logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada - wyłącza się modem ST 330 (całkowicie)

lionmen 03 Lip 2006 13:08 3485 8
REKLAMA
  • #1 2786215
    lionmen
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Panowie jeśli możecie poradzcie coś bo nie mam już pomysłu. Mianowicie mam świeżutka Win98, przywróconą z obrazu partycji. Dawniej wszystko działało bez problemu teraz tzn od 2 dni coś sie zaczeło dziać modemowi od neostrady mianowicie, czasami podziała 30 min a czasami po 5 min wyłacza sie całkowicie i tylko odłączenie i powrotne właczonie do portu USB uruchamia modem od nowa. Nie wiem co jest probowalem wszystkiego, zarzadzanie energia (aczkolwiek takiej opcji do portów USB w win98 nie ma), również wszelkie inne opcje opisane na elektrodzie nie pomagaja (a nie ma ich za wiele). Więc prosze poradźcie jeszcze coś jeśli mozęcie bo idzie dostać załamania. Dziekuje z gory
  • REKLAMA
  • #2 2787790
    mamix4
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ja miałem taką sytuacje i okazało się że moje płyta główna niewyrabiała z zasilaniem 5v na usb.
  • REKLAMA
  • #3 2788238
    lionmen
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mamix4 ok. ale chodzi o to ze przez dlugi czas wszystko bylo w porzadku :/ a teraz tak zaczelo sie dziać, modem jest na 100% dobry bo podpialem go pod drugiego kompa z winXP i wszystko dziala znakomicie, :/ nie iwem co juz jest
  • REKLAMA
  • #4 2797763
    arnip
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Przeinstaluj drivery USB w Windowsie i driver modemu.
  • #5 2798293
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    lionmen napisał:
    Mamix4 ok. ale chodzi o to ze przez dlugi czas wszystko bylo w porzadku :/ a teraz tak zaczelo sie dziać, modem jest na 100% dobry bo podpialem go pod drugiego komputera z winXP i wszystko dziala znakomicie, :/ nie iwem co juz jest

to że kiedyś działało nie oznacza że teraz płyta nie zaczyna sie "sypać"

zainstaluj SP2 dla 98
    sprawdź napiecia na zasialczu
  • #6 6333521
    drn
    Poziom 12  
    Witam wszystkich.
    Mam problem z modemem Thomson SpeedTouch 330 dołączanym do Neostrady TP. Objawia się on w ten sposób, iż lampki na modemie gasną samoistnie. Czasami można popracować na internecie 2 (2 razy tak długo działał) godziny, a czasami w ogóle, gdyż urządzenie się wyłącza zanim system do końca się załaduje. Próbowałem to zjawisko rozwiązać na wiele sposobów...
    W ustawieniach USB odznaczyłem zezwolenie na wyłączanie usb w celu oszczędzania energii, instalowałem najnowsze sterowniki zarówno do modemu jak i USB (intelowskie do chipa), zaliczone 2 formaty partycji "C". Próbowałem także połączeń poprzez program Neostrady, jak również własne połączenie internetowe, podłączałem do różnych portów USB: z tyłu na płycie, na śledziu i z przodu na obudowie, nic nie skutkuje. Wgrałem najnowszy bios, wróciłem do jego standardowych ustawień. Dzisiaj próbowałem zainstalować inny modem od Neo - ZTE ZXDSL 852, na próżno, przy próbie połączenia wyskakuje błąd 721.

Dodam jeszcze, że problemy pojawiły jakieś 2 tygodnie temu, ot tak znikąd.

Moja konfiguracja:
    - Procesor: e2160
    - Płyta główna: Asus P5b
    - Pamięć RAM: 2x1 GoodRam PRO
    - Zasilacz: Tagan 380W
    - K. graficzna: 7900gs
    do USB podłączona myszka Logitech G5 oraz wspomniany modem.
    - System: Windows XP SP3 z najnowszymi aktualizacjami.

Do myśli dopuszczam, iż mogła zacząć szwankować sama płyta główna, jednak szukając rozwiązania na mój problem spotkałem się z opinią, iż ktoś miał podobne rewelacje z USB na P5B, wysłał na gwarancję i odesłali stwierdzając, że wszystko jest OK. Z kolei na forum zagranicznym użytkownikowi pomógł powrót do starego modemu Belkin.

Może ktoś miał ostatnio podobny problem i ma jego prawdopodobne rozwiązanie. Zaznaczam, że modem Thomsona działa na laptopie bezproblemowo.

Jakieś propozycje, sugestie? Może siada zasilacz? Jakaś diagnoza?

Pozdrawiam.

Edit: modem ZTE na razie (pół godziny) nie wyłącza się (lampki nie gasną), co w przypadku Thomsona występowało.
  • #7 6338075
    yaiba
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Sugestia jest jedna - nie brać modemów USB od TP SA tylko odżałować z 200zł i kupić sobie tak zwany router ADSL z wbudowanym modem. Obiecuję wam, że od momentu zakupienia owego sprzętu skończą się wasze męki z wieszającymi się modemami, przygasającymi lampkami, albo transferem na poziomie 50% tego co podpisaliście w umowie/za co płacicie.
  • REKLAMA
  • #8 6338124
    Boozgu
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    yaiba ma racje, nie mozna sie duzo spodziewac po modemie za 1zl

niestety tez doswiadczylem podobnego problemu zarowno na stacjonarnym jak i na laptopie - kompy bankowo sprawne, moze modem ma juz dosc wspolpracy ze mna ?:P

##edit oczywiscie modem nie kosztuje 1zl tylko za tyle TP go sprzedaje
    a sami wyrownaja ta sumke z umowy ktora sie podpisuje na 2-3 lata
  • #9 6399200
    drn
    Poziom 12  
    No i jak się okazuje nikt mi sensownie nie poradził jak zażegnać problem, prócz wymiany modemu, poza tym grzechem jest nie wziąć modemu od TP za 1 zł, w końcu jest na własność, a można go pogonić za kilka złotych.

A teraz do rzeczy. Któregoś dnia wpadł do mnie kuzyn z multimetrem (takim nie najtańszym) no i zaczęliśmy mierzyć napięcia. Tagan trzymał świetnie, ale po ok. 2 godzinach od mierzenia (raczej tu zależności nie ma, bo już kiedyś mierzyłem) zasilacz padł na amen. Zmobilizowało mnie to do zrobienia z kompa "pająka" - bebechy na biurku i podłączyłem inny zasilacz (Tracer 4Life 400W). Okazało się, że sprawcą problemów z USB był Tagan. Służył kilka lat i po prostu się zestarzał. Dobrze, że nic się nie spaliło, prócz zasilacza. W środku kilka (ok. 5-6) kondensatorów spuchniętych od góry i ze 3 nawet puściły "soki".

Tak więc w moim przypadku lekiem na bolączkę z modemami była wymiana zasilacza. Niedługo zakupuję jakiś zasilacz, bo na Tracerze strach cokolwiek podkręcać.

Ahoj.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modemem USB Thomson SpeedTouch 330 używanym z Neostradą na systemie Windows 98, który samoczynnie się wyłącza po kilku minutach pracy i wymaga odłączenia i ponownego podłączenia do portu USB, aby wznowić działanie. Modem działa poprawnie na innym komputerze z Windows XP, co wyklucza uszkodzenie samego urządzenia. Próby rozwiązania problemu obejmowały reinstalację sterowników USB i modemu, wyłączenie oszczędzania energii na USB, zmianę portów USB, aktualizację BIOS-u oraz formatowanie systemu, jednak bez skutku. Wskazano możliwe przyczyny takie jak niewystarczające zasilanie portów USB przez płytę główną, starzenie się zasilacza komputera z uszkodzonymi kondensatorami, co potwierdzono pomiarami napięć i wymianą zasilacza na inny model. Zalecenia obejmują sprawdzenie i wymianę zasilacza, instalację Service Pack 2 dla Windows 98 oraz rozważenie zakupu routera ADSL z wbudowanym modemem zamiast modemu USB, aby uniknąć problemów z niestabilnością połączenia i sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA