logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson Speed Touch 330 - wyłączający się modem

fistach30 11 Mar 2007 15:37 2934 10
  • #1 3667038
    fistach30
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam!
    Posiadam łącze internetowe (Net24 od Netii), choć to jest mało ważna informacja (na odłączonym kablu telefonicznym zachowuje się podobnie). Na moim komputerze robiłem porządki (poformatowałem dyski, nagrałem nowego Windowsa XP SP2 ze sterownikami itp). Problem zaczął się, gdy zainstalowałem owy nieszczęsny modem. Nawiązałem połączenie z internetem, lecz po kilku minutach pokazał mi się komunikat o błędzie Generic Host Process for Win32 Service, zaraz potem wyjątek związany z aplikacją svchost.exe. Modem nadal jest połączony, lecz surfowanie po internecie jest już niemożliwe. Postanowiłem ponownie uruchomić komputer i tu coś jeszcze bardziej dziwnego. Przy ładowaniu Windowsa na modemie zapala się najpierw jedna zielona dioda, później druga, następnie obie gasną, i zaczyna migać czerwona dioda. Wtedy system wiesza się na ok. 1 min, po czym wszystkie diody na modemie gasną i dopiero włącza się menu do logowania do systemu, ale modem pozostaje już wyłączony i w Menedżerze Urządzeń w pozycji modemu jest napisane, że nie można włączyć urządzenia. Jeżeli uruchamiam system na odłączonym modemie i podłączam go dopiero gdy system się załaduję, to przez kilka minut działa poprawnie, jak napisałem na początku. Dodam, że przy instalacji systemu, zainstalowałem też antivirusa, blokowałem też porty, więc wormy/trojany raczej wykluczam. System nagrywałem dwukrotnie z dwóch róznych płyt, gdyż na początku myślałem, że to jakieś błędy Windowsa.

Byćmoże ważna obserwacja:
    Miałem okazję podłączyć pendrive'a do mojego komputera. Gdy pendrive był podłączony przy ładowaniu systemu, wyskoczył ekran ScanDisca w celu sprawdzenia właśnie Pendrive'a i Scandisk się zawiesza. Gdy wtedy odłączam pendrive, System ładuje się poprawnie, mimo iż cały czas podłączony jest również modem (jest poprawnie włączony w systemie i zachowuje się tak jakbym podłączył go dopiero po załadowaniu systemu).

A oto co pokazał HijackThis:

Logfile of HijackThis v1.99.1
    Scan saved at 15:08:46, on 2007-03-11
    Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgamsvr.exe
    C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgupsvc.exe
    C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgemc.exe
    C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7DEBUG\MDM.EXE
    C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
    C:\Program Files\Common Files\Softwin\BitDefender Communicator\xcommsvr.exe
    C:\Program Files\Common Files\Softwin\BitDefender Scan Server\bdss.exe
    C:\Program Files\Common Files\Softwin\BitDefender Update Service\livesrv.exe
    C:\Program Files\Softwin\BitDefender9\vsserv.exe
    C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\cli.exe
    C:\WINDOWS\Mixer.exe
    C:\WINDOWS\sm56hlpr.exe
    C:\PROGRA~1\LEXMAR~1\ACMonitor_X83.exe
    C:\PROGRA~1\LEXMAR~1\AcBtnMgr_X83.exe
    C:\WINDOWS\System32\spool\DRIVERS\W32X86\3\printray.exe
    C:\progra~1\softwin\bitdef~1\bdmcon.exe
    C:\Program Files\Softwin\BitDefender9\bdoesrv.exe
    C:\progra~1\softwin\bitdef~1\bdnagent.exe
    C:\progra~1\softwin\bitdef~1\bdswitch.exe
    C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe
    C:\Program Files\Winamp\winampa.exe
    C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag.exe
    C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgcc.exe
    C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
    C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe
    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\reader_sl.exe
    C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\CLI.exe
    C:\Program Files\VIA\RAID\raid_tool.exe
    C:\Documents and Settings\Amela\Pulpit\HijackThis.exe
    C:\progra~1\softwin\bitdef~1\bdnews.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.pl/
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
    O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
    O4 - HKLM\..\Run: [ATIPTA] "C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [ATICCC] "C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\cli.exe" runtime
    O4 - HKLM\..\Run: [C-Media Mixer] Mixer.exe /startup
    O4 - HKLM\..\Run: [SMSERIAL] sm56hlpr.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [Lexmark X83 Button Monitor] C:\PROGRA~1\LEXMAR~1\ACMonitor_X83.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [Lexmark X83 Button Manager] C:\PROGRA~1\LEXMAR~1\AcBtnMgr_X83.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [PrinTray] C:\WINDOWS\System32\spool\DRIVERS\W32X86\3\printray.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [BDMCon] c:\progra~1\softwin\bitdef~1\bdmcon.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [BDOESRV] "C:\Program Files\Softwin\BitDefender9\bdoesrv.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [BDNewsAgent] "C:\progra~1\softwin\bitdef~1\bdnagent.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [BDSwitchAgent] "C:\progra~1\softwin\bitdef~1\bdswitch.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] C:\Program Files\Winamp\winampa.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [SpeedTouch USB Diagnostics] "C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag.exe" /icon
    O4 - HKLM\..\Run: [AVG7_CC] C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgcc.exe /STARTUP
    O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /tray
    O4 - Global Startup: Adobe Gamma Loader.lnk = C:\Program Files\Common Files\Adobe\Calibration\Adobe Gamma Loader.exe
    O4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\reader_sl.exe
    O4 - Global Startup: ATI CATALYST – pasek zadań.lnk = C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\CLI.exe
    O4 - Global Startup: VIA RAID TOOL.lnk = C:\Program Files\VIA\RAID\raid_tool.exe
    O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000
    O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
    O9 - Extra button: Badanie - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL
    O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe
    O23 - Service: AVG7 Alert Manager Server (Avg7Alrt) - GRISOFT, s.r.o. - C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgamsvr.exe
    O23 - Service: AVG7 Update Service (Avg7UpdSvc) - GRISOFT, s.r.o. - C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgupsvc.exe
    O23 - Service: AVG E-mail Scanner (AVGEMS) - GRISOFT, s.r.o. - C:\PROGRA~1\Grisoft\AVG7\avgemc.exe
    O23 - Service: BitDefender Scan Server (bdss) - Unknown owner - C:\Program Files\Common Files\Softwin\BitDefender Scan Server\bdss.exe" /service (file missing)
    O23 - Service: BitDefender Desktop Update Service (LIVESRV) - Unknown owner - C:\Program Files\Common Files\Softwin\BitDefender Update Service\livesrv.exe" /service (file missing)
    O23 - Service: StarWind iSCSI Service (StarWindService) - Rocket Division Software - C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
    O23 - Service: BitDefender Virus Shield (VSSERV) - Unknown owner - C:\Program Files\Softwin\BitDefender9\vsserv.exe" /service (file missing)
    O23 - Service: BitDefender Communicator (XCOMM) - Unknown owner - C:\Program Files\Common Files\Softwin\BitDefender Communicator\xcommsvr.exe" /service (file missing)

Dodano po 3 [minuty]:

Dodam jeszcze, że sprawdzałem na dwóch takich samych modemach i objawy są identyczne. Na innych komputerach oba modemy działają poprawnie.
  • #2 3667095
    spajder
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A moze cos wiecej o sprzecie? jaka plyta gl przede wszystkim, moze potrzebuje sterownikow do usb lub chipsetu.
  • #3 3667626
    Filip
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    wylacz oszczedzanie energii w biosie (widocznie plyta po zadanym czasie nieaktywnosci portu USB odlacza zasilanie portu)
  • #4 3667669
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Oszczędzanie energii,możliwość wyłączenia urządzenia wyłącz we właściwościach portu USB do którego podłączony jest modem.To wygląda na problemy z zasilaniem USB.
  • #5 3669540
    fistach30
    Poziom 13  
    Przyznam się, że nie podłączałem wcześniej tego modemu na obecnym dysku. Internet miałem podłączony przez wejście LAN. Dla pewności więc podłączyłem mój stary dysk. I tu niespodzianka - wszystko chodzi poprawnie! Chciaż na starym dysku mam tylko świeżego Windows'a i nic poza tym. Teraz pytanie czy to problem hardware'owy czy software'owy? Dysk działał mi poprawnie, nie zauważyłem nigdy żadnych dziwnych zachowań. Na testach przez HDTune wychodzi, że jest sprawny. Na co stawiacie?
  • #6 3670867
    tronic1
    Spec od komputerów
    To może być problem z zasilaniem.Porównaj prądy starego i nowego dysku.Prostym rozwiązaniem w tym przypadku może być zasilenie modemu z zewnętrznego zasilacza lub wymiana na mocniejszy zasilacza w komputerze.
  • #7 3675555
    fistach30
    Poziom 13  
    To na 100% nie jest problem z zasilaniem. Po podłączeniu jeszcze jednego dysku (razem są dwa) i zbootowaniu wlasnie z tego drugiego, system ładuje się poprawnie. O co tu chodzi?!
  • #8 3675611
    tronic1
    Spec od komputerów
    No to jednak namieszane coś w systemie.Płyta na jakim chipsecie ? Jaka płyta ? Sterowniki do płyty zainstalowane ?
  • #10 3677818
    fistach30
    Poziom 13  
    Doszedłem do tego co było nie tak, ale nie znam wytłumaczenia ;). Po wyłączeniu Game Portu w BIOSie wszystko jest OK :).
  • #11 3677836
    spajder
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    To musi byc problem softwareowy, niestety plyty z chipsetami VIA maja swoje humory, moze sproboj zainstalować jakaś inna wersję via 4in1 patch ? Producent udostępnia v 4.49 ale czasem starszy sterownik sobie radzi lepiej. Mozesz jeszcze w menedzerze urzadzen usunac magistrale USB i na odswierzyc zeby windows sobie stery przeladowal.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy modemu Thomson Speed Touch 330, który po instalacji na komputerze z Windows XP SP2 powoduje błędy związane z procesem svchost.exe oraz utratę możliwości korzystania z internetu mimo aktywnego połączenia. Modem podczas uruchamiania systemu przechodzi przez fazy świecenia diod, po czym gaśnie i system się zawiesza. Testy wykazały, że problem nie jest związany z zasilaniem USB ani dyskiem twardym, gdyż modem działa poprawnie na innym dysku z czystym systemem. Podejrzenia padły na oprogramowanie i sterowniki płyty głównej ASRock K7VT4A Pro z chipsetem VIA. Rozwiązaniem okazało się wyłączenie Game Portu w BIOS-ie, co przywróciło prawidłowe działanie modemu. Dodatkowo zalecano wyłączenie oszczędzania energii portów USB w BIOS-ie oraz ewentualną reinstalację sterowników VIA 4in1, gdyż chipsety VIA mogą powodować problemy z USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA