniejszy(tylko taki nie zadrogi ^^)

Dziękuje za cenne rady :wink:

Pozdrawiam
  • #17 3860607
    boopp
    Poziom 11  
    no dobra jezeli chcesz wymienic zasilke to proponuje cos z Tagan, Topower, Seasonic, Hiper, Tacens ewentualnie Chieftec. tagan jest dosc drogi lecz wart swojej ceny, jezeli chlodzenie proca to moze jakis Pentagram freezone, ewentualnie jezeli masz ochote to polerowanie i dobra pasta np zalman, sprawdz tez czy radiator dobrze przylega do procesora, a paste teoretycznie powinno sie wymieniac co pol roku. stawianie windy powinno sie robic przy zmianie mobo ktora ma inny chipset przy pozostalych podzespolach nie jest konieczne(wystarczy odinstalowac stery od poprzedniej karty)
  • #18 3860712
    Xplode
    Poziom 11  
    Powiem szczerze że na elektrodzie spedzam grubo ponad rok jako widz i niedawno założyłem konto.Uważam że na tym portalu poziom jest bardzo wysoki i dużo ludzi uzyskało pomoc w różnych kategoriach bez względu na jaki kolwiek problem.A co do punkcików jeszcze nie jestem obeznany co i jak więc jak byście mogli mi to wyjaśnić to prosił bym albo na PM lub tutaj a wtedy punkcikami obdaruje jak bedę wiedział jak :D

Tak trzymać!!!I oczywiście bede pisał jak z postępami z moim blaszakiem na bierząco :) i będe słuchał Waszych cennych rad fachowców :wink:

Pozdrawiam

Ps.nie to żebym sie podlizywał czy coś :D pisze to co myśle :wink:
  • #19 3860714
    jacekowski
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    ehhh ja uzywam od dawna zasilacza bodajze megabajt z tylko spowolnionym wiatrakiem co by nie byl taki glosny, cooler na procesorze pentagram z obrotami zmniejszonymi co by nie byl glosny
    i na takim sprzecie z 256mega ramu i radeonem 9200 chodzil mi nfs:u2 co prawda trafialy sie momenty ze bylo czuc ze przydaloby sie wiecej ramu ale dalo sie pograc a brak wsparcia dla dx9 robil swoje w jakosci grafiki ale plynnosci nie bylo nic do zarzuceniaa te 75 stopni w stresie jest to temperatura ktora powinien procesor wytrzymac ale dziwne jest to ze jest taka wysoka chyba ze wiatraki sa jakies lewe ew. pasta kiepska lub czujnik kiepski
  • #20 3861766
    boopp
    Poziom 11  
    xplode radzilbym ci uwazac z tym megabajtem bo kumpel ktory pracuje w serwisie mowil mi ze strasznie padaja te zasilacze i pali inne podzespoly, wiec moze tez powinienes pomyslec nad wymiana??
  • Pomocny post
    #21 3871601
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Więc i ja się przyłącze.

Chłodzenie należało by zmienić, bo faktycznie temp. jest szokująca.

Chciałeś coś dobrego i niedrogiego -> http://www.allegro.pl/item189964848__arctic_cooling_copper_silent_3_socket_a_hit_.html

Mam gdzieś taki cooler i z tego co pamiętam, sprawował się bardzo dobrze ;) Do tego miał jeszcze regulację obrotów...
    Odnośnie procesora - podaj nam jego oznaczenia. W przypadku procesorów z jądrem Palomino takie można spodziewać się takich temperatur.

Jeśli dysponujesz miernikiem, to sprawdź za jego pomocą napięcia w stresie. Nie wierzę PC Prube, bo u mnie sporo zawyżał temperatury na Asusie. Miałem WC i temp. dobijała czasem 50*C

Najlepiej to sprawdzić na dotyk... 75*C na procku to radiator powinien mieć co najmniej 50*C - a to czuć... Jeśli będzie chłodniejszy, to koniecznie musisz sprawdzić stan pasty termoprzewodzącej.

Odnośnie tych punktów ;) Pod każdą wypowiedzią kolegów z forum, którzy udzielili odpowiedzi na twoje pytanie masz przycisk pomógł - jeśli uważasz, że ktoś sobie zasłużył, to najlepiej skorzystać właśnie z tej opcji.
  • #22 3875124
    Xplode
    Poziom 11  
    Dzięki za link ozy ten cooler bardzo mi sie podoba i w dodatku jest niedrogi :) i mam nadzieje że da rade mojemu prockowi :D

Cytat:
    Odnośnie procesora - podaj nam jego oznaczenia. W przypadku procesorów z jądrem Palomino takie można spodziewać się takich temperatur.

Gdzie moge znaleść te oznaczenia :?: Niewiem czy dobrze myśle ale jeśli są na procesorze dowiem się dopiero wtedy gdy bede miał nowy cooler a narazie niechce tam nic ruszać.

Cytat:
    Jeśli dysponujesz miernikiem, to sprawdź za jego pomocą napięcia w stresie. Nie wierzę PC Prube, bo u mnie sporo zawyżał temperatury na Asusie. Miałem WC i temp. dobijała czasem 50*C

Miernika nie posiadam więc raczej nie mam tego jak sprawdzić :cry: ale i tak jestem zmuszony do wymiany tego słabego zasilacza.

Hmm myślałem nad modingiem obudowy przedewszystkim gdzie powstawiać wentylatory (^^,) dla dobrego chłodzenia i konstrukcja pozwala na wentylator z tyłu pod zasilaczem(gdzie jest zamontowany)i z przodu pod kieszeniami lecz tam wentylator(taki jak jest w zasilaczu)nie pasuje.Nie pasują otwory do przymocowania a w obudowie są prostokątne otwory niby na śrubki,chyba to jakiś nieprzemyślany wynalazek fabryczny (-,-).Gdy włączony wentylator przystawiłem do niby tego przeznaczonego miejsca zaczeło mocno szumieć a podmuch powietrza był znikomy :| .Jedynie co zrobiłem narazie to zamiast napędu dyskietek wstawiłem małą kratkę dla lepszego chłodzenia dysku i obiegu powietrza.

To góra obudowy która posiada rączke do przenoszenia i pod nią plasikowa kratka która jest niestety atrapą :cry: a pod nią blacha.Narazie nie mam pomysłu jak tu wstawić wentylator żeby estetycznie wyglądało i spełniało swoje zadanie.

Tak wygląda panel przedni obudowy i wyżej wspomniana kratka.

A to miejsce na wentylator w panelu przednim.Niby znajdujący sie tam wentylator ma pobierać powietrze od spodu pod panelem gdzie jest dość duży otwór.

Jeśli macie jakieś ciekawe pomysły co do z modowania tej obudowy to piszcie :)

Pozdrawiam
  • #23 3882598
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Pytanie, czy Twój zasilacz jest faktycznie słaby.
    Jeśli chodzi o serie procesora - jest ona widoczna dopiero po zdjęciu chłodzenia - na czarnej naklejce

Z tego co widzę po obudowie... czysto tam nie jest ;)
    A co do kwadratowych otworów - możesz bez problemu zakładać tam wentylatory na kołkach amortyzujących drgania - kupa tego na allegro i... najtańsze są najlepsze, bo... te droższe, to jest identyczny produkt. Musze lecieć do pracy. później jeszcze coś napiszę.
  • #24 3947940
    Xplode
    Poziom 11  
    Witam po długiej przerwie :D

Aktualnie jestem po formacie i zdecydowanie to pomogło lecz nadal szybkosć gier pozostawia wiele do życzenia...Po przeczytaniu pare ciekawych artów dotyczących timingów postanowiłem je "troche" zmniejszyc ^^ i aktualnie lecą na 2-2-2 i nasuwa się pytanie czy pamięć po takim zabiegu wymaga założenia radiatorów??Przypominam że pamięć to 1x256 DDR PC 400 i nie zmieniałem napięć.Wiem że bez dołożenia wiekszej ilości ramu nie mam co liczyć na jakieś kolosalną różnice jeśli chodzi o gry,programy ale jak narazie musze się wstrzymać z modernizacją komputera bo mam inne wydatki :cry: .Komputer działa stabilnie i przetestowałem programem AIDA32 i oto wyniki:

Przed
    w biosie było ustawione na domyślne ustawienia pamieci BY SPD
    400 MHz
    odczyt 1351 MB/sec
    zapis 411 MB/sec

1 konfiguracja
    2-2-2
    400 MHz
    odczyt 1551 MB/sec
    zapis 481 MB/sec

2 konfiguracja znacznie lepsza i tak zostało
    2-2-2
    333 MHz
    odczyt 1847
    zapis 537

Pozdrawiam i z góry dziękuje
  • #25 3950737
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    na procesor wystarczy jakiś Pentagram Al-CU 80

co do chłodzenia grafy.. tez bym nad tym pomyślał..

przynajmniej obejrzał jak to teraz sie sprawuje.. ja ze swoją miałem straszne szopki.. radiatory do pamięci najlepiej klei sie klejem Termopox, taśiemki i inne przypelpce są G warte.. zasilacz nie musi być Chifetec.. może być Fortron albo Modecom.. (ale MC a nie feel) co do pasty to Arctic Silver 5 robi swoje i robi to dobrze :D po za tym nie wysycha za szybko , co do temperatur to bezwzględnie nie przekraczaj 55stC te procki tego nie lubią..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie karty graficznej z GeForce4 MX 440 64 MB na Radeon 9600 PRO 256 MB pojawiły się problemy z wydajnością komputera: długi czas ładowania systemu, spowolnienia w grach oraz zwiechy podczas ładowania tekstur. Konfiguracja obejmuje procesor Athlon 2000+ XP (1,6 GHz), płytę ASUS A7V8X-X, zasilacz TAKE ME 350 W, dysk Maxtor 40 GB oraz 256 MB RAM DDR PC 400. Główne przyczyny problemów wskazywane w dyskusji to niewystarczająca ilość pamięci RAM, przegrzewanie procesora (temperatury do 75-83°C w stresie), słaby i niestabilny zasilacz marki TAKE ME, a także możliwe problemy z chłodzeniem procesora i karty graficznej. Zalecane działania to: wymiana zasilacza na markowy model (np. CHIEFTEC, Tagan, Seasonic, Fortron, Modecom), poprawa chłodzenia procesora (czyszczenie radiatora, wymiana pasty termoprzewodzącej na srebrną, np. Zalman lub Arctic Silver 5, ewentualna wymiana coolera na Pentagram Freezone lub Arctic Cooling Copper Silent 3), dołożenie pamięci RAM, przeinstalowanie systemu operacyjnego po wymianie podzespołów, oraz ewentualne zastosowanie radiatorów na pamięci RAM przy agresywnych timingach. Podkręcanie procesora jest możliwe, ale wymaga stabilnych temperatur i solidnego zasilacza. Dyskusja podkreśla też znaczenie profilaktyki i monitorowania napięć oraz temperatur, a także odpowiedniego montażu wentylatorów w obudowie dla lepszego chłodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA